Какво е нужно за да живеем дълго и да бъдем здрави

Какво е нужно за да живеем дълго и да бъдем здрави

https://i0.wp.com/www.gazetasenior.pl/wp-content/uploads/2015/05/Fotolia_51330801_Subscription_Monthly_M.jpg?w=640&ssl=1

Странни неща изпълват нашето време! Непрекъснато се появяват средства, чието предназначение е да улесняват живота ни – от смартфони до хибридни автомобили. А в същото време ние ставаме все по-зависими от тях. Смартфонът неусетно ни пристрастява и ние се превръщаме в негов роб. Автомобилът вместо да ни транспортира бързо до желаното място, често ни прави пленници на многочасови задръствания. Бюджетът ни също по-рано или по-късно се оказва зависим от тях – позната е максимата, че що е техника тя се троши.

Фармацевтичната индустрия бълва нови и нови препарати, предназначени да ни излекуват от също така непрекъснато появяващи се непознати до вчера заболявания. Докато не се установи един ден, че точно илачите, които доскоро са ни предписвали за да се лекуваме, са съпричастни за – недай си Боже!, здравословните проблеми, дошли ни неканени на гости.

С парадокси е съпроводена и една от основните ни мечти – да живеем дълго. Много го искаме, но най-често с начинът си на живот реално се трудим това да не се случи. Охотно си даваме парите на всеки  шарлатанин, който ни убеди, че владее тайните на продължителният живот. Благодарение на тази ни наивност се е появил и бизнеса на дълголетието, в който се въртят милиарди долари. Всевъзможни диетолози, психотерапевти, лечители, треньори, писатели се надпреварват да ни омагьосват и ни предлагат сложни рецепти, за да живеем много по-дълго от връстниците си. Както и „уникални“ продукти, от които ще изглеждаме не само свежо, но и ще бъдем невероятно здрави за възрастта си.

В интерес от истината някои от съветите и илачите действително помагат, особено, ако човек сам повярва в това. Но както всичко в този живот така и тайната на доброто здраве и дълголетието, се оказва простичка и не изискваща кой знае какви разходи, за да я следваме. В това ни уверява и най-новото изследване на учени от Харвардският университет и университетът за приложни науки в Амстердам, за което разказа авторитетното специализирано издание  British Medical Journal (BMJ). Учените са установили какво точно ни е необходимо, за да удължим животът си най-малко с десет години. За да открият тази тайна те са анализирали данни за 38366 мъже и 73196 жени. Те са били наблюдавани в продължение на 38 и 34 години съответно. А когато започнало тяхното проучване всички те са били здрави.

https://i0.wp.com/img.huffingtonpost.com/asset/5cce8b40230000c4009d658c.jpeg?w=640&ssl=1

Специално внимание учените са отделили на тези, които в наблюдаваният период са получили сърдечно-съдово заболяване, установен им е рак или диабет от втори тип. Интересувало ги е и в каква възраст точно се е появил недъгът им и колко години след това човекът е живял.

Така е бил направен изводът за пет основни рискови фактора, които разболяват човека и съкращават животът му: пушене, употреба на „умерени“ дози алкохол, нездравословно хранене с високо съдържание на мазнини или захар, излишно тегло и ниска или символична физическа активност. Под умерена доза алкохол в изследването се разбира 175 милилитра вино или 375 милилитра бира за жени и 350 милилитра вино или 750 милилитра бира за мъже. Физическата активност е била отчитана, ако е не по-малко от 30 минути всеки ден.

По тези пет фактора учените са изяснили, колко здрави години може да остават на човек, ако той е на възраст 50 години. Жените, възприели и следвали всичките тези пет здравословни навици на 50-годишна възраст, ще живеят 14 години по-дълго от жените, които не го правят; мъжете, които също ги следват и са на възраст 50 години, ще живеят 12 години по-дълго от своите връстници, които не ги спазват.

Жените, които са следвали само четири от петте полезни навика (един са пропускали) – здравословно хранене, физическа активност, пушене,  злоупотреба с алкохол,  нормално тегло, са доживяли средно 84,4 години. Техните връстнички, които не са следвали някои от тези пет фактори на риска, са живяли десетилетие по-малко – 73.7 години. За мъжете тези показатели са били 81.1 години против 73.5 години.

И още нещо много важно: до края на живота си хората, които не са допускали до себе си петте рискови фактора, са били здрави! Техните връстници, на които не им пукало и са се радвали на изкушенията – пушили са, пиели са, излежавали са се, хапвали са всевъзможни вкусотии, затлъстявали са, са си отивали много болни от този прекрасен луд свят. Но, ако получилите някакво заболяване са преосмисляли начинът си на живот и са го съобразявали с петте рискови фактора, то те са живяли много по-дълго от своите връстници със същата диагноза. Така получилите рак са преживели  още 23 години, но техни връстници с онкологично заболяване, които не са се съобразявали с факторите на риска, са живяли само 11 години. Същата ситуация е била установена и при хората с болести на сърцето и диабет. Тези, които пренебрежително са се отнасяли към всичките или към някои от изброените фактора,  в последните си години са били подложени на немалко страдания, свързани с хроничните им заболявания.

https://i0.wp.com/media.publika.md/ru/image/201806/full/exercise_69518800.jpg?w=640&ssl=1

За пореден път се оказва, че за достигнем целта, която си поставяме, не е необходимо да търсим сложни решения и да се движим по пътища, които ни чертаят други. Здрави ще бъдем до последният си дъх не, ако следваме рецептите на всевъзможни тарикати, забогатяващи от нашата леност и наивност, а ако сами се грижим за организма си. Когато не се поддаваме на манипулатори, опитващи се да ни продават всевъзможни изкушения, които го съсипват.

А когато живеем по простички и проверени от времето правила. И помним една от най-великите мъдрости, завещана ни от нашите древни предшественици: последният и най-висш дар, който са ни оставили Боговете, преди да отлетят от Земята, е чувството за мярка!