И ще забравим за технологията 5G – идва 6G

И ще забравим за технологията 5G – идва 6G

https://i0.wp.com/www.newcanaanpedo.com/wp-content/uploads/directions-to-office.jpg?w=640&ssl=1

Скоростта, с която се развиват новите технологии, става все по-трудна за проследяване. Впечатлени от информацията за поредно откритие, ние често не забелязваме, че то започва да остарява преди още да се наложило в живота ни.
Както това вече е на път да се случи с технологията 5G. Наскоро Министерството на промишлеността и информатизацията на Китай издаде лицензии за търговско използване на технологията за комуникация пето поколение (5G). Благодарение на откритията на китайски изследователи, страната се превръща в световен лидер в областта на тази най-напредничава за сега технология за мобилна комуникация. Предложената от Китай концепция, област на използване и технически параметри, свързани с 5G, са същността на научното определение за комуникацията от пето поколение на Международния съюз по телекомуникации (International Telecommunication Union – ITU). Това е международната организация, която определя препоръките в областта на информационните и комуникационни технологии, регулира и въпросите по международното използване на радиочестотите (тяхното разпределение по предназначение и по страни). На Китай принадлежат около 30 на сто от патентите за стандарти в сферата на 5G и по този показател страната е на първо място в света. Тя е сред лидерите и по производство на оборудване, необходимо за 5G, включително терминални чипове и смартфони за 5G.
Както наскоро отбеляза Джеймс Грифитс – старши продуцент на CNN International, ако доскоро САЩ с пренебрежение са гледали на руския и китайския интернет, сега ситуацията става коренно различна. Точно Русия и Китай стремително се движат напред в технологиите от най-ново поколение, а САЩ могат да се окажат в позицията на изоставащи.

https://i0.wp.com/www.ecestaticos.com/imagestatic/clipping/e4c/f38/e4cf38d24d2e6c0463ce00908123fc81/aplicaciones-para-crear-y-compartir-tus-propios-gifs.jpg?w=640&ssl=1

Повод за подобен извод му дава подписаната сделка между най-крупния руски оператор за връзки МТС и китайската компания “Хуауей”. Благодарение на нея през следващата година ще стартира мрежата от пето поколение в Русия. “Хуауей” е безспорният лидер в създаването на 5G в света. Според Джеймс Грифитс сега издиганите от американските власти препятствия пред дейността на тази китайска компания, най-вероятно ще имат бумерангов ефект. Те заплашват САЩ от сериозно забавяне, защото света стремително се движи към нов етап на интернет и технологиите за мобилна връзка. А точно “Хуауей” притежава патенти, които липсват на американците. Или другояче казано, като пречи на китайците, САЩ увеличава изоставането си от Китай и Русия в тези технологии.
Който притежава мрежата 5G, ще има на разположение несравнимо по-висока скорост, много по-бързо свързване и достъп до облак с данни. А това означава и по-добра конкурентоспособност във всяка област – от армията до медицината и образованието.
Но и това не е предела на човешките възможности – задава се мрежата 6G (от англ. sixth generation) – шесто поколение за мобилна връзка. През март тази година над 200 изследователи се събраха в Леви – най-големият финландски ски курорт, разположен в провинция Лапландия, на “6G Wireless Summit”. Там те обсъждаха стандарти, на които да отговаря 6G, когато бъде въведен до едно десетилетие. Сред обсъжданите теми бяха локализация на mmWave, приближаване (конвергенция) на възприятията и комуникацията след 5G, квантова връзка, интегрални схеми за терахецови вълни, бъдещето на интернет нещата (IoT) и др.
Най-големите корпорации и страни в света сега влагат милиарди долари за развитието на 6G. В САЩ над разработването на тази мрежа се труди групата ComSenTer, която обединява учени от девет крупни университета. Те подготвят създаването на първите опитни базови станции, които ще работят на честоти от 140, 220, 340 гигахерца (Ghz). ComSenTer се финансира от Semiconductor Research Corporation, консорциум от най-могъщи американски организации, сред които са DARPA, IBM, Intel и др.

https://i0.wp.com/drupaller-prod.imgix.net/viunge/s3fs-public/media/672b85c9443b429dad3d5efb3d04b6f0.jpg?w=640&ssl=1

В Южна Корея разработването на 6G се осъществява от Корейския институт за съвременни технологии (KAIST), а най-много пари за техните изследвания им предоставя южнокорейската корпорация LG. По проекта 6G сега активно работят и University of Oulu (Финландия), Southeast University (Китай), SafeNet (Русия) и др.
Технологията 6G ще предоставя невероятни възможности за много по-бързо предаване, обработване, свързване, в сравнение с нейните предшественици. Така мрежите 5G, които очакваме до една-две години да се появат и у нас, ще ни позволят да обменяме информация в режим на реално време 30 пъти по-бързо, отколкото сега го правим в мрежите 4G. Но с 6G скоростта на предване на данни ще е над 50 пъти по-бърза, отколкото при 5G. Десетки филми ще може да сваляме за части от секундата. За първи път благодарение на 6G ще стане реалност и комуникацията под вода – подводната мрежа ще е част от цялата система на покритие на тази мрежа.
Това ще създаде невероятни възможности във всяка една област на живота ни. Чрез мрежата 6G ще можем да предаваме и получаваме за по-малко от секунда такова количество данни, което дори не можем да си представим. Терахерцовите честоти ще ни приближат до прякото дистанционно взаимодействие с човешкото съзнание. Строежът на сграда например, ще може да го прави компютър, намиращ се на хиляди километри от обекта. Реални ще са милиметрови камери за нощно виждане, радари с изключително висока разрешителна способност и др. Ще се появат терахерцови скенери за личен контрол, благодарение на които ще се откриват дори молекулярни следи от химически вещества – остатъци от лекарства на ръцете или в кръвта ни например, на разстояние до 40 метра.
Но най-вече 6G ще разкрие невероятни възможности за използване на изкуствения интелект в човешката дейност. Ще се разширят не само възможностите за общуване между нас, хората, но и взаимодействието между нас и машините, както и между тях самите. Благодарение на нея ще има стремително развитие на света на интернет нещата – от безпилотните транспортни средства до умните домове и градове. Безброй устройства ще бъдат включени към единна система, което максимално ще улесни нашето всекидневие. А процесът на обмяна на данни ще може да се осъществява и без участието на човека.
6G ще създаде невероятни възможности за развитие на телемедицината и за използването на кибер-физически системи – тези, при които човека го няма в управлението. Това ще стане възможно благодарение на високоскоростни канали за обмен на данни, които ще позволят адекватна оценка на околната среда и на тази основа ще вземат оптимални решения.
Не е чак толкова далеч времето, когато в живота ни ще се появи мрежата-чудо 6G. Южнокорейски специалисти са убедени, че до пет години ще има оборудване за нея. През 2023 г. ще започне нейното пълноценно тестиране, а скоро след това и внедряването и в практиката.
И това, което днес ни се струва фантастика, скоро ще стане част от всекидневието ни. А технологията 5G, която днес очакваме с нетърпение, много бързо ще забравим.
Така, както смартфона направи това с изглеждащия на по-възрастните поколения като вечен и неизменен стационарен телефон.