Какво прави Деси?

Какво прави Деси?

Антон Рубинщайн (1829 – 1894 г.) е руски композитор, пианист, диригент, музикален педагог, основоположник на професионалното музикално образование в Русия. Благодарение на него е открита през 1862 г. в Петербург първата руска консерватория. Сред неговите ученици е и Пьотър Илич Чайковский – автора на едни от най-популярните концертни и театрални музикални произведения в класическия репертоар, като балетите „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“ и „Лешникотрошачката“, „Тържествена увертюра 1812 година“, „Концерт за фортепиано и оркестър № 1“, операта „Евгений Онегин“ и др.
Рубинщайн е не само един от най-великите пианисти на всички времена. Той е бил и човек, надарен с добро чувство за хумор. Веднъж дама го помолила да и осигури билет за негов концерт, тъй като всички места в залата били разпродадени.
– Съжалявам, но аз разполагам само с едно място и него с удоволствие бих ви отстъпил – галантно казал Рубинщайн.
– Благодаря ви! – възторжено възкликнала дамата. – Вие винаги сте така мил и внимателен. Чувствам се много задължена за тази ваша любезност. Но къде е това място?
– Зад рояла…
*******
Когато ви казват, че никой освен вас не може да направи това, помнете, че е възможно то да означава: други такива глупаци няма.
*******
Разговарят блондинки:
– А какво прави сега нашата Деси?
– Учи литература.
– О, господи! Та на какво тя може да научи литературата?