Какво да правим, за да престанем да сме добре

Какво да правим, за да престанем да сме добре

Вероятно и вие като мен имате познати, които много често се подлагат на обстойни медицински прегледи. Те са убедени, че само редовната диагностика ще им позволи да съхранят безценното си здраве непокътнато. Естествено, тази тяхна загриженост е високо оценявана и всячески поощрявана от лекарското съсловие. Не случайно частните болници, лаборатории и прочее звена за медицински услуги, вероятно са стотици в страната ни. Нищо лично, просто хората така си правят парите.
Всъщност въпросът, който човек трябва да си задава, е: а защо да се изследвам? Неоспорим факт е, че в цял свят, включително и у нас, всяка година хора умират заради лекарски грешки. А сред тях главната е неправилно поставена диагноза. Излиза, че ако се храниш разумно, физически си активен, чувстваш се добре и избягваш най-разпространените медицински изследвания, то много по-голяма е вероятността да продължиш да бъдеш здрав, отколкото, ако те е обхванала манията непрекъснато да се изследваш.
Максимата, че всичко, което е прекалено става опасно, с пълна сила важи и в сферата на здравето. Това потвърждава изследване на 10 диагностични процедури и методи на лечение, които без никаква нужда, са били активно използвани от лекари. То е осъществено от Медицинската школа на Университета на Мериленд.

Ето лекарски действия, които учените определят като излишни, напълно ненужни, но точно те са били масово прилагани.

Злоупотреба с антибиотици
Над 500 антибиотика са били предписани на хиляда пациенти от лекари. Проучването обаче показало, че само 353 души реално са се нуждаели от тях.

Кардиограма на сърцето
Един абсолютно безполезен метод за диагностика за хора с нисък операционен риск. Изследователите отбелязват, че в повечето случаи използването на този метод е довело до напълно излишна хоспитализация.

Компютърна томография ангиография на дробовете (КТАЛ)
Традиционно се назначава на пациенти с респираторни симптоми. В резултат те получават солидна доза облъчване – предпоставка за раково заболяване.

Компютърна томография за пациенти с респираторни симптоми
Напълно безполезна е за пациенти с показания, които не застрашават живота им. В действителност сканирането увеличава вероятността от диагностични грешки при тях.

Ултразвуково изследване
Ултразвуковото изследване на сънната артерия позволява да се измери широчината и и да се определи риска от развитие на инсулт. Изследователите са установили, че в 9 от 10 случая използването на този метод е завършвал с напълно ненужни действия.

Агресивно лечение на рак на простатата
Само в САЩ у над 2,9 милиона мъже е диагностициран рак на простатата. Ако се открие в ранен етап, той се подава на лечение. Едно на сто от тези, у които е отстранена простатата, обаче, са умрели от рак. Съща е статистиката и при тези, които са си запазили простатата и са избрали алтернативни методи на лечение.

Допълнителен кислород за тези, които се борят с хронична обструктивна белодробна болест
Изследователите са забелязали, че при пациенти с това заболяване, на които се дава повече кислород, дишането не се е подобрило. Но на практика това е довело при тях до задържане на въглероден диоксид, т.е. възникнал е много по-сериозен проблем.

Хирургическа операция при скъсване на менискуса
Вариантът да легнеш под ножа има малко преимущества. След подобна операция е невъзможно да се подобри състоянието на коляното с рехабилитация и грижи.

Трансезофагелна ехокардиография
Става дума за ултразвуково изследване на сърцето през хранопровода с помощта на ендоскопска сонда с вграден специален сензор (трансдюсер) на върха. Често е алтернатива на електрокардиограмата. Изследователите са установили, че допълнителните детайли, които лекаря може да види през хранопровода, не са от значение.

Нутритивна подкрепа при хоспитализирани пациенти
Непълноценното хранене винаги е лошо за всеки пациент. Но предоставянето на парентерално хранене на болни пациенти в критично състояние, не е повлияло на срока на престоя им в болницата или на смъртността. Истината е, че специализираните диети могат фактически да окажат много негативно въздействие на пациента.

Бъртранд Ръсел (18.5.1872 г. – 2.02.1970 г.) е знаменит философ, математик, историк, пацифист. Негова е сентенцията: диагностиката е достигнала такива успехи, че здрави хора практически не са останали!
Половин век ни дели от появата на тази мъдрост, но тя продължава да е все така актуална. И днес, както и тогава, ако се чувстваш добре, не е необходимо да се диагностицираш постоянно.
Просто, защото тогава вероятността да престанеш да се чувстваш добре, ще е много по-голяма.