Какво си похапва Кристиано Роналдо

Какво си похапва Кристиано Роналдо

 Ronaldo will ensure he cuts back on processed and sugary foods

Ако се заровим в различни проучвания ще узнаем, че средностатистическия българин изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Появи ли се възможност той си хапва свинско, говеждо, агнешко, а в хладилника му има разни колбаси, ракия и бира. Пуши яко. И естествено, не обича да се измъчва с разни спортни занимания – предпочита да им се наслаждава с чаша в ръка пред телевизора.

А и децата на същия този средностатистически нашенец не остават недохранени – за тях винаги има сладкиши, чипсове, разни полуфабрикати, сладки питиета в изобилие…
Банички и вафлички, пържени картофи и кренвирши, майонеза и маргарин, безалкохолни и алкохолни напитки – списъка с вредни продукти, с които доста често пълнят стомаха си малки и големи у нас, никак не е малък.

Не винаги осъзнаваме, че за да ни накарат да купуваме всичко това, производители отделят огромни суми за реклама, тъпчат продуктите си с всевъзможни овкусители, подсладители и пр. За да създадат у нас трайна зависимост към тях. Те изпразват джобовете ни, а ние разбиваме здравето си. И така сами съкръщаваме присъствието си в този свят.

За да не се случва това, то трябва и към яденето да подхождаме разумно. А в интерес на истината това далеч не е толкова лесно – неслучайно има и цяла наука за храненето (диетология).
Но аз ви предлагам в случая друг подход: да надникнем в кухнята на една истинска звезда – португалеца Кристиано Роналдо.

Той сега е на 33 години, но неговите спортни резултати са невероятни. А тялото му е достоен обект за завиждане от всеки професионален моден модел и повод за комплекси у немалко хора. Култово име е за милиони запалени в този красив спорт мъже и мечтание за също толкова милиони жени. Ефективен и успешен, стилен и съблазнителен Кристиано ни доказва, че за човешките възможности граници не съществуват.

Но освен надареността му от Всевишния и всекидневните му сериозни тренировки, има още един фактор, който е от изключително значение за перфектната му форма: храната. От нея Кристиано получава необходимата енергия не само за своите мускули, но и за психиката си – известно е, че ритъма на живот и напрежението на подобни личности е невероятно висок.

Кристиано твърди, че една от на-важните тайни за неговия успех е, че той редовно се храни. Убеден е, че закуската е нещо много важно – тя му осигурява енергията до обяда. Типичната му закуска е от зърнени храни, авокадо, кисело мляко. Пие още прясно изцедени плодови сокове и кафе.

На обяд обикновено яде предимно зеленчуци, приготвени на пара, рибни ястия. Като истински португалец той е влюбен в бакаляу – риба треска, която се доставя от Норвегия. Тя обикновено е в обкръжението на лук, картофи и пържени яйца. Обича също риба меч, риба тон, дорадо, лаврак, сардина, калмари…

Роналдо следва свои правила в храненето. Потребява около 3000 калории дневно. Обича много риба, салата от домати, както и от пресни плодове на сезона. Яде броколи, защото са наситени с антиоксиданти и компоненти, които извеждат токсините от организма му. Хапва печен банан, който със съдържанието на магнезий му помага по-малко да се уморява.

Пие много вода и натурални сокове, като при това обича да експериментира – смесва банан и ягоди, ябълка и манго. Изключително рядко докосва алкохол, а когато го прави пие чаша скъпо качествено вино. Храната си поема шест пъти дневно на малки порции, с интервал от няколко часа – така контролира метаболизма.

В основата на неговото хранене са протеини, а тях за разлика от въглехидратите и мазнините тялото ни не може да складира – трябва всеки ден да си ги набавяме от храната. Затова той яде продукти, които ги съдържат: яйца, грах, боб, леща, авокадо, сьомга и др. И така успява успешно да се възстановява от физическата умора, да ограничава и загубата на мускулна тъкън след интензивните тренировки.

 Ronaldo needs to ensure he eats right to stay at the top of his game

Кристиано избягва всичко онова, което може да му навреди. А за него това са всевъзможни полуфабрикати, фастфуд, храни, които съдържат захар. Не докосва безалкохолни питиета, както и алкохол. Той се стреми да яде естествени, необработвани храни – като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и млечни продукти и др. Много точно го характеризира знаменития френски футболист, а сега старши треньор на Реал Мадрид – Зинедин Зидан: Кристиано е перфекционист!

Много са хората с възможности, на трапезата на които доминират простички, но вкусно приготвени продукти – салати, много плодове, риба, бобови храни, яйца… Добре е да следваме примера им – ако тях ги има на трапезата ни, а от нея липсват вредни полуфабрикати и подобни на тях промишлено обработвани продукти, то ние ще бъдем здрави.
И ще ни има още дълго в този прекрасен луд свят.