Какво губиш, когато превръщаш Русия в свой враг

Какво губиш, когато превръщаш Русия в свой враг

https://lh3.googleusercontent.com/oI0OVGYrHwHa29rwbE1SscunMv2Fp3TPmNSdDXmLFNQmwBAqAMVRoCL173M3WCXe7cieGMO18mC4KFQgjpUwOdmO=w1500-h1000-l95

Както се предполагаше под натиска на новата американска администрация, а тя е копие на тази от времето на Барак Обама, САЩ и  Европейския съюз (ЕС)  въвеждат съгласувано нови санкции срещу Русия. За ЕС това също не е необичайно: по-голямата част от европолитиците, които управляват днес „обединена Европа“, са известни не само с русофобията си, но и със слугинажа си пред Вашингтон. И затова от тях да се очаква адекватно поведение, съобразено с реалностите на 2021 година, ще е просто наивно.

Сега високопоставени представители на американското правителство твърдят: санкциите демонстрират на Русия сплотеността на западните страни. Отново се появява и баналната лъжа на западната пропаганда за нарушаване на правата на човека и за опити на Русия да дестабилизира западните демокрации (друга тема е, че никой в момента не ги „дестабилизира“ толкова силно, колкото самите те!).

Естествено, санкционните действия на обединения Запад срещу Русия създават затруднения на тази велика славянска страна. Но като цяло те не могат да попречат на нейното устойчиво развитие при управлението на екипа на президента Владимир Путин. Истината е, че не толкова Русия, колкото Запада продължава да изпитва икономическия шок от пандемията от коронавирус. И не се знае, кога ще излезе от възникналата дълбока криза. Факт е, че дори с така важния проблем за ваксиниране на своето население срещу Ковид-19, ЕС не може да се справи.

Санкции срещу Съветския съюз, а днес и срещу Русия, Запада винаги и непрекъснато е реализирал. Затова тази страна се е научила да ги преодолява със собствени сили и да върви уверено напред. Още повече, че днес тя отново разполага с внушителен и ефективен научен, икономически, технологичен, управленчески потенциал.

bne IntelliNews е платформа за прагматична и полезна информация за инвеститори и компании, на която редовно се публикуват данни и прогнози за повече от 72 различни държави. Щабът и е разположен в Берлин, но има редакционни филиали в онези региони, които покрива  – Източна Европа, Централна Азия, Африка и Близкия изток. В най-новият анализ на bne IntelliNews се посочва, че икономиката на Русия е понесла далеч по-малки щети в сравнение с други държави. Сега руската делова активност показва най-силно подобрение  след април 2019 г.  Налице е най-голям ръст на заетостта – темпът на създаване на работни места е най-бързият от декември 2018 г. Доверието към бизнеса е на нивата, наблюдавани за последен път преди пандемията от Ковид-19.  bne IntelliNews припомня, че Русия е започнала масово ваксиниране на населението през декември 2020 г. и затова изпреварва останалия свят с връщането си към нормален живот.

Русия предупреди, че ще реагира на западните санкции със свои, изхождайки от принципа за взаимност. Нейни официални представители изтъкват, че независимо от въвежданите от Запада незаслужено ограничителни мерки, Русия последователно и решително ще отстоява националните си интереси и ще дава отпор на всяка агресия.  А страната има възможности за това, припомнят руски журналисти. Тя също може да въведе санкции против западни компании и да забрани вноса на техни продукти – най-вече на тези, които тя сама произвежда или може да закупи от други държави. Не е проблем да санкционира западни телекомуникационни компании – да престане да защитава тяхната интелектуална собственост на територията на Русия например. Или да съкрати персонала на свои посолства и съответно да изгони западни дипломати, които се занимават най-вече с намеса във вътрешните работи на Русия. Да забрани дейността на западни неправителствени организации и техни филиали на своя територия. Да продава модерни оръжия на страни, които не се харесват на Запада и т.н.

В Европа, а и унас сега расте мизерията, безработицата, неувереността в утрешния ден. Милиони хора бедстват, но вероятно не са много тези сред тях, които осъзнават: една от сериозните причини за това положение са въведените по нареждане на САЩ санкции срещу Русия. Те влязоха в действие през лятото на 2014 г., заради събитията в Украйна. И само за периода от март 2014 г. до март 2015 г. ЕС се лиши от 110 милиарда долара, припомня руската информационна агенция РИА Новости.

Враждебните действия против Русия нанасят щети не само на мощна Германия, но и на малки държави като Латвия, Литва и Естония например. Латвийската железница сега е пред пълен фалит – разпродава имущество, бракуват се релси, безработни са хиляди работници и служители. Причината е, че Русия  преорентира транспортните си потоци. А това върши, защото в тези държави в последните години бе направено всичко възможно, за да се конфронтират с източният си съсед. В тях се нарушават  човешките права на руското население,  преследват се руски интелектуалци и правозащитници, не се допуска свобода на словото, гаврят се с паметници на загинали във Втората световна война руски  военни и т.н. А това не може да бъде оставено без последствия. Колосални щети понася и Украйна – икономиката и се срина, а стандарта на живот на населението и вече е на нивото на това в Сомалия. Основна причина за случващото се е крайно агресивната русофобска политика на украинските власти под натиска на САЩ най-вече.

Що се отнася до  Русия санкциите срещу нея дори и бяха полезни – тя се фокусира върху развитието на свои отрасли, които сега просперират. Особено забележимо е това  в нейното селско стопанство.

Смешно е велика държава, каквато безспорно е Русия, да бъде плашена със санкции. Тя разполага  не само с огромна територия, суперефективни въоръжени сили, големи природни богатства, но и с невероятен интелектуален и научен потенциал. Доказателство за това е и създадената точно в Русия „Спутник V“ – първата в света наистина безопасна и ефективна ваксина против коронавируса. Тя вероятно ще е и нейният нов „петрол“, за който скоро западни държави ще се редят на опашка, за да го купуват.

Несъмнено ЕС по-рано или по-късно ще преразгледа  политиката си на санкции. Не защото ще заобича Русия, а защото ще осъзнае какво губи, когато я демонизира: пари. От всичко друго на този свят точно те са най-привлекателни за европолитиците.

Многото пари.