Как да имаме дълъг и щастлив живот

Как да имаме дълъг и щастлив живот

Едва ли ще се намери човек, когото да не го вълнува въпроса, кои са тайните на дългия и щастлив живот. Психолози и писатели, художници и учени, хора на различна възраст, пол, националност и пр., от незапомнени времена търсят отговора му.
А изследователи се сетиха, че има и по-простичко решение: те предложиха на много възрастни хора, които определят живота си като щастлив, да се обърнат към
съвременните девойки и младежи. И да ги посъветват как те да живеят, за да не съжаляват, когато стигнат до преклонна възраст за останалите зад гърба им десетилетия.

Любопитното е, че препоръките на хора с различно социално положение, образование, местоживеене много често си приличат.
Предлагам на вниманието ви някои от тези техни  съвети. Убеден съм, че те могат да ни спестят не само провали, време и усилия, но и да направят живота ни по-спокоен, радостен и успешен.


1.
Много хора си мислят, че добрата работа е тази, от която може да се получава удоволствие всеки ден. Това просто не може да бъде вярно: добрата работа е тази, която можете да търпите много работни дни и която покрива всички ваши разходи. Едва ли ще се намери на планетата човек с работа, която той да обожава всяка секунда.
2.
Годините прелитат мълниеносно. Не се женете млади. Живейте пълен живот. Пътешествайте. Действайте. Без значение имате ли пари или не. Съберете раницата си и заминете там, където можете да си позволите. Докато нямате деца не харчете за вещи. За каквито и да са вещи. Опознавайте света.

3.
Не възприемайте всичко твърде сериозно. Даже, ако в някои моменти живота ви се стори монотонен и безнадежден, опитайте се да се посмеете над цялата тази бъркотия.
4.
Приятел е този, който ще се притече на помощ даже, ако му позвъните в два часа през нощта. Останалите са просто познати.
5.
Най-важният човек във вашия живот е този, който ще се съгласи да раздели своя живот с вашия.


6.
Вие няма да забележите, как вашите деца растат. Затова прекарвайте с тях, колкото се може повече време.
7.
Никой не е умирал със съжаление, че така малко е работил в своя живот. Бъдете трудолюбиви, но не поставяйте вашата работа над вашето семейство, приятели, над самия себе си.
8.
Вие може да изживеете дълъг живот, а може и кратък – това никой не знае. Но какъвто и да е той, то за здравето си трябва да се погрижите най-вече в младостта.

9.
Ако сте уморени от своя живот просто спрете, помислете за сегашния момент, насладете се на всичко красиво и действително важно. Дълбоко вдишайте, отпуснете се. И разберете, че всичко е относително.
10.
Яжте и тренирайте така, като че ли сте диабетик с болно сърце. И такъв вие никога няма да бъдете.
11.
Всички ние имаме един живот. Внимавайте един ден да не се събудите с разбирането, че вече сте над 60 и не сте направили нищо от това, за което сте мечтали цял живот.

12.
Не следвайте всички съвети като библейски завети. Вие можете да потърсите поука от човек, който уважавате. Но след това преценете още веднъж своята ситуация и приемете СОБСТВЕНОТО си решение.
13.
Вещите – това са просто вещи. Не държете на материалните неща, ценете времето и събитията.
14.
Увреждания, които получавате сега, ще ви напомнят за себе си, когато остареете. Дори и да мислите, че вие напълно сте ги излекували.

15.
Ценете всеки момент и всяка дреболия. Когато човек е млад винаги иска всичко и веднага. Но защо да не се радвате на всеки малък момент? Ние не сме вечни на тази планета. И най-голямото удоволствие, което можем да си позволим, е да се наслаждаваме на всеки миг. Вместо да пишете имейли, вдигнете телефона и поговорете на живо с човека. Навестете майка си – без причина, просто така. Радвайте се на всяка минута.

16.
Когато срещнете някого за първи път то ще разберете, че не знаете нищо за този човек. Вие ще видите най-вече неговата националност, пол, възраст, облекло… Но забравете всичко това – та вие нищо не знаете. Тези стереотипи, които се въртят в главите ни, защото мозъка обича да разпределя всичко по категории, ограничават нашия живот.
17.
Платете всички свои сметки и стойте много далече от света на дълговете.

18.
Ако имате нереализирана мечта вие все пак прябва да се опитате да се доближите до нейното осъществяване. Помнете: с възрастта тя ще става все по-неизпълнима.

Хората, с които са разговаряли изследователите, са много по-възрастни, опитни и мъдри от нас. Десетилетията, които те са преживяли, са ги научили на много, открили са пред тях истини, които немалко от нас не забелязват, забравят или пренебрегват.

Но според възрастните хора точно те са им помогнали да имат щастлив живот. Те са убедени, че за да изживее пълноценно своя живот един човек, той трябва да има не само добро образование и квалификация, но и да пътешества и да се развлича. Да не забравя, че нездравословният начин на живот на младини означава липса на приятен живот, когато той ще остарее.

Да не се тревожи за безмислени неща. Да се научи да управлява парите си, а не те него. Да пести и да се простира според чергата си, да няма дългове. Да не губи интерес към живото общуване с хората и да се наслаждава на всеки миг от живота си. Да помни, че живота е много кратък.
И тогава ще бъде щастлив.