Какво е нужно за да спечелиш милион

Какво е нужно за да спечелиш милион

https://i0.wp.com/i.pinimg.com/736x/a2/d6/2c/a2d62cb734e0fe47e1c84865ea11f431.jpg?w=640&ssl=1

Ако проявим интерес и потърсим причините, осигурили успеха в живота на различни хора, ще забележим нещо характерно за повечето от тях: те най-напред са търсили незадоволена социална потребност. А после са предлагали и свои хрумвания за удовлетворяването и. Този подход винаги се оказва печеливш, ако човек търси висок жизнен стандарт и финансова сигурност в неустойчивия свят. Още повече, че всяко време ражда и свои непознати проблеми, които се нуждаят от намиране на решения за справяне с тях.

В нашата дигитална епоха например, непрекъснато нараства риска от пробиви в действащи компютърни системи. Ние сме обкръжени от всевъзможни предмети, свързани с интернет – става дума за милиарди устройства. Всички те улесняват живота ни до такава степен, че вече дори не можем да си представим как сме могли да живеем без тях.

Но това съвсем не означава, че сме получили и по-голяма сигурност: точно благодарение на новите технологии днес ние сме несравнимо по-предразположени към рискове в сравнение с миналото. Проучвания сочат, че над две трети от различните устройства, свързани с интернет,  имат уязвими места и могат да бъдат обект на атаки от киберпрестъпници. Хакери неведнъж показваха, как с лаптоп, отделечен на стотици километри, може да бъде спряна или отклонена движеща се кола. А система за противовъздушна отбрана Patriot, разположена на границата със Сирия, бе блокирана чрез отдалечено проникване в електрониката и.

При това критичните перспективи само ще нарастват, а няма да намаляват. На опитен човек му е достатъчен компютър включен към интернет, за да създаде сериозни затруднения за чувствителни информационни системи – на банки, болници, електростанции, промишлени предприятия, транспортни и военни обекти, полицейски служби, политически институти, медии… Преди време кибератака блокира за десет дни достъпа към базата данни на болница в Лос Анджелис (САЩ), включително данните с анализи и истории на болестите. Фактически работата и бе парализирана, което постави под заплаха и живота на пациенти. Хакерите поискаха 17000 долара, за да включат отново в действие компютърната система, които болницата бе принудена да им заплати.

https://i0.wp.com/mogujatosama.rs/sites/default/files/images/pwn-webi(1).jpg?w=640&ssl=1

При това най-новите технологии увеличават възможностите и периметъра на действие на хора, поставили си за цел да се вмъкнат в чужди компютърни системи. Колкото по-свързани стават различни обекти, толкова по-лесно ще е за киберпрестъпници да проникват в програмното им осигуряване.

Всичко това означава, че има много сериозен проблем и нарастваща потребност на различни организации и компании от защита на своите обекти от нежелателна или вредоносна кибератака. Така наскоро Apple предложи  1 милион долара на всеки, който може да пробие  iPhone.
Тази ситуация разкрива невероятни възможности пред хора, които умеят да забележат рискови зони на компютърни програми и са в състояние да предложат решения за тях. Благодарение на съчетанието на тези две предпоставки, дори невръстни хлапета могат да се превърнат в милионери.

За двама от тях – Сантяго Лопес и Натаниел Вакелам, разказа Изобел Хамилтън в популярната медия Business Insider. И двамата са истински майстори в хакерския занаят и са много търсени от различни организации. От тях се изисква да разбиват техни компютърни програми и да откриват грешки в тях.

Santiago Lopez hopes to go study before possibly opening his own security company.

През февруари тази година Сантяго, който живее с родителите си в Буенос Айрес – столицата и най-големия град на Аржентина, официално стана първия в историята милионер за бъг-баунти (откриване на програмна грешка или софтуерен дефект, разговорно – бъг), според платформата HackerOne.
 Сантяго, който сега е на 19 години, за първи път печели 50 долара, когато е на 15 години. Плащат му ги за открита грешка в система. Тогава той разбира, че от хобито си да хакерства може да си докарва повече от прилични доходи и то съвсем легално. Платформата HackerOne му помага да се свърже с различни организации, които плащат щедро на всеки, който е в състояние да им разкрива уязвимости на техни програми. Сантяго работи на компютъра си 6-7 часа на ден и казва, че когато открие бъг изпитва огромно удовлетворение. Предвижда в бъдеще да учи в университет и да създаде собствена компания, ориентирана към сигурността в компютърни системи. Със спечелени от хакерския си бизнес пари хлапето Сантяго си е купил два автомобила – Peugeot RCZ и Mini Cooper, както и разкошна вила.

Nathaniel Wakelam

Австралиецът Натаниел  Вакелам е на 24 години и сега живее в Тайланд, където е директор по информационна безопасност в голяма компания. Приятелите му го наричат Нафи. С хакерство започва да се занимава също като Сантяго още като тинейджър. Забавлявайки се с хакерска видеоигра той открива уязвимости в нея, което му позволява да си осигури предимства в играта. Вече като студент Нафи започва да печели пари от способностите си да разбива чужди програми. Първоначално работи по пет часа на ден в кол център, за да може да плаща наема си за жилище. Но скоро е разочарован от тази дейност и доходите, които тя му дава. По това време Yahoo създават своя програма за търсене на бъгове – Нафи се включва в нея и бързо си спечелва 60000 долара.

Днес Нафи също като Сантяго е милионер – доларите си е спечелил почтено, като се занимава с легално  (етично) хакерство. Но за разлика от Сантяго Нафи работи като хакер различно време – понякога 5 часа в седмицата, ако не намери бъгове, но когато има късмет докарва и до 40 часа седмично. Нафи също планира бъдещето си като консултант по компютърна сигурност в собствена фирма.

И двете момчета признават, че не могат да си представят своето бъдеще, без да хакват. Влекат ги новите предизвикателства, които непрестанно изскачат в тази област.

Живеем в свят, в който нищо не е сигурно, нито пък дълговечно. Занапред ще доминира непредсказуемото, ще властва случайното. И тъй като проблемите само ще се задълбочават и ще имат още по-големи последствия, то ще се появяват непрекъснато и нови потребности за справяне с тях.

А това означава, че и възможностите ни  за реализация няма да намаляват, а само ще нарастват. Но единствено от нас зависи дали ще се възползваме от тях или ще ги пропускаме.