Какво си похапва Кристиано Роналдо

Какво си похапва Кристиано Роналдо

 Ronaldo will ensure he cuts back on processed and sugary foods

Ако се заровим в различни проучвания ще узнаем, че средностатистическия българин изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Появи ли се възможност той си хапва свинско, говеждо, агнешко, а в хладилника му има разни колбаси, ракия и бира. Пуши яко. И естествено, не обича да се измъчва с разни спортни занимания – предпочита да им се наслаждава с чаша в ръка пред телевизора.

А и децата на същия този средностатистически нашенец не остават недохранени – за тях винаги има сладкиши, чипсове, разни полуфабрикати, сладки питиета в изобилие…
Банички и вафлички, пържени картофи и кренвирши, майонеза и маргарин, безалкохолни и алкохолни напитки – списъка с вредни продукти, с които доста често пълнят стомаха си малки и големи у нас, никак не е малък.

Не винаги осъзнаваме, че за да ни накарат да купуваме всичко това, производители отделят огромни суми за реклама, тъпчат продуктите си с всевъзможни овкусители, подсладители и пр. За да създадат у нас трайна зависимост към тях. Те изпразват джобовете ни, а ние разбиваме здравето си. И така сами съкръщаваме присъствието си в този свят.

За да не се случва това, то трябва и към яденето да подхождаме разумно. А в интерес на истината това далеч не е толкова лесно – неслучайно има и цяла наука за храненето (диетология).
Но аз ви предлагам в случая друг подход: да надникнем в кухнята на една истинска звезда – португалеца Кристиано Роналдо.

Той сега е на 33 години, но неговите спортни резултати са невероятни. А тялото му е достоен обект за завиждане от всеки професионален моден модел и повод за комплекси у немалко хора. Култово име е за милиони запалени в този красив спорт мъже и мечтание за също толкова милиони жени. Ефективен и успешен, стилен и съблазнителен Кристиано ни доказва, че за човешките възможности граници не съществуват.

Но освен надареността му от Всевишния и всекидневните му сериозни тренировки, има още един фактор, който е от изключително значение за перфектната му форма: храната. От нея Кристиано получава необходимата енергия не само за своите мускули, но и за психиката си – известно е, че ритъма на живот и напрежението на подобни личности е невероятно висок.

Кристиано твърди, че една от на-важните тайни за неговия успех е, че той редовно се храни. Убеден е, че закуската е нещо много важно – тя му осигурява енергията до обяда. Типичната му закуска е от зърнени храни, авокадо, кисело мляко. Пие още прясно изцедени плодови сокове и кафе.

На обяд обикновено яде предимно зеленчуци, приготвени на пара, рибни ястия. Като истински португалец той е влюбен в бакаляу – риба треска, която се доставя от Норвегия. Тя обикновено е в обкръжението на лук, картофи и пържени яйца. Обича също риба меч, риба тон, дорадо, лаврак, сардина, калмари…

Роналдо следва свои правила в храненето. Потребява около 3000 калории дневно. Обича много риба, салата от домати, както и от пресни плодове на сезона. Яде броколи, защото са наситени с антиоксиданти и компоненти, които извеждат токсините от организма му. Хапва печен банан, който със съдържанието на магнезий му помага по-малко да се уморява.

Пие много вода и натурални сокове, като при това обича да експериментира – смесва банан и ягоди, ябълка и манго. Изключително рядко докосва алкохол, а когато го прави пие чаша скъпо качествено вино. Храната си поема шест пъти дневно на малки порции, с интервал от няколко часа – така контролира метаболизма.

В основата на неговото хранене са протеини, а тях за разлика от въглехидратите и мазнините тялото ни не може да складира – трябва всеки ден да си ги набавяме от храната. Затова той яде продукти, които ги съдържат: яйца, грах, боб, леща, авокадо, сьомга и др. И така успява успешно да се възстановява от физическата умора, да ограничава и загубата на мускулна тъкън след интензивните тренировки.

Кристиано избягва всичко онова, което може да му навреди. А за него това са всевъзможни полуфабрикати, фастфуд, храни, които съдържат захар. Не докосва безалкохолни питиета, както и алкохол. Той се стреми да яде естествени, необработвани храни – като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и млечни продукти и др. Много точно го характеризира знаменития френски футболист, а сега старши треньор на Реал Мадрид – Зинедин Зидан: Кристиано е перфекционист!

Много са хората с възможности, на трапезата на които доминират простички, но вкусно приготвени продукти – салати, много плодове, риба, бобови храни, яйца… Добре е да следваме примера им – ако тях ги има на трапезата ни, а от нея липсват вредни полуфабрикати и подобни на тях промишлено обработвани продукти, то ние ще бъдем здрави.
И ще ни има още дълго в този прекрасен луд свят.