И ще забравим за пандемията от коронавирус…

И ще забравим за пандемията от коронавирус…

https://i0.wp.com/gmzona.ru/wp-content/uploads/2020/11/be3499617891ebcd1608c14b091ccb9b.jpg?w=640&ssl=1

Неголяма група, съставена от 12 елитни командоси пристига в град Абсар. Той се намира на около 80 км източно от столицата на Ислямска република Иран – Техеран.  Това е красив и чист район, където много жители на иранската столица имат вили. Със свой дом за отдих там разполага и човекът, заради който са задействани професионалистите. В тяхна подкрепа  са други 50 души. Те наблюдават обекта, който трябва да бъде ликвидиран. И знаят, че на 27 ноември (петък), той ще пътува от Техеран за Абсар. Неговото убийство е планирано да бъде осъществено на кръговото кръстовище на булеварда, от който се влиза в града.

За тази цел до него е паркиран пикап Nissan, натъпкан с взрив. Недалеч от него има и друг автобомил  Hyundai Santa Fe с четирима пътници. В предстоящата акция са ангажирани още четирима мотоциклетиста и двама снайпериста. Те знаят, че колата с обекта, който трябва да бъде ликвидиран, е охранявана от други два автомобила. И всички те са бронирани.

Половин час преди пристигането на трите коли екипът, натоварен с ликвидацията прекъсва електричеството в целия район. Съответно няма и мобилна връзка. Първата кола, която се движи на известна дистанция от другите две и разузнава маршрута, е пропусната да премине безпрепятствено през кръстовището. Когато другите две коли го достигат експлодира нисана. Взривът е невероятно мощен – отломки от намиращите се на кръстовището електрически стълбове, антени за мобилна връзка,  коли отлитат на повече от 300 метра. Веднага след това по втората кола, в която е човекът, заради който се провежда операцията, е открит смъртоносен огън. Шефът на ликвидационната група го изважда от колата, след като вече е бил тежко ранен и произвежда втори, контролен изстрел в него. След това командосите се оттеглят, без да понесат каквито и да са загуби от стрелбата на оцелели телохранители.

Пристига полицейски хеликоптер, за да транспортира човекът до близка болница. Но когато стигат до нея се оказва, че тя е останала без електричество – подкрепящата командосите група се е погрижила и за това.

Така медии описват сценария, по който е осъществено убийството на  Мохсен Фахризаде – ирански учен, експерт в ядрените изследвания. Впрочем има и друга версия за това, как е било реализирано неговото убийство: то е осъществено с картечница, монтирана в автомобил и дистанционно управлявана посредством спътник.

https://storage.myseldon.com/news_pict_35/35E2C6FFC82BC911B6515BE2AD66C151

Сега Иран обвинява Израел в опит да провокира война посредством убийството на Фахризаде. Твърди се, че фрагменти от оръжия, събрани на мястото на атентата имат логотипи и технически характеристики на военната промишленост на Израел. Иранските власти са убедени, че  то е осъществено от Института за разследване и специални задачи (Мосад) – той е известен и с това, че провежда  различни секретни операции, включително и паравоенни дейности. Мосад е подозиран в извършването на поредица от целенасочени убийства на ирански ядрени учени още преди десетилетие.

Впрочем  американски служители на разузнаването също заявяват пред New York Times, че зад нападението стои Израел. Цитира се и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е  казал на пресконференция още преди две години за Фахризаде: „Запомнете това име“.  За Израел той е представлявал особен интерес като  ръководител на иранската Организация за отбранителни иновации и изследвания  (SPND). Той е отговарял за  програмата „Амад“ („Надежда“), насочена към създаване на ядрено оръжие в Иран – неслучайно го наричат  бащата на иранската ядрена бомба.

Този атентат е доказателство за способността на израелското разузнаване да работи активно в Иран, да вербува вътре в страната агенти и да получава секретна информация. И същевременно показва редица слабости на иранското контраразузнаване, още повече, че това далеч не е първото убийство на тамошни учени, които работят в областта на ядрените изследвания.

Според наблюдатели, които следят процесите в този нестабилен район на света Израел се надява чрез убийството на Фахризаде да предизвика Иран и той да го атакува. А това пък ще е отличен повод неговият съюзник – САЩ, да нападне Иран и да унищожи ядрените му обекти.

Показателен е факта, че наскоро в саудитския град Неом до Червено море се състоя безпрецедентна среща между израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, държавния секретар на САЩ Майк Помпео и саудитския престолонаследник Мохамед бил Салман. В  медиите се появи информация, че президента Тръмп е обсъждал със съветниците си варианти за военен удар срещу ядрени обекти на Иран. Факт е, че способни да носят ядрено оръжие бомбардировачи B-52 осъществиха полет до Близкия Изток, причините за който не бяха оповестени. В момента към този нажежен район на света пътува и американски самолетоносач, заедно с групата кораби, натоварени с неговата сигурност.

https://i0.wp.com/gordonua.com/img/article/15293/84_big.jpg?w=640&ssl=1

А както отбелязва  Саймън Тисдъл в британският всекидневник The Guardian, след четири години неуспех отиващият си американски президент като нищо може да се изкуши и да слезе от сцената с гръм и трясък. И така да отвори вратата за невероятно мащабен конфликт за Близкия Изток, последиците от който ще усети целия свят.

Но мечтата на Израел – да блокира с убийството на Фахризаде ядрената програма на Иран едва ли ще се случи. По-скоро ефектът ще е обратен – засилва се желанието на политици и военни в тази страна да имат свое ядрено оръжие. Така, както с него е въоръжен техният враг Израел. Най-ново доказателство за това е решението на иранския парламент да ограничи инспекциите на  Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) вътре в ядрените обекти на страната. Парламентът също одобри закон, който изисква от правителството да повиши обогатяването на уран с 20 на сто.

Ей такива неща се случват тези дни недалеч от нас. И които, ако ескалират, определено ще ни накарат да забравим за съществуването на пандемията от коронавирус.

Тогава тя ще ни изглежда като невинна забава в сравнение с това, което може да се случи…