Както вървят нещата не ние тях, а те нас ще настигат

Както вървят нещата не ние тях, а те нас ще настигат

https://i0.wp.com/kazakh-zerno.net/wp-content/uploads/2019/06/golod13.jpg?w=640&ssl=1

Едно съкровено желание си има средностатистическият българин. За него дори незабравимият Тодор Колев сътвори и свойто шоу „Как ще ги стигнем американците?“

Но парадоксът е в това, че май не ние тях, а по-скоро те нас ще настигат. Допирните  точки между нашия живот и този на все-повече американци само се увеличават!

Оказва се например, че не само Америка, но и нашата прекрасна Татковина е една богата държава. Само такава може да си позволи да има най-високите разходи за отбрана на нашия континент: та ние даваме за армия и въоръжение 1.69 на сто от бруто вътрешния си продукт при средно за ЕС 1.2 на сто!

За разлика от нашата страна Полша е с много висок икономически ръст, ниска безработица, със завидни доходи на населението, растящо потребление и т.н. Но поляците са твърде наивни и определено не разбират от правене на държавен бюджет. Техни лидери като, че ли мразят Русия  дори повече  от тези на англичаните и на прибалтийските държави. Но това не им пречи да разчитат на своите 27 съветски изтребители МиГ-29, получени още по времето на социализма. Потвърждение на това е подписаният тези дни договор между полската военно-производствена авиокомпания  WZL 2 S.A. и руска компания на стойност 8 милиона долара. С него Полша ще получи три турбореактивни двигатели РД-33 от серия 2 за изтребители МиГ-29, които са на въоръжение на полските военновъздушни сили. Отделно за обслужване на всеки от двигателите е сключен още един договор на стойност 2,6 милиона долара. Този факт доказва, че полските политици и генерали са големи загубеняци, щом като продължават да разчитат на руските МиГ-29. Те вярват, че те са достатъчно ефективни, за да вършат това, за което са създадени – да свалят, ако се наложи, вражески летателни апарати.

Съвсем друг е нашият подход: бесмислено е пестим от модернизация на наличните ни 16 изтребителя МиГ-29! Като една богата държава за нас не е проблем да хвърлим не милиони, а над 2.2 милиарда лева, за да си напазаруваме възможно най-скъпите в света американски самолети – Ф-16 на Lockheed Martin. Което, естествено, съвсем не означава, че те са и най-добрите.

Е, ще се намерят както винаги черногледци, които да мърморят, че тези милиарди биха могли да бъдат насочени към катастрофалното състояние на родното образование или здравеопазване. Те ще ни напомнят, че през 2019 г. 1 милион и 586 хиляди българи са живели под прага на бедност, като са нараснали спрямо предходната 2018 г. Ще отбележат и факта, че стремително се топят най-масовите влогове – тези до 1000 лева, което доказва: мизерията продължава да расте. Ще споменат, че ние, българите сме най-бедните в Европейския съюз и сме на последно място в класациите по реално потребление, измерено според паритета на покупателната способност. Е, на подобни зложелатели можем да посочим друг факт: ако през 2008 г. у нас милионерите са били 98, през 2019 г. – 900, то само до септември 2020 г. те вече са 1070!

https://i0.wp.com/dumskaya.net/pics/b4/picturepicture_157598603474002574279947_34959.jpg?w=640&ssl=1

А сега да погледнем към далечна Америка. Оказва се, че тя ни копира – също харчи луди пари за въоръжения! Един пример: тамошната медия The War Zone представи най-новите цени на ракети за военно-морския флот (ВМФ) на САЩ. Неговите кораби и подводници са претъпкани с тях – само един крайцер от  клас Ticonderoga има 122 клетки на системата за вертикално изстрелване (VLS) Mark 41, всяка от които може да борави с широка гама от  ракети. Авторите на публикацията – Тайлър Рогоуей и Джоузеф Тревитик уточняват, че посочват цени за единични бройки. И в тях не влизат бъдещите разходи за поддръжка, модификации, модернизации или минали разходи за разработване на оръжия. Тези пари ВМФ на САЩ ще плати на производителите от военно-промишления комплекс през новата бюджетна 2021 г. Ракетите са много и са различни. За да добиете представа за какво харчене ще става дума, ето цените за единични бройки на някои от ракетите:

Ракети земявъздух:

– стандартна ракета 2 (SM-2) блок IIIAZ – 1 200 000 долара;

– стандартна ракета 2 (SM-2) блок IIIC – 2 349 000 долара;

– стандартна ракета 3 (SM-3) блок IB – 11 830 000 долара;

– стандартна ракета 3 (SM-3) блок IIA – 36 387 000 долара;

Ракети „земя – повърхност:

– тактическа Tomahawk (TACTOM) блок V – 1 537 645 долара (единичната цена за базовия вариант за земна атака);

– морска ударна ракета (NSM) – 2 194 000 долара и т.н.

Определено скъпи играчки, но и на техните производители не им е лесно. Не само у нас, но и в Америка има предостатъчно корумпирани политици, генерали, лобисти и прочие образи. За да върви безпроблемно бизнеса то „машината“, от която зависи дали ще съумяваш да продаваш продуктите си, трябва да бъде редовно смазвана. Ето защо производителите си плащат – милиони долари на който трябва.

И в далечна Америка има хора, които не престават да задават нетактични въпроси. Като този: струва ли си на фона на разрастващата се и там, както и у нас тотална мизерия и глад, да се хвърлят на вятъра толкова много пари за безсмислени оръжия?

За „демократично“ ориентираните ще отбележа: за съжаление, това не е „пропагандно клише“, а сурова истина. The Washington Post публикува голяма статия, посветена на стремително увеличаващите се кражби в американските магазини.  Проучване на Бюрото за преброяване на населението в САЩ установява: близо 26 милиона американци не са имали достатъчно храна за ядене в средата на ноември. Това е рекорден максимум за 22-те години, през които правителствената агенция проследява тези данни. Резултатът е изключително висок ръст на кражбите  от магазините – през първите осем месеца на тази година е регистриран скок от 222 на сто  само в Ню Йорк.  Но хората не крадат телевизори или луксозни предмети – те вземат  хляб, тестени изделия и  мляко, крадат храна за деца и бебета.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1721884/pub_5e32a342b1ff7c4cf07c8a98_5e5a02d752d820001325f6d0/scale_1200

The Washington Post разказва случай от практиката на  Никълъс Кинг от полицейския отдел на Обърн във Вашингтон, който бил изпратен до местния магазин Walmart по сигнал за кражба. При пристигането му той е информиран, че  охраната на магазина е задържала майка, защото е откраднала топли дрехи и храна за петте си деца. Кинг, военен ветеран, се оказал състрадателен човек и вместо да я арестува заплатил взетите от нея предмети. Вестникът прави извода, че кражбите на стоки от първа необходимост (храна, дрехи и др.), са достигнали исторически високи нива сега в Америка. Хората крадат, за да оцелеят, защото са гладни.

Бърнард (Бърни) Сандърс  (роден е през 1941 г.) е американски политик, сенатор, който бе и кандидат за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ на изборите през 2016 г. и през 2020 г. В интервю на журналистката Стефани Руле за MSNBC той заяви: абсурдно е деца на свръх богата Америка да гладуват и в същото време за военни цели да се хвърлят колосални средства.

Такава е реалността, независимо дали тя ще ни хареса или не. България все повече заприличва на Америка, а Америка на нас. И затова не си струва да се терзаем, как и кога ще ги стигнем американците.

Други трябва да избирираме за еталон, на който да подражаваме и към който да се стремим.