Какво са ни завещали древните йоги

Какво са ни завещали древните йоги

Сред особено полезните за здравето ни продукти е и той – лимона. А това е така, защото в него са комбинирани по един уникален начин изключително полезни за организма ни съставки. Сокът на лимона съдържа до 6 на сто лимонена киселина. В месестата част са скрити органични киселини (лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5 на сто), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуронова киселина, сесквитерпени, хесперидин, ериоцитрин, еридиктиол… В семената на лимона ще открием множество липиди и горчиви вещества, като например лимонин. В лимона има най-вече витамин С – до 140 мг витамин С в 100 грама. А точно той е особено нужен за правилния обмен на веществата в организма ни.
Ще отделя внимание на някои от невероятните ползи от редовната консумация на лимони за нашето здраве.

антираков ефект
Лимонът е е способен да унищожава канцерогенни клетки. Особено ефикасен е при лечението на 12 вида рак, сред които рака на дебелото черво, на гърдата, простатата, белия дроб, панкреаса и др.
Добре е да знаем, че в кората на лимона се съдържат близо десет пъти повече витамини и биоактивни съединения, отколкото в самия сок. Затова тя препятства ръста на злокачествени тумори. Установено е, че при хора, които са яли лимонови кори, е намалял сквамозния клетъчен рак в сравнение с хора, които само са пили сока. Учените обясняват този ефект на лимоновите кори със съдържащото се в тях D-лимонено вещество, което е известен инхибитор на рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво.

чисти организма ни от отрови
Всекидневната консумация на лимони очиства организма и подобрява храносмилането. В него се съдържа елемента цитрин, който оптимизира усвояването на витамин С и така извежда отровите от организма. Учени са установили, че неговата атомна структура съответства на тази на слюнката ни и стомашния сок. Лимонът способства и за изработване на жлъчка в черния дроб. Има диуретично и бактерицидно действие и затова е незаменим помощник за премахване на калциеви камъни в пикочните пътища.

притежава антибактериални и противовирусни свойства
От най-дълбока древност хората са използвали лимоните за изчистване на дихателните пътища, при астма, бронхит, ангина, грип… Сега в навечерието на зимата лимони редовно трябва да вземаме – те са ефективно противостудно средство. Ето една простичка, но ефективна рецепта при простудни заболявания и упорита кашлица: сока от половин лимон смесваме с 1 супена лъжица мед и пием всеки час. Лимонът действа отхрачващо, а меда – смекчаващо.

защитава ни от нитрати
Лимоненият сок е и сериозно дезинфекционно и антибактериално средство. Ако искаме да сме сигурни, че плодовете и зеленчуците ни са чисти, то е добре да ги напръскаме, след като сме ги измили, с лимонов сок. Впрочем, ако се притесняваме дали няма нитрати в салатата ни, то е добре да и слагаме лимонен сок, а не оцет. Той е истински техен терминатор – влиза в силна биохимична реакция с нитратите и унищожава токсините. Затова, ако редовно в салатата си слагаме него, то може да забравим за вредните нитрати.

възстановява жизнените ни сили
Ето едно ефективно средство за това: изтискваме сока от 4 лимона, добавяме 300 грама мед, 500 грама ситно счукани орехи и 100 грама сок алое. От тази смес 3 пъти на ден преди хранене вземаме по 1 чаена лъжичка.

и още…
Лимоните са мощно средство срещу стоматит (заболяване на устната кухина), паразити. Те ни предпазват от диабет, регулират кръвното ни налягане, ефикасни са при разширени вени, артрит, ревматизъм, атеросклероза. Справят се с главоболието – вдишването на мириса на лимонова кора например, намалява стреса, безпокойствието, депресията, умората.
Лекуват акне. Подобряват концентрацията на вниманието и паметта ни. Пазят костите ни, като засилват минералната плътност на костните ни тъкани. Помагат ни да отслабваме. Укрепват косите ни, отстраняват пърхота, чистят кожата ни…
Отпреди хилядолетия са съхранени съвети на йоги, които високо са ценяли лимоните. За тях те са от жизнено важно значение за човека. И затова йогите са ни завещали всеки ден да употребяваме по един лимон.
Освен всичко друго той е и прекрасно тонизиращо средство, което е в състояние да събужда и увеличава жизнените ни сили. Да ни зарежда с енергия, която ни е необходима за новия ден.
И така да ни прави здрави и щастливи.