Как манипулаторите накараха жените да пропушат

Как манипулаторите накараха жените да пропушат

https://i0.wp.com/graphic-design.tjs-labs.com/pictures/lucky-gh-03-01-1935-997-a.jpg?w=640

Тази история е започнала преди около 90 години. Бащата на манипулацията – Едуард Бернайс, бил поканен срещу годишен хонорар от 25000 долара (фантастична сума за онова време!), да работи за Джордж Хил. А той не бил случаен човек, а шеф на компанията “Американ Табако”, която произвеждала и популярната марка цигари “Лъки Страйк”. Меракът на тютюневия бос бил да спечели жените, като потребители на цигарите му. Те вече пропушили – за това допринесла и Първата световна война, когато жените трябвало да заменят мъжете, заминали на фронта, във фабрики и офиси. Но Хил не бил доволен – та едва 12 на сто от купувачите на цигарите му по онова време, са били жени. И той ангажирал Едуард Бернайс да промени тази ситуация.
Знаменитият манипулатор организирал невероятно успешна кампания за промяна на обществените нагласи. В центъра и поставил стремежа на всяка жена да бъде стройна и привлекателна. Купил звезди – артисти, художници, музиканти, фотографи и др., които да дават интервюта за вестници и да възхваляват слабото женско тяло. Снимки на изящни френски манекенки не слизали от страниците на лъскави списания. А наети лекари съветвали читателките, че стройно и здраво тяло може да си осигури всяка от тях и то много лесно – само с плод, кафе и цигари. Обяснявали авторитетно, защо това е така: плода заздравява венците и чисти зъбите, кафето стимулира отделянето на полезна слюнка, а цигарата дезинфекцира устата и успокоява нервите. До хотели в САЩ се разпращали комплекти с менюта, подготвени от знаменити кулинарни експерти. И във всеки от тях се внушавало, че храненето трябва да завършва не с десерт, а с цигара. На производители на кухненско обзавеждане се разказвало, колко е важно да включат в него специални места за съхраняване на цигари. Журналисти, които пишели за семейния бюджет, били стимулирани финансово да предупреждават за риска, от свършване на цигарите вкъщи.

https://i0.wp.com/cdn.pixabay.com/photo/2020/03/09/06/46/smoke-4914808_1280.jpg?w=640&ssl=1

Но върхът на невероятно успешната кампания за принуждаване жените да пропушат, бил т.н. парад на свободата. В началото на 1929 г. Хил поискал от Бернайс да промени общественото мнение, което дотогава не е приемало жена да да пуши цигара на улицата. Великият манипулатор стига до идеята, че за да се реши тази задача, трябва да представи цигарата, като символ на еманципация (“Запалете още един факел на свободата!”). Това веднага щяло да спечели за негов съюзник влиятелните по онова време феминистки организации. И на Великден – 31 март 1929 г., десет млади, елегантно облечени жени, се появяват на Пето авеню в Ню Йорк с цигари в ръка. Те просто се разхождали там, а осигурени от агенцията на Бернайс фотографи и журналисти регистрирали случващото се. В следващите дни вестниците били заляти с репортажи от сензационното събитие. Скоро парад с “факли на свободата”, се провел и в много други градове на САЩ. Стройни и модерно облечени жени се разхождали из техните улици с цигари в ръка. Така общественото мнение било принудено да приеме, че и жената има право да пуши на открито.
Дали е имало ефект от кампанията за изпиране на мозъци, перфектно осъществена от Едуард Бернайс? И още как! Приходите на “Американ Табако” скочили с 32 милиона долара още през 1928 г. А продажбите на “Лъки Страйк” нараснали с над 300 на сто – растеж по-голям от този на всички други цигарени компании в САЩ, взети заедно.

