Как да бъдем успешни в непредсказуемото бъдеще

Как да бъдем успешни в непредсказуемото бъдеще

Какъв ще е животът ни утре е въпрос, който повечето от нас вероятно често си задават. Дали ще бъдем по-замогнали се, но най-вече по-здрави? Та натоварването върху нас няма да намалява, а само ще нараства. А и разпределението на увеличаващото се богатство на планетата, благодарение и на внедряваните високопроизводителни технологии, едва ли ще е справедливо. Най-вероятно добре познатото ни социално неравенство ще продължи да се задълбочава.

Факт е, че осигуряването на добър жизнен стандарт става все по-проблематично за повечето от нас, простосмъртните. Променят се „правилата на играта“ – на пазара на труда се търсят все повече хора, притежаващи нови качества –хибридни знания, критично мислене, емоционална интелигентност, креативност… А тяхното придобиване не е толкова лесно, колкото би могло да стори на някого. Това е допълнително натоварване на физиката и психиката, което не всеки е готов да приеме. Защото, ако го направи ще трябва да ограничи сериозно любимите си забавления например.

Но най-важното е да бъдем здрави. А като цяло ние, българите, не можем да се похвалим с добра физическа и психична форма. В рейтингът на една от най-авторитетните информационни агенции – „Блумбърг“ за здравето на населението в света, страната ни е на 68 позиция. Но само преди две години тя е била на 63-то място. Това свидетелства за растящи здравословни проблеми на много от сънародниците ни, следователно и мечтите ни за бъдещето са леко клатушкащи се. Защото само, ако сме в отлична физическа и психична форма ще реализираме плановете си.

Джак Дорси е знаменит предприемач – създател е на социалната мрежа Twitter. Своята първа програма прави, когато е на 15 г. Няма висше образование – преценява, че не си струва да си губи времето, за да получи диплома за това. И май се оказва прав – за разлика от милиони дипломирани висшисти Джак става мултимилиардер.

Той е  човек, който напълно самостоятелно се превръща в един от най-успешните хора на нашето време. Затова можем да се доверим на неговите съвети как да успяваме. Ето кое според него трябва да правим, за да постигаме нещата към които се стремим:

 • Да живеем в настоящето
 • Да сме чувствителни
 • Да пием само вода с лимон и червено вино
 • Да правим всеки ден поне шест серии от по 20 прикляквания, шест подхода по 20 коремни преси и лицеви опори
 • Да бягаме всеки ден поне по пет километра
 • Да стоим прави
 • Поне 10 минути на ден да се занимаваме с тежести
 • Да спим 7 часа в денонощието

Джак ни препоръчва и какво не трябва да правим:

 • Да се страхуваме да гледаме събеседника си в очите
 • Да не закъсняваме
 • Да не даваме обещания, които не можем да изпълним
 • Да не ядем захар
 • Да не пием концентрати в делнични дни

Защо е важно да се замислим върху неговите съвети? Защото в тези простички истини, които Джак е открил за себе си, се крие нещо съществено: всички те работят за укрепване на нашето психично и физическо здраве. А то е най-важната предпоставка, от която зависи не просто как ще се чувстваме утре, а дали въобще ще имаме бъдеще.

Проучвания, осъществени в един от най-авторитетните университети в света – Станфордския сочат, че най-важната черта на неговите  най-успели студенти е наличието у тях на жизнена енергия и физическа издръжливост. Но на огромната част от хората в наше време точно това липсва. И причината за това е, че те сами са се отказали да си ги осигурят. Забравили са закона за естествения подбор: оцелява този, който е в състояние да се справя с растящи натоварвания на физиката и психиката. Способността да се трудиш интензивно, да имаш приоритети и цели, които да преследваш, се явява обща черта на повечето реализирали се хора. Точно тя им позволява да надминат дори и далеч по-надарени от природата техни съвременици.

И да не се терзаят, какъв ще е утрешния им ден. Просто защото те си го създават днес.