Как да постигаме мечтите си

Как да постигаме мечтите си

Животът е един, при това не толкова продължителен, колкото би ни се искало да е. И всеки от нас има мечти, които би желал да се сбъднат по време на престоя му в този прекрасен луд свят. За едни това са просто много пари, за други – охолен живот, в който да не се лишават от нищо. За трети – да видят децата си образовани и щастливи. Има хора, които искат да напишат бестселъри, да композират музика, да станат олимпийски шампиони, да направят велики открития…
Колкото хора, толкова и мечти. Но не са чак толкова много тези, на които те се сбъдват. В такива случаи често си казваме: съдбата не бе благосклонна към нас…
Несъмненно късмета е много важно нещо. Но той не идва току-така при всеки. Възможно ли е да го съблазним и той да избере точно нас, сред милиардите хора на тази планета?
Любопитното е, че за търсенето на отговор и на този въпрос в света се харчат немалко ресурси. Има хора, които са посветили на това професията си. Сред тях е и Тина Сеелиг.

Тя е невролог и професор в Станфордския университет (или просто Станфорд) – една от най-престижните изследователски и образователни организации в света. Тина изучава и преподава темата за предприемачеството и креативността – интересува я, как човек може да ражда новаторски идеи и да бъде успешен в живота. А това означава и анализ на ролята на късмета в този процес. Написала е 17 книги. В тях разглежда и най-важните предпоставки, които помагат на хората да реализират мечтите си.
Тина е убедена, че късмета може и да бъде привлечен като наш съюзник в реализацията на това, за което си мечтаем. Но за тази цел и ние също трябва да му помогнем да ни забележи след милиардите наши съвременици. Ето някои от нейните препоръки.

Да преосмислим подхода си към късмета
Широко е разпространена представата, че ние не сме в състояние да контролираме късмета – той се появява случайно и отива само при избрани от него хора. Тина е убедена в обратното: ние сами сме в състояние да си осигурим късмет, ако предварително определим и развиваме своите възможности.

Да не казваме “не”
Трябва да сме с нагласа да пробваме и това, което ни изглежда като невъзможно. Да не се страхуваме да реализираме и най-лудите си идеи. По-добре е да казваме “да”, отколкото “не”. И да не търсим причини да не правим нещо – трябва да вярваме, че сме в състояние да го извършим, че то ще се получи точно при нас.

Да бъдем настойчиви
Късметът идва при тези, които са способни да преодоляват трудности. Често се случва – нещо не върви, както го искаме в началото. В подобна ситуация много хора се отказват да продължат. Това е погрешен подход – та успеха може да е много близко! Естествено, ние ще се движим към него по-бързо, ако се научим да извличаме уроци от грешките и провалите. И, ако сме положили усилия, за да усвоим необходимите за това, което правим, умения и навици.

Да бъдем честни със себе си
Трябва да сме наясно, кои практики и подходи ни носят резултати и кои са неуспешни. Вместо баналната фраза “прави това, което харесваш” е по-добре да потърсим алтернативи – варианти, в които нашата страст към любимо занятие и навиците ни, ще намерят практическа реализация, ще бъдат търсени.

Да си даваме сметка и за последствията от това, което правим
Всяко действие има последици, независимо от това, колко незначително то може да ни изглежда. Те са в състояние да повлияят, както на нашата работа и уменията ни, така и на тези, с които сме обкръжени.

Да не живеем на автопилот
Ако не общуваме с хора, които да ни вдъхновяват, ако се занимаваме с дейности, които не ни обещават никакви перспективи и се надяваме, че така някога ще станем щастливи, то сме големи наивници. Това няма как да се случи.
Ние трябва да “настройваме” живота си по свой вкус. Трябва да мислим за последиците, да си представяме какво ще постигнем, ако продължаваме да живеем така, както сега живеем.

Да не се страхуваме да рискуваме
За Тина е много важно да напускаме зоните си на комфорт – това е съществена предпоставка за привличане на късмета. А това постигаме, когато се осмелим да рискуваме – опитваме необичайни подходи и хрумвания, навлизаме в области, които не сме изследвали преди. Колкото по-често го правим, толкова повече нараства и вероятността да “уловим” късмета. Поемането на рискове увеличава шансовете ни за успех, просто защото проверката на нови идеи, е от ключово значение за постигането му в новаторски области. А така ние откриваме и врати за нови възможности.

Не са малко тези сред нас, които като попаднат на истории за преуспели хора, се удивляват: “Как така на тях им се е удало всичко това?”
А успешните хора най-често отговорят:
– Просто го направих!
За да реализираме мечтите си и ние трябва да направим необходимото. Тогава и късмета ще ни се усмихне.