Какво става с мъжете на Америка?

Какво става с мъжете на Америка?

Мъже ли са днешните мъже на Запада е тема, която все по-често занимава тамошни медии. И не са малко авторите, които се питат: а не бяха ли мъжете преди по-мъжествени?
Особено актуален е този проблем за САЩ. Точно в тази страна, за която водещите родни медии вече три десетилетия изграждат образа на единствено достойния лидер на планетата, все по-често се чува въпроса: къде изчезнаха мъжете ни? Говори се за истинска “криза” на американския мъжки пол. Тамошните жени се учат много по-добре, по-рядко пушат трева, по-малко са вманиачени на видеоигри, тях ги приемат най-вече в престижни колежи. Мъжете са тези, които извършват всевъзможни престъпления, в това число и масови убийства, с използване на огнестрелни оръжия. Местни медии вече не могат да скрият истината: с американците се случва нещо много тревожно!

В САЩ средностатистическия мъж умира пет години по-рано от жената. Причината за това е най-вече начина му на живот. Той злоупотребява с алкохол и два пъти по-често умира от предозиране с наркотици. В щата Ню Хампшър например 73 на сто от хората, умрели поради прекаляване с употреба на дрога, са мъже. От всички самоубийци в САЩ 77 на сто са мъже. Над 90 на сто от затворниците в тамошните затвори са пак мъже.
Техните проблеми започват от невръстна възраст. В американските училища нарушители на дисциплината са най-вече момчета. От разстройства, свързани с хиперактивност, страда едно от пет момчета, докато при момичетата това се случва с 1 от 11. В САЩ е масова практика на тези деца да се дават лекарства, а както признават тамошни експерти не се знае, какви са страничните ефекти от приемането им. Предполага се, че те водят до тежки депресии в зряла възраст например.
За разлика от американците жените в САЩ доминират сред магистрите и докторантите. А това неизбежно се отразява на възнаграждението им: за периода 1979-2010 г. реалната почасова надница на американците в работоспособна възраст, е паднала с една пета.

Но тази на жените се е увеличила. Така неомъжените американки на възраст между 20-29 години, живеещи в градовете, днес печелят средно с 8 на сто повече, отколкото техните връстници. Голяма част от управленческите позиции в страната днес заемат жени. И това е обяснимо – те набират много повече балове в тестовете IQ в сравнение с мъжете.
Днес в САЩ над 7 милиона мъже в работоспособна възраст са безработни и почти половината от тях вземат болкоуспокояващи лекарства. Това са най-високите показатели на планетата!
Чувствително намалява броя на младите мъже, които сключват брак. Почти всяко пето дете в САЩ го възпитава самотна майка – два пъти повече, отколкото през 1970 година. Днешните млади американци предпочитат да живеят с родителите си, отколкото със съпруга или партньор.


Повечето от американците са буквално рухнали и по основни физически показатели. Проучвания в САЩ сочат, че две трети от младите американци са непригодни за военна служба. А това, според експерти, поставя под съмнение ефективността на следващото поколение американски войници. Факторите, поради които младите американци се отхвърлят от армията, са затлъстяване, липса на диплома за средно образование, съдимост за особено тежки престъпления, използване на опиати за лечение на дефицит на внимание и хиперактивност. От американците 70 на сто страдат от затлъстяване, докато при жените този показател е 59 на сто.
По оценки на Пентагона 71 на сто от 34 милиона млади хора на възраст от 17 до 24 години, не могат да претендират за служба в тамошната армия. Половината от тях не са в състояние да покрият базови нормативи по физическа подготовка, които са предвидени в курсовете за млад войник в армията на САЩ. Само едно на сто от американците могат да се надяват на военна служба. Много сериозен проблем за това, е и невежеството на младите американци – около една четвърт от абитуриентите са напълно безпомощни в математиката и граматиката.

Намалява и средното равнище на тестостерона на американците – всяка година с около 1 на сто. Един 65 годишен мъж през 1987 година е притежавал тестостерон със 17 на сто повече, отколкото негов връстник през 2004 г.
Тук едно отклонение: любопитното е, че за подобна тенденция съобщават и учени от Дания. Според тях количеството сперматозоиди в еякулата при мъже от всички западни страни, е почти с 60 на сто по-ниско в сравнение със 70-те години на ХХ век. Равнището на тестостерона при средностатистическият 40-годишен западен мъж през 2017-та година, е по-ниско с една трета, отколкото при неговия връстник през 1987 г.
Специалисти в тази област заявяват, че днес все повече млади американци се оплакват от сериозни сексуални проблеми – като импотентност например, които са се срещали преди десетилетия най-вече сред възрастни.


Равнището на тестостерона е от значение не само за половата мощ – той се отразява върху цялостното здраве на мъжа. Той е от значение за работата на неговия мозък – за паметта му, за пространственото мислене. С неговото намаляване се появява умора, свива се мускулната маса и се трупат нови излишни килограми. Мъжете с дефицит на тестостерон (по-малко от 300 нанограма тестостерон на децилитър), са с повишен риск към затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, хипертония, диабет… Те изпитват все по-остър недостиг на жизнена енергия.
Причините за снижаването на равнището на тестостерона, са различни. Затлъстяването води до това, а намаляването на тестостерона пък директно трупа още повече килограми. Виновна е и екологията – замърсен въздух, токсична пластмаса, която е навсякъде около нас – бисфенола в бутилките с минерална вода например. Вземането на различни лекарства, както и консумацията на храна, пълна с пестициди и т.н.

Тенденцията е ярко очертана: американските мъже отслабват и деградират телесно, умствено, духовно. За немалко специалисти става дума за истинска катастрофа, която заплашва тази страна.