И „огнена вихрушка“ ще вразумява противника!

И „огнена вихрушка“ ще вразумява противника!

„Хамас и Путин представляват различни заплахи, во  имат нещо общо: те искат напълно да унищожат една съседна демокрация – напълно да я разрушат… Ние не можем и не трябва да позволим на терористи като Хамас и  тирани като Путин да победят. Аз отказвам да позволя това да се случи!“

Думи на 80-годишният американски президент, които той произнесе в обръщението си към нацията на 20 октомври т.г. „Спийчрайтърите“, които са писали речта му, са се постарали да впечатлят слушателите. В обръщението на „спящия Джо“ (така американците наричат възрастният си президент) има много емоция, лъскави словосъчетания, асоциации с великото минало на държавата, обещания за високи заплати и нови работни места и др. Но най-вече – за изключителната роля на САЩ, като „лидер на свободния свят“, който трябва да защити „демокрацията“ от „ тирани като Путин“.

Човек наистина трябва да е лишен дори от зачатъци на критично мислене, за да повярва на казаното от „спящия Джо“. Смешно е да се определя днешна Украйна като  „демократична“ страна – та в нея са нарушени абсолютно всички ценности на демокрацията! Забранени са опозиционните партии, жестоко се преследват другомислещите, хора се тероризират заради религиозните им възгледи, героизират се нацисти… А корупцията по цялата управленческа верига в държавата е в чудовищни размери!

Сравнението на Хамас с действията на руските войски в Украйна, след като целия свят видя какви ги върши Израел в Газа, е пример за въпиещо лицемерие и двойни стандарти. Абсурдно е и да се нарича „тиранин“ лидер на държава, който е подкрепян от над 80 на сто от народа си!  Особено пък от Джо Байдън, рейтингът на доверие към който сред американците стремително се срива. И расте делът на американските политици и интелектуалци, които го определят като един от най-лошите президенти  в историята на САЩ.

Чиста дезинформация са и внушенията, които прави американският президент за победа на Украйна, благодарение на подкрепата на САЩ, над Русия. Продължилото вече пет месеца „контранастъпление“ на въоръжените сили на украинския режим доказва, че това е невъзможно да се случи. Обучените от натовски „експерти“ и въоръжени по натовски стандарти украински бригади така и не успяха да стигнат дори първата руска отбранителна линия. А след нея има още няколко. Тяхната акция се оказа чиста авантюра, в която досега са загинали, ранени, осакатени стотици хиляди украинци и чужди наемници.

За ужас на образите, които управляват днешна Америка, тяхната прокси война срещу Русия на украинска територия с използване на украинско пушечно месо, я очаква пълен провал. