Кай-Фу Лий: човекът, който предвижда бъдещето

Кай-Фу Лий: човекът, който предвижда бъдещето

Той е добре познат на всеки, който се интересува от света на високите технологии. Роден е през 1961 г. Има бакалавърска степен в областта на компютърните науки от Колумбийския университет, специализирал е и в университета “Карнеги-Мелън”. През 1988 г. получава докторска степен, известно време работи и като преподавател. А после навлиза в бизнеса – създава Microsoft Research Asia, Google China и Sinovation Ventures (рисков фонд с над 2 милиарда долара капитал за най-ново поколение изкуствени технологии). Носител е най-престижните световни награди, като “Time 100”, “High-Tech Innovative Leader” и др. Собственик е на над 10 патента, автор е на много книги – тиража на някои от тях надхвърля милион. Феновете му в социалните мрежи са над 50 милиона души. Струва си да се запознаем с някои от прогнозите за нашето близко бъдеще на Кай-Фу – един истински компютърен гений, всепризнат оракул и ловец на технологични тенденции.
Според него алгоритмите ще направят нашия свят неузнаваем – ефекта ще е подобен на този, който произведе появата на електричеството, само дето ще е още по-могъщ и дълбок. И това ще се случи много по-рано, отколкото си го представяме. Още в следващите 15 години автоматизацията ще засегне дълбоко половината от сега познатите ни професии в света. Най-вероятно ще изчезнат или неузнаваемо ще се променят тези на журналисти, търговци, маркетолози, аналитици, изследователи, юристи… Тях много бързо ще заменят алгоритми – твърди един от най-големите експерти в областта на изкуствения интелект на планетата Кай-Фу Ли.

https://i0.wp.com/cdn.101mediaimage.com/img/file/1411932377rrufc.jpg?w=640&ssl=1

Наивно е да се очаква, че алгоритми ще внедряват само големи компании или държави, подчертава той – това ще стане норма, условие за оцеляване за всички. Причината е, че автоматизацията ще струва несравнимо по-малко, отколкото живата работна сила. Предприятията само ще създават и включват системата, а след това ще имат разходи единствено за сървър, електричество и интернет – и за нищо друго.
Позитивни перспективи той вижда единствено при хората, които се занимават с творческа дейност – писатели, художници, учени, способни да генерират нови идеи и да изобретяват уникални обекти. Могат да не се безпокоят за бъдещето си и специалисти, които се реализират в професии, изискващи емпатия и състрадание – като медицински сестри например. Те притежават емоционален интелект, който не е присъщ на машините. Несъмнено, отбелязва Кай-Фу, бъдеще имат и професии, които сега не съществуват. Но те непременно ще се появят – тях ще ги роди развитието на изкуствения интелект.
Кай-Фу е убеден, че размера на безработицата, до която ще доведе автоматизацията, значително ще надхвърли цифрите, давани в най-песимистичните прогнози за близкото бъдеще. Заради това неравенството в света още повече ще се задълбочи. Правилото: бедните още по-бедни, богатите още по-богати, изкуствения интелект няма да отмени, а ще увеличи. Ценността и значението на хората на пазара на труда рязко ще се намали. И от това определено ще спечелят работодателите, но не и обикновените труженици. За него е чист егоизъм това, че IT-експерти отказват да признаят съществуващите проблеми. Истината, според Кай-Фу е, че половината от дейностите, които изпълнява днес човек, ще могат много по-добре и по-евтино да се вършат от изкуствения интелект. И за това трябва да се говори открито и честно.

Китайският експерт определено е песимист относно бъдещето – той е убеден, че тоталната автоматизация ще лиши човека от смисъла да живее и ще го насочи към саморазрушение. Наивно да се мисли, че базовия доход ще стане огромен стимул за професионална самореализация – той може да осигури средства за съществуването на хората, но не може да им подари смисъл в това. Чрез работата си човек измерва своя принос в този свят. Затова милиони ще изпаднат в депресия, ще се увеличат самоубийствата и злоупотребата с психотропи.
Впрочем Кай-Фу не се съмнява, че скоро Китай ще се превърне в лидер на пазара на изкуствен интелект. Той ще надмине САЩ благодарение на достъпа към колосално количество данни и наличието на свръхмощни компании с развити екосистеми. Точно те привличат сега милиарди за разработка на най-нови технологии.
Изкуственият интелект ще надмине по скорост на внедряване всички други велики технологични открития – като например електричеството или създаването на интернет. Ако предишните промишлени революции са давали на хората столетия, за да се адаптират и преквалифицират, сега това ще са броени години. Много скоро човечеството ще усети първите последици от неговото приложение и ще потъне в дълбока криза. Да се спре този процес е невъзможно, твърди Кай-Фу.
Единственият ни шанс е да намерим свое място до изкуствения интелект. А това означава, че на всички нас ще се наложи да се приспособяваме към една напълно нова реалност – ако искаме да оцелеем.
Решението на проблема е да се стимулират хората да инвестират ресурси – време, труд, средства, в качествено образование и преквалификация. Само така те ще могат да се възползват от възможностите на новите професии, които неизбежно ще се появат.