Как да се подготвим за следващата вълна на Ковид-19

Как да се подготвим за следващата вълна на Ковид-19

https://i0.wp.com/e3.365dm.com/20/04/1600x900/skynews-coronavirus-usa_4966931.jpg?w=640&ssl=1

Не са малко нашите съвременици, за които въведеното извънредно положение бе определено полезно и помогна за справяне с пандемията. Така бе предотвратено възникването на ситуация, подобна на тази в САЩ, Великобритания, Италия, Испания и други държави.

Но в интерес на истината има и хора, у които се затвърди представата, че карантината, в която бяхме поставени няколко седмици, не е била необходима. Просто защото коронавирусът се е оказал не толкова страшен, колкото го представят медиите. За тях пораженията, които той нанесе едва ли са по-различни от тези, които всяка година ни дарява сезонния грип.

 А трети, вярващи в съществуването на различни конспирации са убедени, че извънредното положение по-скоро е било  нужно на разни властимащи групи. Благодарение на него те тарикатски са превключили вниманието ни от собствените си действия. А после най-спокойно са успели да приватизират едни огромни пари, отпуснати точно за борба с Ковид-19.

Вероятно във всяка от различните версии има доза истина – някъде по-голяма, другаде – по-малка. И, ако вярваме на експерти, коронавирусът наистина не е чак толкова страшен. Опасен е най-вече с това, че стремително се разпространява и така създава огромно натоварване на здравната система. А повечето от хората дори може и да не забележат, че са били инфектирани – при тях както е дошъл Ковид-19, така си е и заминал.

За съжаление, наистина има хора, при които той нанася сериозни вреди на здравето им, включително ги довежда и до летален изход. Експерти от различни страни доказват, че Ковид-19 поразява дихателната система, влияе също и на сърдечно-съдовата система. А най-нови данни на изследователи от Северо-Западният университет (разположен е в Еванстън и Чикаго, САЩ) показват: коронавирусът може да поразява цялата нервна система, включително главният и гръбначният мозък. Установено е, че около половината от хоспитализирани пациенти имат неврологични прояви – главоболие, виене на свят, намалена концентрация, загуба на миризма и вкус, спазми, мускулни болки и други. И често неврологичните симптоми се появяват преди високата температура и кашлицата, подчертават учените. Сред основните усложнения, които Ковид-19 носи на нервната система се сочат енцефалопатия, енцефалит, остър дисеминиран енцефаломиелит, менингит, исхемичен и хеморагичен инсулт и други заболявания.

https://i0.wp.com/i1.ytimg.com/vi/3mBEatpNaXA/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Ще трябва да сме големи наивници, ако допуснем, че коронавирусът си е отишъл – той е тук и при първата благоприятна възможност ще се развихри отново. Броят на заразените от него на планетата на 14.06. вече наближава осем милиона души, починалите  са 432623 души. А в Пекин, където също бе отслабена карантината, е установено ново огнище на Ковид-19, съобщава немската медия Die Welt. Открито е на крупният пазар „Синфади“, разположен в района Фентай. Той осигурява до 90 на сто от плодовете и зеленчуците за китайската столица – размерите му съответстват на 150 футболни стадиона. Предполага се, че вирусът е проникнал на пазара чрез внесена от чужбина сьомга, която вече е разпръсната в много китайски магазини. При проведени 500 теста са установени 45 заразени с Ковид-19  (в Пекин работят 98 лаборатории, които са способни да правят по над 90000 теста на ден). Това е принудило китайските власти спешно да блокират 11 жилищни квартала заедно с 9 детски градини и начални училища. Около 10000 търговци и сътрудници на пазара сега ще бъдат тестирани за коронавирус. В засегнатият район е спрян транспорта, улиците са затворени и се охраняват от полицията, отменени са всякакви обществени мероприятия. Все още не е ясно дали заразената риба е дошла от Норвегия, откъдето Китай внася в огромни количества сьомга.

Според британската медия The Independent факта, че отново все повече американци са започнали да търсят в Google думи като „симптоми на Ковид-19“ и „тест на Ковид-19 близо до мен“, може да бъде направен извод за задаваща се нова вълна на инфекцията. Тази тревожна тенденция се появява на фона на смекчаване на карантината в САЩ. А тя продължава да е страната-лидер по числото на заразените и починалите: на 14.06. установените инфектирани там са 2142224, а починалите от коранивирус – 117527.

Най-вероятно и нас няма да ни отмине следващата вълна на Ковид-19. Затова най-важният въпрос е: възможно ли е така да се подготвим за нея, че да защитим организма си от висковете, които той носи?

https://i0.wp.com/arhnet.info/sites/default/files/1436867565.jpg?w=640&ssl=1

Оказва се, че е напълно възможно. Но – за ужас на мнозина, е необходимо все пак да променим някои неща в поведението си, ако не сме от групата на наистина здравословно живеещите.  Става дума за това, което похапваме, пием и правим в свободното си време. Сериозно проучване, резултатите от което са публикувани в престижното научно издание JAMA Cardiology доказва: колкото по-дълго човек води нормален начин на живот, толкова по-нисък е риска той да има хронични болести – диабет, хипертония, хронична бъбречна недостатъчност, сърдечно-съдови заболявания. Ако, обаче, той ги е придобил заради неразумното си поведение, то срещата му с Ковид-19 у него може да доведе до много тежки усложнения и дори до преждевременна смърт. Под разумно живеене се подразбира човек да се храни здравословно, да е физически активен, да следи за теглото си, да не пуши, да не злоупотребява с алкохол и безалкохолни напитки, както и с лекарства и хранителни добавки. Всеки пет години здравословен начин на живот водят до намаляване на риска човек да развие хипертония с 33 на сто, диабет, хронично заболяване на бъбреците или сърдечно-съдово заболяване – с 25 на сто, преждевременна смърт – с 14 на сто и т.н.

Прави са древните ни предшественици, когато са твърдели: нищо ново няма под Слънцето! Точно така стои и ситуацията с неизбежната втора вълна на пандемията: ако продължаваме да спазваме социална дистанция, ако старателно и често мием ръцете си, разумно се храним и сме физически активни, то няма защо да се вълнуваме от Ковид-19.

Просто той не си пада по такива образи.