Какво си похапват в руската армия?

Какво си похапват в руската армия?

https://i0.wp.com/nosoldat.net/wp-content/uploads/9/1/d/91d186a08c76debcf329345a7f813a48.jpeg?w=640&ssl=1

Крис Осборн (роден е през 1969 г.) е известен американски журналист, който пише по проблеми на армията, отбраната, военните технологии. Служил е като експерт в Пентагона, работил е за  Washington Times, CNN Headline News, KSTP-TV, MSNBC, Fox News, The Military Channel, The History Channel, Warrior Maven… В  The National Interest се появи негова публикация, озаглавена „С руските военни не трябва да се майтапите“. В нея Крис пише, че макар днес въоръжените сили на Русия да са много по-малки в сравнение с епохата на Студената война, то нейните супер модерни технологии, като изтребителя Су-57, танка Т-14 „Армат“, системата за противовъздушна отбрана С-400, хиперзвуковите  ракети, тактическите ядрени оръжия, са много сериозно ново предизвикателство за САЩ и НАТО. Размерът на съветските въоръжени сили бе огромен, но днес комбинацията от напреднали оръжейни системи и най-нови технологии са реална и „зловеща сила“, която никак не може да бъде подценявана, обобщава Крис.

Той не единственият, който обективно оценява днешните възможности на руските въоръжени сили. Така далеч по-добре информираният от него заместник -председател на Съюза на началниците на щабовете – генерал Джон Хайтън, в свое изявление пред Атлантическият съвет заяви: сега Русия има „невероятна военна мощ“! Според него това е резултат от преобразованията, които тази държава направи през последните две десетилетия във въоръжените си сили.

Руската армия доказа своите възможности, когато срази ислямската държава в Сирия независимо, че тя бе създадена,  въоръжавана и подкрепяна от специалните служби на САЩ и съюзниците им. За нейната боеспособност изключителен е приноса на руските учени, конструктори, инженери, които създават уникални въоръжения. Факт е, че Русия е недостижим лидер в областта на хиперзвуковите оръжия, системите за противовъздушна отбрана, за радиоелектронна борба и др.

Но дори и най-модерните оръжия, като роботизираните и тези с изкуствен интелект, не могат без хората. Днес военнослужещите в Русия са около един милион души. От тяхното физическо и психично здраве зависи как ще бъде използвано, ако се наложи най-съвременното въоръжение, което е на тяхно разположение.

А точно то в много голяма степен се определя от храната – тази, която те получават по време на службата си в армията.  За да осигурят качествена, здравословна храна на военнослужещите в нея са ангажирани около 300000 души, цивилни и военни. Когато са в гарнизоните за изхранването им се се грижи граждански персонал, а по време на учения – военни готвачи.

Храненето на военнослужещите е три пъти на ден, винаги по едно и също време – в 7:00, 13:00 и 19:00. Закуската им определено е внушителна и особено новобранците с труд се справят с нея. Тя включва макарони или каша (овесена, ечемична или от други полезни зърнени храни). Към нея се добавят колбаси, кюфтета от месо, пиле, гулаш от черен дроб, масло, топено сирене, варено яйце, чай, кафе или какао, естествено или кондензирано мляко, вафли (кифли,бисквити), натурален сок. Естествено, на трапезата има и хляб или малки хлебчета (булочки).

Като се отчита потребността на войника от витамини, микроелементи и други вещества, необходими му заради интензивните физически натоварвания, на които е подложен, обяда е обилен. Задължително първото блюдо е супа или борш. За второ се предлага пиле, говеждо или свинско месо, шницели, пържена риба, елда, картофено пюре, ориз… На трапезата на войника има салата от пресни зеленчуци според сезона или  винегрет  – изключително витаминозна салата от варено червено цвекло, варени картофи, моркови, кисели краставички, грах, ябълка, лук, подправки, както и стрити на прах орехи.  Десертът най-често е желе или компот, приготвен от пресни или сушени плодове, както и бисквити. След такъв обяд войника е напълно сит.

Вечерята в казармата обикновено е по-лека – задушена или пържена риба с гарнитура от ориз, просо, елда каша или картофено пюре, масло, царевица с грах, боб или кнедли със сметана, хлебчета, компот или чай.

