„И тя най-после започва да се сражава наистина сериозно!“

„И тя най-после започва да се сражава наистина сериозно!“

Армията и военно-промишленият комплекс на Русия стават все по-ефективни в сравнение с началото на конфликта. До този извод стига влиятелният Business Insider, след като анализира сега случващото се на украинска територия. Медията цитира Джордж Барос – ръководител на руския екип и екипа за геопространствено разузнаване в Института за изследване на войната (САЩ). Добре осведоменият експерт (за разлика от овластените дебили и обслужващите ги манипулатори на Запад и у нас), е категоричен: „Руснаците както и преди са опасни… Те се усъвършенстват с всеки изминат ден!“  Още през март т.г. разузнаването на САЩ е установило, че Москва надделява в конфликта. За Барос назначаването на Андрей Белоусов за военен министър е важен преломен момент – той свидетелства, че Русия се отнася към своята специална военна операция като към истински конфликт. И сериозно планира дългосрочната си стратегия.

Успехите, които Русия бележи на бойното поле се дължат и на навлизането на нови високи технологии в нейните войски. Британският военен експерт Александър Меркурис отбелязва, че на Запад наистина са удивени от това, как се е променила руската армия в зоната на специалната военна операция. Преди две години заради съществуваща бюрокрация от получаването на информация до реакцията на нея са минавали дни. Днес руските военни отговарят мигновено на различни заплахи от страна на украинците. В своят блог на YouTube  той написа следното: „Сега руската артилерия и авиация напълно са свързани със системата за оперативно командване. Това им позволява за броени секунди да отреагират на присъствието на украински войски или на техните позиции в едно или друго място. Бързата им реакция я осигурява информацията, която постъпва до тях от различни разузнавателни източници – дронове, спътници или други.“ Благодарение на тези изменения рязко е увеличен броят на унищожените въоръжения и военнослужещи на украинските въоръжени сили.

Меркурис е прав: руските подразделения стават все по-ефективни, защото сега разполагат и с т.н. разузнавателно-ударни комплекси (РУК). За тях нищо не остава скрито – в реално време те получават сведения за всяко действие на противника. За това се грижат разузнавателни дронове, разположени и дистанционно управлявани видеокамери, диверсионно-разузнавателни групи, действащи в тила на противника и др.

Особено полезен в това отношение се оказа руският разузнавателен дрон „Орлан-30“ (скоро на бойното поле ще се появи и неговият усъвършенстван вариант „Орлан-50“). След като той открие заслужаваща вниманието цел  – движение на жива сила на противника, тежки оръжия, доставка на боеприпаси, командни щабове, складове и пр., по нея незабавно се нанася унищожителен удар. В действие влизат дронове- камикадзе „Ланцет“, далекобойни реактивни системи за залпов огън „Торнадо-С“, високоточни снаряди като „Краснопол“, ракети, изстрелвани от комплекси „Искандер“ и др.

Ангажираните в РУК военнослужещи преминават специална подготовка. Операторите на разузнавателни дронове поддържат директна връзка с командирите на средствата за поражение. Дроновете, които те управляват,  работят в конкретни сектори (зони), съобразени с характеристиките на въоръженията, които ще трябва да ги ликвидират. Но често дроновете са в режим на „свободен лов“ –  претърсват определен район за сили и техника на противника. Използват се много дронове, което осигурява непрекъснат контрол над дадена зона. Наближи ли времето да се презаредят акумулаторите на дежурният дрон например, в небето излита друг, а той се приземява за да бъде обслужен. Дроновете осигуряват и обективен контрол за унищожаването на целта – ако с първият изстрел това не се е получило следва втори. Но използването на РУК осигурява поразяване на над 70 на сто от обектите още с първият изстрел. От времето на забелязването им до тяхното унищожаване минават около 3 минути.

Дроновете „Орлан“ са направени от материали, които затрудняват откритието им от средства за противовъздушна отбрана (ПВО). Затова на практика е изключително трудно те да бъдат забелязани в небето и унищожени от противника. На тях е монтирана и специална система за противодействие на вражески средства за радиоелектронна борба – „Комета“.