Оттогава са минали десетилетия, но стремежът на тютюнопроизводители да манипулират конкретно жените в САЩ и по света, ни най-малко не е намалял. По-скоро е обратното – непрекъснато се увеличава. Това доказа интересно проучване, осъществено от училището по обществено здраве на Харвардския университет. Негови учени анализираха над седем милиона документа и рекламни послания на най-големите тютюневи транснационални корпорации, сред които Philip Morris, British-American Tobacco и др., за периода от 1969 до 2000 г. И така установиха, че по тяхна поръчка са направени множество изследвания, с една цел: да се убедят жените да пушат.
Специалисти по манипулация отдавна са установили, че най-ефективния начин да се спечели купувача е, като се опознаят неговите психосоциални нужди и на тази основа се въздейства на емоциите му. И тъй като потребностите на жените се променят с възрастта им и времето, се създават послания, ориентирани към различни етапи от живота на жената. Рекламата на марки за цигари, предназначени за по-млади жени, акцентира на женското приятелство, самочувствие, свободата и независимостта. Но в комуникацията на марки цигари за по-възрастни дами, приоритет се дава на удоволствието, релаксацията, бягството от ежедневното напрежение.
Добрата манипулация винаги е диференцирана. Така тютюневите компании имат особена политика към жените на военни от американските бази, разположени в чужбина. Става дума за истинска империя: според The Nation САЩ имат около 800 военни бази и военно присъствие в над 160 други държави. В тях са настанени хиляди военнослужещи, като издръжката само на един от тях, струва на американските данакоплатци до 40000 долара годишно.
За привличане на военни съпруги не са жалят пари – те са дават за реклама на цигари в женски военни списания, като Ladycom и Stateside, за спонсориране на различни дейности на клубове на военни съпруги и пр. Съвременно проучване за R.J. Reynolds Tobacco Company (RJR – втората по големина американска тютюнева компания) обяснява, защо се прави всичко това. Военната съпруга е млада, впечатляваща и тепърва формира лоялност към марката. Тя е далеч от дома си и сама взема решения, какво да пазарува. Ако сега на нея и се продаде RJR, то компанията си осигурява лоялен клиент на марката, поне за следващите 50 години.

https://i0.wp.com/womeneat.com/wp-content/uploads/2018/09/vintage-smoking-diet.jpg?w=640&ssl=1

Специфична е манипулацията, насочена и към афро-американски жени. За тях RJR разработва луксозната марка Ritz. Експерти на компанията са на мнение, че тя ще е привлекателна, тъй като престижа и лукса, са изключително важни за чернокожите. Това е така, защото те исторически са били отричани от тези неща. Физическите и психични лишения, настъпили по време и след робството, са довели до определени желания и нужди, които днес засягат потребителското поведение на черните жени. Някои от тези нужди включват по-силни от средните желания за мигновенно задоволство, уважително признание, статус и престиж. И за да ги задоволят на тях им се предлагат цигарите Ritz.
Американската технология за манипулиране на хората е почти съвършенна и затова тя се прилага навсякъде по света, а и у нас. Съвремените манипулатори примамват жените да пропушат, като използват най-вече стандарти за красота и мода. Чрез тях те представят пушенето като комуникативно, модерно, стилно, като истински женско. Модните тенденции се променят, но пристрастяването на тютюневите компании към манипулиране на жени чрез тези тях, не се е променило. За създаване на илюзия за безвредност, активно се играе с думи – предлагат се марки цигари, наричани „тънки“, „нискокалорични“, „леки“, „свръхлеки“… Специално за жените се създават цигари с различни вкусове – шоколад, бренди, мед, канела и пр. Всички те се представят, като ефективно средство за регулиране на теглото, за избягване от стреса и депресията и др.
Днес манипулирането на хората е самостоятелен и престижен отрасъл, който се изучава и в авторитетни университети по света и у нас. За тази дейност всяка година се отделят милиарди долари, а специалистите – рекламисти, маркетолози, пиари, са сред най-високо платените професионалисти. И има защо: средствата, предназначени за пране на мозъци, се възвръщат многократно в джобовете на производители и търговци на цигари.
Нищо лично – просто така си работи тази социална система. А дали ще повярваме на манипулаторите и ще купуваме токсичните им продукти, си е единствено наш проблем.