При продължителни военни учения, които понякога траят и месеци, на полигона се изгражда палатъчен лагер. Менюто не е така богато, както в гарнизона, но е напълно достатъчно: тестени изделия, елда или ориз с яхния, хляб с пастет или масло, горещо какао или чай за закуска; борш или супа, каша с риба, „тушенка“ – консервиран месен продукт, получен от стерилизирано месо, приготвено в собствен сос, каша, картофи, пържени лук и моркови,  боб или грах за обяд. За вечеря обикновено се предлагат картофи, приготвени по различен начин (задушени, на пюре и пр.), а за десерт компот от сушени плодове или чай. Задължително на войнишката трапеза има хляб – най-вече ръжен, защото е богат на полезни за човешкия организъм съставки. Използват се предимно консерви, за да не се допуснат разстройства и отравяния. Естествено, това не намалява калорийността на храната, нито нейното количество.

По време на учения работят полеви кухни – руската армия разполага с 10000 от тях. Полевата кухня-трапезария ПАК-200П е в състояние да готви храна не само в неподвижно състояние, но и в движение. Другата масово разпространена в руската армия полева кухня ПК-130М, се разполага непосредствено до позициите на бойните поделения. Кухните са снабдени с всичко необходимо за готвене и съхранение на продукти. Те имат системи за водоснабдяване, отопление, вентилация, осветление и могат да бъдат използвани при температури от минус 50 до плюс 50 градуса. Разполагат и със собствен автономен дизелов генератор.

Но невинаги военнослужещите се намират в казарми  или в полеви лагер – те действат в малки подразделения, далеч от основните сили и полевите кухни. Тогава войниците ползват индивидуални пакети за храна. Към тяхното съдържание се предявяват високи изисквания. За да не се допуснат хранителни отравяния в тях не се включват яйца, майонеза, колбаси,  пиле и др. Те са здраво и надеждно пакетирани, за да се изолират от въздействието на природната среда. Различни са за видовете войски. Така пакета за десантник има 4500 калории, докато за обикновените войници той съдържа 3590. Но и натоварването на боеца от въздушно-десантните войски е много по-голямо от това на обикновен пехотинец. Десантникът разполага с бисквити, консерви (задушено говеждо, пилешко месо с картофи и зеленчуци), наденица, чай, кафе, сухо мляко, захар, сол, пипер, ябълков конфитюр, шоколад, плодов концентрат за пиене (ябълки, касисис).

Различни са и индивидуалните пакети за хранене  за бойците от силите за специално назначение (спецназ), които обикновено действат в тила на врага, в изключително опасни условия. Тяхната храна е поставена в защитна пластмасова опаковка. Военнослужещите разполагат с  пликчета за еднократно хранене с различни супи и картофено пюре – за да се приготвят те е достатъчно пликчето да се залее с гореща вода и няколко минути да ври. В сухата дажба влизат още  разтворимо кафе, чай, сушени плодове, бисквити и други сладкиши с дълъг срок на годност, сирене, хайвер от патладжан, витаминизирана напитка, кондензирано и сухо мляко. Има, естествено, необходимите подправки за всеки вкус – черен пипер, сол, захар, запечатани в добре изолирани пакетчета. Всяка суха дажба  съдържа всичко необходимо за автономни действия: средства за почистване, кибрит, сух спирт за подгряване на храната, таблетки за обеззаразяване на вода, съдове за еднократна употреба, салфетки.

Специални грижи се полагат и за летците, за моряците. Така  служещите на атомните подводници получават на обяд и чаша вино – то помага  на храносмилането и засилва имунитета. В менюто им влиза и червен хайвер – за добро настроение, което е така необходимо в затвореното пространство на подводницата.

Родината се грижи за своите защитници, казват в Русия и майките могат да не преживяват за храната на своите синове, които служат в армията. Тя е вкусна, качествена и предостатъчна. Гладни войници в руската армия е немислимо да има, а ако това някъде се случи, то командира на поделението светкавичноо се разделя с пагоните си.Различни