Каквото сам си направиш…

Каквото сам си направиш…

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) публикува доста стряскащи данни за това, което очаква повече от милиард и половина хора – над една четвърт от населението на планетата, на възраст между 18 и 64 години. Според експерти на тази най-авторитетна организация в областта на здравеопазването, всички тях ги застрашават изключително опасни заболявания. Много е вероятно те да ги доведат и до преждевременна смърт. Става дума за коронарна болест на сърцето, рак на гърдата и на дебелото черво, диабет, високо кръвно.
А причината това да се случи, е начина им на живот. Всички те не се натоварват достатъчно физически, забравили са що е активно, многокилометрово движение. Те не слизат от автомобилите си, непрекъснато седят или лежат пред трепкащи екрани.

Своята прогноза експертите на СЗО са направили, след като са анализирали данни за 1,9 милиона мъже и жени, които са участвали в 358 проучвания. Така те са установили, че около една трета от жените (32 на сто) и 23 на сто от мъжете в света, не покриват препоръчваните норми за физическа активност. Става дума за минимум 150 минути натоварване с умерена интензивност или 75 минути висока физическа активност за седмица.
Недостатъчно или пълно отсъствие на работа на мускулите, се забелязва при хора от целия свят. Техният относителен дял сред населението на западните държави, се е увеличил от 31 на сто през 2001 година на 37 на сто през 2016 година. За Великобритания например, делът на мързеливците е 40 на сто сред жените и 32 на сто при мъжете. В САЩ близо половината от населението не се натоварва достатъчно физически.

Изследователи от Харвардския университет също стигнаха до любопитни изводи. Те анализираха данни за здравето на около 40000 медицински сестри и лекари, които са били наблюдавани в продължение на 30 години. И така установиха, че тези от тях, които са страдали от затлъстяване и са имали вредни навици на живот, са умрели средно с 12-14 години по-рано от връстниците си, които са били физически активни, не са пушели и пиели алкохол. Много е важно и с какво се храни човек: употребата на качествен зехтин и средиземноморски ястия например, намалява шансовете човек да умре от инсулт или инфаркт. А консумацията на голямо количество сол в менюто рязко влошава здравето на сърцето и съдовете.

Средно мъжете и жените, спазващи елементарни жизнени правила, са живели съответно до 87 и 93 години, а останалите – до 75 и 79 години. Увеличаването на продължителността на живота, според учените, е благодарение на рязкото намаляване на шанса човек да получи инфакт или инсулт и да се разболее от рак. За разлика от хората, които пренебрежително се отнасят към тези прости правила на здравословен начин на живот, при тях вероятността от раково заболяване е била по-ниска с 65 на сто. Те са имали два пъти по-малък шанс да умрат от инфаркт или инсулт и три пъти по-малко са били изложени на риска от внезапна смърт.

Общо взето тези експерти не ни казват нещо необичайно – това, че е полезно да се движим, активно и редовно да спортуваме, е познато вероятно на всеки наш съвременик. Знаем и за вредата от пушенето, пиенето на алкохол, затлъстяването и некачественото хранене.
Парадоксът е в това, че малцина спазват дори тези елементарни правила на живот. На все повече хора, особено пък на младите, като че ли им е все тая дали за по-дълго или за кратко ще са на този свят. Дреме им, че ако следват дори само тези пет препоръки, те гарантирано ще удължат най-малко с десетилетие живота си! И обратното – ако са лениви, пушат, пият, хранят се с вредни храни, затлъстели са, нищо добро не ги очаква в близко бъдеще.

Още едно потвърждение на познатата поговорка – каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го стори…