Какво крият от нас за ваксината, която ни натрапват

Какво крият от нас за ваксината, която ни натрапват

https://i0.wp.com/udalosti247.cz/wp-content/uploads/2021/05/moderna-nova-vakcina-covid-19-1024x683.jpg?resize=640%2C427&ssl=1

В авторитетният и влиятелен френски вестник Le Monde се появи твърде интересна публикация. Тя разкрива, че върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е бил оказван натиск от влиятелни европейски политици. Те са искали от тях да одобрят, колкото се може по-скоро ваксината на Pfizer-BioNTech против Ковид-19.

Става дума за поверителни документи, които са били откраднати от  ЕМА на 9.12.2020 г. и след това са се появили в интернет. Комплектът включва 20 части, които имат пряко отношение към утвърждаването на ваксината на Pfizer-BioNTech – същата, която сега родни управляващи ни натрапват като най-сигурна и ефективна. Сред документите са и 19 писма, изпратени в периода между 10 и 25 ноември от различни отговорни сътрудници на ЕМА. В разговор с Le Monde  ЕМА признава, че „публикуваните електронни писма отразяват реални проблеми и дискусии“.

Пет от писмата са с множество адресати, което намалява вероятността те да са били манипулирани. Точно те свидетелстват за оказван реален натиск върху служители на ЕМА, за да ускорят процеса на утвърждаване на ваксината против Ковид-19. Цитира се дискусия на сътрудник на ЕМА с европейския министър по здравеопазването Стела Кириакидес. Тя е подчертала, колко важно е да не се забавя процеса на официално утвърждаване на ваксината. А на 19 ноември високопоставен служител на ЕМА споменава за съвещание с Европейската комисия, което се е провело в „доста напрегната среда, понякога дори неприятна. Атмосферата дава представа за това, с което ЕМА може да се сблъска, ако очакванията не се сбъднат, независимо дали те са реалистични или не.“

На 20 ноември в преписка с Датската агенция за лекарствените средства същият служител признава, че е бил много изненадан от неочаквано заявление на председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен. Тя „ясно назовава две ваксини, които ще могат да получат одобрение преди края на годината [Pfizer-BioNTech и Moderna].“ Но според високопоставеният служител на ЕМА по същото време и с двете лекарства все още е имало проблеми.

Особени притеснения у ЕМА е породила точно ваксината на Pfizer-BioNTech. Според нейните експерти съществуват  „основни възражения“ против този препарат: липса на одобрение по отношение на някои производствени обекти и недостиг на данни за търговските партиди ваксини. А най-важното е, че се установяват качествени разлики между търговските партиди и тези, които са били използвани в клиничните изпитвания. Точно този пункт предизвиква най-силно безпокойство сред експертите, които оценяват качеството на ваксините.

Оказало се, че при прехода от етап на клинични изпитвания към етап на търговско изготвяне, се е наложило да се измени процеса на производство, както и да се инвестира в нови предприятия и други мощности. Всички тези изменения са довели до разлики в точния състав на ваксините. Конкретно е намаляло  нивото на целостта на РНК – най-важният елемент на ваксината, който допринася за производството на т.н.  спайк протеин на вируса след въвеждането му в клетките. Той е този, който „учи“ имунната система да разпознае патогена и да го неутрализира. Целостта на РНК във ваксините,  използвани по време на клиничните изпитвания, е 69% – 81%, т.е. това е пълната верига, позволяваща образуването на спайк протеин. Но данните, получени от партидите на новите производствени линии, отразяват осезаемо много по-ниски нива: средно 59%. А в някои партиди съдържанието му пада до 51% – 52%. Това е „препъни камък“, съобщават от ЕМА на 23 ноември.

https://i0.wp.com/img.sbs.co.kr/newimg/news/20210713/201570402_1280.jpg?w=640&ssl=1

Възниква въпросът дали по-ниските нива на РНК могат да повлияят не само на ефективността на ваксината, но и на нейната безопасност. Това може да означава повече примеси, главно под формата на съкратени РНК.  Според Стив Пасколо – изследовател в Университетската болница в Цюрих, който работи върху РНК ваксини в продължение на двадесет годин, е възможно да не се образува спайк протеин.

