Как да намалим риска от инфаркт

Как да намалим риска от инфаркт

Ние, българите, сме на първо място на нашия континент и в челната редица в света, по преждевременна смъртност от сърдечносъдови заболявания. Всяка година у нас над 15000 души получават инфаркт. Заради него стават инвалиди над 20000 души, други 6000 умират преждевременно. Той идва на гости все по-често на млади и на средна възраст хора – между 30 и 50 години. Получават го дори и деца.
Причините за това са различни. Но една от основните сред тях е, че никъде в Европа не се пуши толкова много, колкото в България. Всеки ден срещам от тинейджъри до едва тътрещи се баби и дядовци с цигара в уста. Но особено се нервирам, когато видя в парка количка с бебе, а до нея мама или татко с цигара в уста. В такива случаи дори започвам да съжалявам, че не живея в скандинавска страна – там ще е достатъчно едно телефонно позвъняване, за да бъде отнето (временно или постоянно) детето на тези “родители”. Мотивът за това ще е престъпно деяние, което носи много сериозна заплаха за здравето на невръстното и беззащитно човече в количката.

Конкретният повод да напиша този материал, са публикуваните резултати от мащабно проучване, което е продължило десетилетие. Осъществено е от учени от Глазгоуският университет в Шотландия. Резултатите от него са публикувани в Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Основният извод на учените: ако искаме да намалим инфарктите, трябва да се забрани пушенето на публични места. В Шотландия това е направено на всички обществени и работни места през 2006 т. Още първата година след влизането на тази забрана в сила, броят на случаите на инфаркт на миокарда е намалял със 17 на сто. За същият този период в Англия, където правилата на пушенето не са се изменили, инфарктите са намалели само с 4 на сто.
Коментирайки резултатите от това проучване Джудит Прочаска – изследовател от Станфордския университет предупреждава, колко е важно за непушачите да избягват въздействието на пасивното пушене. Тя ни съветва, ако живеем с човек, който пуши, да постигнем съгласие да не прави това у дома или в колата.
Друго сериозно проучване на Медицинският колеж на името на Алберт Айнщайн обстойно изследва огромен масив от данни за човешката смъртност от 38 държави. Същевременно учените анализираха условията, които са осигурили дълголетие (до 100 и повече години) на американци, французи, японци и британци. Стигнаха до два любопитни извода: средната максимална продължителност на живота е 115 години, а една от основните причини за преждевременна смъртност на хора днес, е тютюнопушенето. Оказва се, че да пушиш цигари е равностойно на самоубийство.

Към тези данни може да добавим и резултатите от дългогодишни изследвания на учени от престижния Харвардски университет. Тях също ги е интересувал въпроса, как човек може да доживее до дълбока старост и да бъде при това енергичен и здрав. Е, един от главните фактори и тук се оказали цигарите: ще избегнеш преждевременната смърт, ако не ги докосваш!
Признавам, че съм изумен от това, колко много мои сънародници – от невръстни деца до възрастни хора, мъже и жени, умни и глупави, дебели и слаби, сами избират пътя към инфаркта. Истината е, че като палят поредната цигара, те започват да работят за него. Вероятно и представа си нямат, че така си осигуряват куп сериозни проблеми, включително риска да се окажат в инвалидна количка или преждевременно да си отидат от този свят.
А оттам, поне засега, обратен път няма.