Какво ще работят децата ни утре

Какво ще работят децата ни утре

Едва ли е тайна за някого, че се задават дълбоки промени в пазара на труда. Загадката е най-вече в това, какви нови професии ще се появат на мястото на тези, които предстои скоро да изчезнат. То непременно ще се случи – така, както е ставало вече при предшестващи революционни изменения в света на технологиите. Ако знаем отговора на подобен въпрос, бихме могли своевременно да се преквалифицираме и ние самите. И така да се възползваме от несъмненно голямото търсене на специалисти за тях, което неизбежно ще възникне. Но подобна информация ни е необходима и за да подготвяме децата си, за задаващото се бъдеще. А то ще е много, много различно от днешното настояще.
Има хора, на които това им е работата – да анализират тенденции и да рисуват облика на утрешния ден. Като вземат предвид развитието на технологиите, те очертават някои необичайни за днешните ни представи професии. Работодатели в цял свят ще срещат сериозни трудности с намирането на подготвени кадри за тях. И затова онези, които притежават необходимите знания, умения и навици, за да ги упражняват, ще бъдат изключително обгрижвани от тях. За да ги привлекат и задържат при себе си, работодателите най-вероятно ще им предлагат и космически по размер заплати…

Cyber City Analyst
Ето някои предвиждания за непознати професии, които най-вероятно ще са престижни и добре заплатени утре. Според Business Insider не е изключено, точно те да се настанят на мястото на изчезващи, традиционни за сегашните ни възгледи, дейности.

Градски кибераналитик
Така, както ще има умни домове, ще се появат и умните градове. Милиони датчици ще осигуряват нормалната дейност на всички градски служби – от електроснабдяването до канализацията. Те ще събират информация за гражданите, ще следят за порядъка в града. Градските аналитици ще контролират работата на всевъзможните датчици и сензори – щом някои от тях се повредят, те ще открият проблема и ще го остранят.

Мениджър по взаимодействие на хора и роботи
Успехът в бъдеще в много голяма степен ще зависи от това, доколко хората и машините ще се научат да работят съвместно. Тим-мениджърът ще определя, кои са силните страни на робота и кои на човека. А след това ще организира и насочва тяхната съвместна работа.

Artificial Intelligence Business Development Manager

ИТ-координатор
Професионалистът в това направление ще следи, неговите клиенти да постигат своите намерения в областта на цифровизацията. Крайната цел е автоматизация на автоматизацията. Затова ИТ-координаторите ще ангажират изтъкнати програмисти, ще организират хакатони (състезания за разработване на софтуерни проекти), ще разкриват преимуществата на новите технологии пред свои клиенти.

Експерт по генетично разнообразие
Работният колектив в бъдеще няма да се определя само от демографски, етнически, образователен, полов признак… Все по-голямо значение ще имат генетичните свръхспособности. Експертите ще отговарят за това в екипите на техните клиенти да има приблизително еднакво количество на хора, както с традиционна ДНК, така и с генетично усъвършенствана.

Консултант по фитнес-мотивация
Един от проблемите, който вълнува над два милиарда и сто милиона души на планетата, са излишните им килограми. При това е важна тенденцията: след около десетилетие над половината от човечеството ще се окаже в групата на хората с наднормено тегло. За да се решава този проблем, са създадени и продължават да се появяват и нови фитнес тракери – браслети, гривни и др., които следят за здравето на човека. Но те не стават за неговото мотивиране, подкрепа и насочване, какви упражнения да прави. Консултантът по фитнес-мотивация ще познава и ще следи здравето на своите клиенти, ще ги вдъхновява и подкрепя в спортните им занимания.

Диспечер по магистрали
Транспортът ще претърпи дълбоки изменения в близките десетилетия, когато масово ще навлязат безпилотни автомобили и всевъзможни дронове-куриери. За да не настъпи хаос на земята и в небето, ще са нужни хора, които да управляват тези потоци от летящи средства. Те ще следят, с помощта на алгоритми, за спазването на правилата на движение.

Криптоинструктор
В недалечно бъдеще парите, които носим в портфейлите и джобовете си сега, постепенно ще изчезнат. На тяхно място ще се появи криптовалута – цифрови пари, които са основани на блокчейн технология и криптография. Но малцина ще са тези, които сами ще могат да се оправят в бъдещата финансова система. Криптоинструкторите ще помагат на хората да се ориентират в света на парите.

Дизайнер на пътешествия в добавена реалност
Автоматизацията ще даде много повече свободно време на хората. Тогава те особено високо ще ценят развлеченията, които им дават нови знания и усещания. Пътешествията във виртуалната реалност ще са обичайна практика. Това ще породи голямо търсене на специалисти, които са в състояние да създават сценарии, да разработват дизайн, да проектират светове за добавена реалност.

Личен наставник на спомени
Хората ще живеят дълго. Те ще се нуждаят от лични виртуални светове на спомени. Наставниците на паметта ще им помагат да създават тези техни вселени и да ги правят правдоподобни. За това света ще се напълни с реалистични симулации на миналото. Наставникът ще пресъздаде дома например, в който неговия клиент е живял като малък. Той ще сътвори бази от спомени, от които човек ще може да се възползва след като неговата собствена памет вече няма да работи добре.

Това е само малка част от многото непознати днес професии, които дигиталната епоха може да доведе утре в живота ни. За тях никой не ни подготвя и затова сами трябва да вземем мерки за преквалификацията си.
Ако искаме, разбира се, да се окажем не в групата на губещите, а в тази на хората, които ще спечелят от промените.