Тъй като не съм експерт в тази област, ще си позволя да цитирам тук едно интервю с имунологът от Българската академия на науките проф. д-р Андрей Чорбанов. Той обяснява, че за разлика от конвенционалните ваксини, РНК- ваксина досега не е била одобрявана за употреба при хора. За проф. Чорбанов РНК-ваксините са „изключително неустойчиви и изключително лабилни на всякакви външни влияния“.

На 26 ноември компаниите BioNTech и Pfizer отговорят на възраженията на ЕМА. Техният доклад съобщава за извършване на проверки на различни производства. Те също смятат за необходимо да се повиши минималното ниво на РНК до 60% в началните етапи на производството, за да се избегне намаляването му до под 50% в крайния продукт. В доклада си, наречен Comirnaty,  производителите на ваксини  са съгласни, че разликите в количеството РНК „не трябва да засягат“ нито ефективността, нито безопасността на техните продукти.

Тези данни изглежда не са убедили ЕМА, тъй като последните документи и наличните съобщения не позволяват да се оттегли „основното възражение“от дневния ред. Това потвърждава електронна кореспонденция от 30 ноември между ЕМА и производителите. Отбелязва се, че „тези проблеми се разглеждат като съществени, особено в контекста на иновативния характер на този тип продукти и ограничения опит. Ето защо трябва да се прилага по-строга стратегия за контрол.“

На 3 декември влиятелната американска медия Wall Street Journal публикува статия за проблема с производството на ваксината Pfizer. „В някои партиди качеството на суровините не отговаря на стандартите. Отстранихме този проблем, но нямахме достатъчно време да изпълним доставките, планирани за тази година“, цитира медията човек, който участва пряко в разработването на ваксината Pfizer.

По-късно ЕМА потвърждава, че впоследствие този проблем с качеството е решен, което и е позволило да вземе положително решение за тази ваксина. Според нея е малко вероятно съкратените РНК молекули да допринесат за образуването на протеин или пептид и по този начин да причиняват нежелани ефекти.

Преписката, която разкрива подробности около процеса на утвърждаване на ваксината на Pfizer-BioNTech подсказва, че все пак не всичко около нея е изчистено. Тя свидетелства за наличие на лобистки натиск, който е оказван върху ЕМА от страна на лидери на ЕС, за да побърза агенцията с даване на разрешение за използване на ваксината. А дали тези политици са били „стимулирани“ за подобно влияние от страна на производителя на ваксината, едва ли някога ще узнаем.

Изразът, използван от ЕМА за ваксината на Pfizer – че е  „малко вероятно“ тя да породи негативни ефекти след прилагането и, съвсем не ни дава сигурност. Още повече, че точно около нея продължават да се случват странни неща. Така на 14 януари в Норвегия умряха 23 възрастни човека, след ваксиниране с ваксината на Pfizer. Според Фармацевтичната агенция на тази държава смъртта на 13 от тях е свързана точно със странични ефекти, вследствие на ваксината. В Германия умират след ваксиниране с нея 10 души, в Швейцария – 5, Франция съобщава за смъртта на човек и т.н. У много хора се появяват силни алергични реакции след инжектирането им с ваксината на Pfizer.

Оказва се, че има твърде много въпроси около тази ваксина, така горещо защитавана от родни медицински светила и политици. Но кой знае защо те старателно избягват да отговорят на тях.

В подобна ситуация няма как да не стигнем и до извод  за възможен лобистки натиск и върху тях от страна на производители и търговци. Особено като се сетим, че точно България е страната с най-голямата корупция в Евросъюза…