Забравете за компютъра – идва “интернета на мислите”

Забравете за компютъра – идва “интернета на мислите”

https://i0.wp.com/www.rup.ee/rus/images/stories/koolituslapp03nov.jpg?w=640&ssl=1

Впечатлени от новите технологии, немалко от нас приемат, че всичко, което е било възможно за измисляне, вече е създадено. А това просто не е вярно. Истината е, че тепърва ни предстои да се срещнем с невероятни открития. Като това например – достъп в реално време до цялата натрупана от човечеството информация, само с едно пожелание. Без кабели, мишки, клавиатури, лаптопи, смартфони, зарядни устройства – достатъчно е да помислим за това, което ни е необходимо и мигновено ще го получим.
Международна група от изследователи прогнозира, че непреставащото развитие на нанотехнологиите, наномедицината, изкуствения интелект и най-новите изчислителни мощности, още в това столетие могат да доведат до появата на интерфейс “мозък – облак” (Brain/Cloud – B/CI).
Самата идея за съединяване на мозъка на човека с облачни мрежи не е нова – тя принадлежи на футуролога и откривател Рей Курцвайл, отбелязва EurekAlert. Но сега учени предлагат да се свърже неокортекса на мозъка ни с изкуствен неокортекс в облак, посредством невронни нанороботи. Припомням, че неокортекса (нагънатата мозъчна кора), е ключов център на мозъка. Той отговаря за най-важната негова дейност – осмислянето на информацията, асоциациите, визуализацията, интуицията.

Нанороботиката (или още наноботика) е динамично развиваща се технология за създаване на микроскопични роботи с размер от 0.1 до 10 микрометра. Идеята е подобни нанороботи да бъдат вкарвани в тялото на човека и чрез кръвопотока да достигат и навлизат в мозъка. Там те ще осигуряват непосредствен контрол на сигналите на неговите клетки. Те ще могат да се самоориентират и самонасочват, но могат да бъдат и управлявани – с магнитни вълни например. Тяхната основна задача ще е да предават и да приемат информация, от свързани помежду си в мрежа в облака, свръхмощни компютри. Общуването ще се осъществява в реално време и ще позволява на мозъка да възприема и да излъчва необходимата му информация. Образно казано – ще бъдем непрекъснато и винаги, щом пожелаем безжично в интернет, без за тази цел да ни е нужен интерфейс от типа, който сега използваме.

https://i0.wp.com/www.cristinachipurici.ro/wp-content/uploads/2014/06/Advanced_editing_workshop_at_Wikipedia_in_Higher_Education_Summit_2011-07-09.jpg?w=640&ssl=1

Сега съществуващите суперкомпютри позволяват, да се осигурява обработката и прехвърлянето на нужните обеми от данни, за системата “мозък-облак”. Онова, което предстои да бъде сътворено, е безопасни (биосъвместими) за човешкия организъм наночастици и нанороботи, които да обслужват мозъка. Вече има създадени и тестирани в живи мишки наночастици, които са свързвали външни магнитни с невронни електрически полета. В бъдеще това ще е необходимо за усилване на комуникацията между невроните в мозъка и облака.
Илън Мъск – знаменит откривател и предприемач, смята, че потока информация от нашата биологична същност към цифровата реалност, сега тече като тънка струя. Според него е необходимо той да се превърне в мощна река, като се създаде високоскоростен интерфейс.
За тази цел през 2016 г. Мъск основа своята секретна компания Neuralink. На нейният сайт се отбелязва, че компанията разработва ултрависокоскоростни интерфейси за мозъчни машини за свързване на хора и компютри. И още, че Neuralink е открит за прием на качествени инженери и учени, като от тях не се изисква опит от неврологията. Работата се извършва в Сан Франциско и за нея се приемат креативни хора и от други области и индустрии.

Наскоро Neuralink съобщи за създадена от нея технология, наречена “невронна дантела” – иновационен интерфейс, който ще позволи мозъка на човека да бъде включен към компютъра. Така той ще е в състояние да стане конкурентоспособен на изкуствения интелект. Или другояче казано, посредством минимално инвазивна мозъчна стимулация, човека ще е в състояние да управлява компютъра с мисълта си. Освен това той ще може да съхрани в облак съзнанието си, след като умре.

https://i0.wp.com/www.eitdigital.eu/uploads/pics/canstockphoto16647560_1_.jpg?w=640&ssl=1

Работата по проекта за невронната дантела определено напредва. Neuralink е създала екип от водещи специалисти в областта на изкуствения интелект и невронауките, но разработките си пази в дълбока тайна. В медиите изтече информация за договор, който Neuralink е сключил с Калифорнийския университет. Неговият UC Davis’s National Primate Center получи 796000 долара за опити с маймуни. Подробности не са известни – предполага се, че договора е с продължителност една академична година. Известно е още, че сътрудници на Neuralink ще бъдат допуснати до лабораториите на изследователския център.
А неотдавна Мъск заяви, че в близките месеци ще представи пред обществеността нещо извънредно интересно, което по-рано е било невъзможно дори да си представим. “Ако всичко върви по плана ни – каза предприемача, – то ние ще успеем да осъществим сливане с изкуствен интелект.”
Темпото, с което се развиват новите технологии е буквално зашеметяващо. И нищо чудно реализацията на проекта “интернет на мислите”, да се окаже реалност много по-рано, отколкото днес се предполага.