А за ефективността на РУК на руската армия говорят най-добре резултатите от приложението им. По данни на западни източници (като нидерландският Oryx, американските Defense News и Associated Press и др.), киевският режим е загубил вече над 50 натовски танка! Сред тях са 32 различни модификации на Leopard, 8 американски M1A1 SA Abrams, 7 шведски Stridsvagn 122 и др. Руски дронове-камикадзе „Ланцет“, водени от РУК, наскоро  унищожиха две изключително ценни и скъпи бронирани машини за разминиране M1150 ABV Shredder, 3 бронирани ремонтно-евакуациони машини M88A1, 10 бронетранспортьори M1126 Stryker, 23 бронеавтомобила с противоминна защита Oshkosh M-ATV и др.  Само Нидерландия е загубила в зоната на сраженията напоследък гъсенични бронирани вседеходи Bandvagn BVS 10, БМП YPR-765, военни камиони DAF YAD 4442 NT и т.н.

В периода между 11 и 15 март т.г. например, руските военни с помощта на РУК унищожиха три американски комплекса за противовъздушна отбрана Patriot заедно с боекомплекта им. Всяка от тях струва около 550 милиона долара. Само една ракета, от тези, които тя използва, е на цена от около 4 милиона долара. По същото време бе засечен и поразен с  удар на „Искандер“ и норвежки зенитно-ракетен комплекс NASAMS и др.

Forbes разказва, как РУК помага на руската армия да  поразява с ракети и бомби особено важни обекти в тила на киевския режим – радари, системи за радиоелектронна борба, зенитно-ракетни батареи, ракетни установки, военни самолети на летища, вертолети на пунктове за зареждане с гориво и боеприпаси и др. Благодарение на тази нова система за комуникация („от датчик до снайпер“) са унищожени три щурмови вертолета Ми-8 и Ми-17 на 12-та отделна бригада на армейската авиация на киевския режим. Това се е случило на 55 км западно от линията на фронта край Авдеевка. Те са били открити от разузнавателен дрон в мига, когато са кацнали за бързо презареждане. Незабавно е последвал  удар с ракета, изстреляна от комплекс „Искандер“, която ги е унищожила. Тази ситуация се е повторила в района на Новопавловка, намиращ се на 65 км на изток от Павлоград. Там също са ликвидирани  вертолети и пилоти, като последните става все по-трудно да бъдат заменени.

По данни на украинското разузнаване сега по цялата линия на бойните действия руснаците са разположили 52 пускови установки на комплекси „Искандер“. Техният общ залп е от 104 ракети. Посредством РУК те светкавично унищожават открити цели. Така на 12 май оперативното взаимодействие на разузнавателен дрон с екип на „Искандер“ доведе до нанасяне на удар по цел с касетъчна ракета, съдържаща 54 суббоеприпаса. В резултат бяха унишожени 25 дрона, 7 оператора и 2 пикапа с катапултни пускови установки на противника.

Руските конструктори и инженери не престават да усъвършенстват създаваните от тях РУК. Те разработиха платформа, която ще действа на височина от 11 до 50 км (в стратосферата). На нея се разполагат  три контейнера – за радиотехническо, оптично-електронно и радиолокационно разузнаване. Новият стратосферен РУК ще търси и намира цели на бойното поле и в тила на противника. В реално време техните координати ще бъдат предавани на средствата за поражение за ликвидирането им. Получатели на информацията от новият стратосферен РУК са реактивни системи за залпов огън „Смерч“ и „Торнадо-С“, които използват високоточни боеприпаси, ракетните комплекси „Искандер“, крилатите ракети („Калибър“, „Циркон“) и др. Естествено и фронтовата, тактическата и стратегическата авиация, въоръжени с ракети и „умни бомби“. Новият стратосферен РУК ще позволи на руските военни светкавично да се осведомяват за обекти на противника. Посредством РУК могат да се правят и корекции (ако е необходимо) в полета на високоточните боеприпаси.

На 7 юли 2022 г. по време на срещата си с ръководството на Държавната дума в Кремъл, Владимир Путин заяви: „Днес чуваме, че искат да ни победят на бойното поле… Нека опитат… Но всички трябва да знаят, че ние като цяло още нищо сериозно не сме и започвали!“ Сега – близо две години по-късно, Business Insider извежда в заглавие на своя публикация фразата, че  най-после Русия е започнала да се сражава наистина сериозно.

А това означава, че времето на киевският режим (който при това след 21 май вече е и нелегитимен – приключил е срока на президентския мандат на клоуна Зеленски), наистина изтича…