Как да изглеждаме на 20, когато прехвърлим 50-те

Как да изглеждаме на 20, когато прехвърлим 50-те

Helena Christensen Wellbeing

Пролетта вече чука на вратата ни, като ни  помага да забравим за лудницата около поизмислената пандемия. За съжаление, за немалко от нас дистанционната работа или обучение освен всичко друго, през зимните месеци  ни е донесла и немалко излишни килограми. И това определено може да се превърне в проблем, когато скоро започнем да се разделяме с дебелите дрехи. Фигурата, която ни гледа от огледалото и не харесваме,  няма да можем повече да я скриваме.

Но дали ще изглеждаме добре или не, независимо от това дали сме на 20 или над 50 години, зависи само от нас. Доказателство за това е  Хелена Кристенсен, която наскоро навърши 52 години – родена е на 25 декември 1968 г. в Копенхаген. Баща и е датчанин, а майка и – перуанка. Това обяснява и интересната външност на чаровната дама. На 9 години е, когато започва да работи като модел. Заради този бизнес тя се отказва от музиката независимо, че е мечтаела да стане професионален музикант. На 18 г. Хелена печели конкурса за красота „Мис Дания“ и така получава правото да представлява родината си на „Мис Вселена“.

След конкурса заживява в Париж. Списание Elle прави фососесия с нея, която поставя началото на блестящата и кариера. Тя започва да работи със знаменити агенции, като CoverGirl, Prada, Revlon, Versace, Valentino, Sonia Rykiel, Victoria’s Secret… Нейна снимка се появява на корицата на Vogue, предложенията към нея за работа от водещи дизайнери, от рекламодатели започват да растат. А знаменитият Джани Версаче казва, че тя има най-съвършенното тяло в света.

Хелена се премества да живее в Ню Йорк, започва да произвежда и свои дрехи, които се продават по бутици. Същевременно развива детското си увлечение по фотографияга  – нейни снимки периодично се появяват в списания като Marie Claire и ELLE, прави фотоизложби в Париж, Стокхолм, Лондон, Копенхаген…

През 1991 г. се снима в музикалния клип към песента „Порочна игра“ (Wicked Game) на Крис Айзък, който е признат за един от най-добрите в историята на съвремената музика. Дебютира във филма Inferno, последван от нейни участия и в много други филми.

Helena

В продължение на пет години живее с актьора Норман Ридус, от който има син –  Мингъс.

Сега Хелена е лице на компанията HUAWEI, снима се в нейни реклами. Креативен директор е на марката парфюми Strangelove NYC. Има и свой антикварен магазин в Манхатън, Ню Йорк – така превръща страстното си увлечение в пътешествия и старинни вещи в печеливш бизнес.

Но как Хелена съумява да запази своята красота и прекрасната си фигура днес, след като е навлязла в своите 52 години? Своите тайни тя споделя за журналисти от различни медии Harper’s Bazaar,  The Telegraph и др.

За повечето от нас свободното време означава лежане на дивана и гледане на телевизия. За Хелена това е време за активни физически натоварвания. За тях тя използва ленти-експандери и топки, с помощта на които тренира със собственото си тегло. Първоначално и е било трудно, признава Хелена, но с упоритост е приучила себе си редовно да прави различни  скокове и клякания с тези уреди.

Макар и късно тя открива и се влюбва в йогата и бокса. Много обича да плува, но не в басейни, а в открити водни площи. Всеки ден тя се къпе в реката, която минава недалеч от дома и в Ню Йорк – за нея това е невероятно целително за физическото и пхсихичното и здраве.

Наскоро в Instagram се появи снимка на Хелена, която се разхожда по бикини в снега. С тяло, за което повечето 20-годишни момичета могат само да мечтаят. На въпрос на нейн фен защо прави това, Хелена отговаря: „Ползите за здравето са огромни, но най-вече ми харесва. Вероятно за това допринася и моят викингски произход – идвам от страна, която е доста студена.“

Хелена е стигнала до извода, че не е необходимо да се харчи много време за тренировки. Вместо да се тича бавно, но дълго, тя препоръчва да се бяга кратко, но на пределна скорост. Според нея това  стимулира веднага метаболизма  и ободрява тялото, активно заработват много мускулни групи. „Аз не мога да тичам 40 минути на едно и също място, слушайки музика – казва Хелена. – Бягам 20 минути, но съм уморена до смърт. Аз не плувам дълго, но предпочитам да съм в океана, да се боря с вълните, а не в басейна, където непрекъснато гледам часовника и след седем минути вече се чувствам изтощена.“

Благодарение на високоинтензивните си тренировки Хелена не спазва никакви диети. Напротив – признава, че страшно обича да си похапва. „Готова съм всеки ден да хапвам паста с много пармезан“, споделя тя с журналисти.

Това, че Хелена вярно определя спорта като истинска магия, за да съхраниш чудесната си фигура и когато навлезеш в 50-те си години, потвърждават и канадски учени от Института по проблемите на остаряването Бак. Той е част от университетският медицински център Макмастър в Хамилтън (Онтарио). Според тях тренировките активират митохондриите, които доставят енергия на клетъчно ниво. Те са изследвали две групи мъже и жени: едната на възраст между 20 и 35 години, а другата – между 65 и 70 години. Групата на възрастните се е занимавала активно със силови тренировки във фитнес център, докато младите хора от  контролната група са мързелували. Направени след половин години изследвания са показали, че в групата на спортуващите била възстановена активността на работата на митохондриите. Отслабването на тяхната дейност с годините се смята за една от основните причини за остаряването на човека. Изводът на учените: заниманията със спорт осезаемо подмладяват възрастните хора!

В същото ни убеждава и Хелена: ако не лентяйстваме, не се излежаваме с впити очи в разни екрани,  а активно и постоянно физически се натоварваме, то никога няма да ни дадат годините, на които сме – дори и да сме надхвърлили 50-те. Ще бъдем не само стройни и привлекателни, но пълни с жизнена енергия, добро самочувствие, отлично здраве.

Ще бъдем щастливи.