Какво да правим, за да работи мозъка ни още по-ефективно

Какво да правим, за да работи мозъка ни още по-ефективно

Един от най-важните органи в тялото ни, за който обикновено не се сещаме, е нашия мозък. А той не е нищо друго, освен плът и кръв. И затова се нуждае от постоянно внимание, за да върши много важната си работа – да осигурява нашата устойчива и динамична умствена сила и емоционална страст. Ако се грижим за него, ние го зареждаме с енергия – помагаме му да създава и развива нови свои клетки, а това е пътя и за мощна мисловна дейност. Мрежите от свързващи се неврони, осигуряват много по-добър достъп на постъпващата непрекъснато информация до опита и фактите, които с години трупаме в него.
За немалко хора ще е изненада, ако разберат, че едно от най-важните средства за това, е спорта. Точно той укрепва и развива не само мускулите, но и много благоприятно се отразява на мозъка ни. Причината за това е в увеличения приток на кислород в мозъка и раждането на нови клетки в него.

Дори обикновената разходка на чист въздух ни позволява да поддържаме не само физическата си форма, но и да повишаваме интелекта си. При това ритъмът не е от принципно значение – важното е да се движим. Ефектът на разходката се изразява в това, че при нея се активира цялата структура на главния мозък – на човек му се налага да реагира на многобройни външни дразнители.
Отказът от физическа активност в продължение на 10 дни намалява притока на кръв към главния мозък и съответно и неговия обем. Това е една от причините възрастни хора да имат проблеми с паметта и повишен риск към деменция. Но, ако те активно спортуват, то се предотвратява това понижаване, а паметта им се подобрява.
Физическите упражнения активират енергийни ресурси вътре в нас, които стимулират и мозъчната ни активност. Аеробните тренировки (тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, велоергометър, колоездене, бързо ходене и пр.) помагат да се съхрани обема на мозъка с напредване на годините. Проучвания сочат, че максимална активност (3434 изгорели калорий) дават допълнително 5 на сто концентрация на сиво вещество (колкото то е по-високо, толкова повече съставки има в определени зони на мозъка). Тогава намалява осезаемо опасността да ни дойде на гости болестта на Алцхаймер. Оптимизирането на кръвообръщението работи за дълголетието на мозъка.

Впрочем, ако сме изпаднали в ситуация, когато не ни достига вдъхновение, не можем да измислим оригинална идея, то просто трябва да отидем в планината. А още по-добре е да си направим няколкодневен преход из нея. Със сигурност след него ни очакват високи резултати в това, с което се занимаваме. Изследователи, които са анализирали дневници на известни писатели, учени, музиканти, са установили: забележителните хрумвания са идвали при повечето от тях, след като те са се движели.
И това са осъзнавали мъдри хора, много преди ние с вас, да се появим на тази планета. Един от тях е знаменития френски философ, математик и физик Рене Декарт (1596-1650). Той ни е завещал следния девиз:
– Грижете се за тялото си, ако искате вашият ум да работи правилно!
Днес, няколко века по-късно, ние намираме непрекъснато доказателства за това, че той е прав.