Как да живеем дълго и да бъдем здрави и чаровни

Как да живеем дълго и да бъдем здрави и чаровни

Вървим си по нашия си жизнен път и бихме искали той да е, колкото се може по-дълъг. При това без да губим с трупането на годинките своята жизнена енергия, лъчезарност и всякакъв мерак.
Възможно ли е, обаче, това да се случи точно с нас? Какво помага на едни хора да надживеят с десетилетия свои връстници и да съхранят своята енергичност и привлекателност?
Тези, които се интересуват знаят, че тялото ни се състои от клетки. Количеството им е огромно: 10 на 14-та степен! Те са носители на иформация, закодирана в нашата лична програма – ДНК. И всеки път, когато клетка се дели и ДНК се копира, теломерите (от гръцки telos — край и meros — част, това са окончанията на хромозомите), се скъсяват. Теломерите защитават от увреждания ДНК и затова колкото повече те намаляват, толкова по-бързо ние остаряваме. И не само това – идват ни на гости сърдечносъдови заболявания, диабет, рак, следва преждевременна смърт.
Излиза, че ако намерим начин да спрем скъсяването на теломерите, то ние блокираме и процеса на остаряване. И така съхраняваме енергията и младостта си докато сме живи. В нашето ДНК (с някои изключения), не е програмирано да бъдем болни, немощни и обречени на кратък живот. Точно обратното – природата ни е завещала да сме здрави и свежи и до най-дълбока старост.
Но при едно условие: ако се научим да пазим теломерите си от скъсяване. Елизабет Блекбърн е майка на седем деца. Но тя е и знаменит молекулярен биолог, доктор по философия, профессор по психиатрия, нобелов лауерат за физиология и медицина. И вероятно е един от най-добрите познавачи в света на тези странни неща, скрити вътре в нас – теломерите.

Със своите изследвания тя доказа, че те могат не само да намаляват, но дори и да нарастват и да се запазват. А това води до увеличаване продължителността на живота ни. И още нещо много важно: никога не е късно да започнем да действаме, за да запазим теломерите си и така да забавим процеса на остаряване.
Но какво означава това? Елизабет написа (в съавторство с психолога Елиса Епел) книгата “Ефектът на теломерите”. Тя е убедена, че те следят поведението ни, слушат състоянието на съзнанието ни и съобразно това се скъсяват или удължават. Елизабет ни дава съвети, които могат да ни бъдат полезни, ако искаме наистина да съхраним отлична форма и здраве, независимо от навъртяните години.

Да се храним разумно
Като се храним с полезни продукти, ние увеличаваме активността и на ензима, който отговаря за запазването и нарастването на теломерите – теломеразата. За това са ни необходими зехтин, риба, зеленчуци, плодове, бобови и пълнозърнести храни. И още зелен чай, шоколад с възможно най-високо съдържание на какао (99 на сто), чаша истинско червено вино.
Добре е да помним: ние ускоряваме процеса на скъсяване на теломерите, ако ядем захар, промишлено произведени храни, обработено месо, макаронени изделия, бисквити, сладолед. Ако пием газирани напитки и пушим. Така е установено, че теломерите на хора, които пият газирана напитка всекидневно, са с две години по-стари от тези на хора, които не ги докосват.

Позитивно настроение
Теломерите се скъсяват много по-бавно при хора, които са устойчиви на стрес. Мозъкът на човек на средна възраст пропуска през себе си около 65000 мисли за един ден. Добре е те да са позитивни, а не негативни – теломерите умеят да различават настроението ни.

Трябва да решим, какво искаме: главоболие, депресия и висока заплата или по-скромни доходи, но приятна работна атмосфера, съхранени теломери и дълъг живот. Нищо не убива теломерите ни така бързо, както хроничния стрес.

Спорт
Ако сме физически активни със сигурност ще изглеждаме с около 10 години по млади от връстниците ни, които мързелуват. И със 7 години по-млади от тези, които отвреме навреме са физически активни. Установено е, че при физически най-дейните хора теломерите са най-дълги и млади. Причината да се появи подобен ефект е, че физическата активност ограничава възпалителните процеси и се бори с окислителния стрес в организма. По този начин се съхраняват и теломерите.
Учени от Льовенският католически университет в Белгия установиха, че дължината на теломерите я поддържа ензима теломераза. А за да ги “ремонтира” му помага една молекула – TERRA (telomeric repeat-containing RNA). Е, оказало се, че точно активния спорт увеличава броя на тези особено важни молекули.

Да се научим да правим и пари
Независимо дали ни харесва или не това, но хората, които умеят да печелят пари, като правило имат по-дълги теломери. Възможно е, отбелязва Елизабет, усещането им, че те имат “бели пари за черни дни” да гони стреса от тях. А освен това за да се храниш качествено, да имаш подреден и спокоен живот, са нужни вече и немалко пари.

Ако следваме тези несложни истини, ще си осигурим дълги теломери. А с това пълноценен живот, наситен с радостни изживявания от истинските неща около нас.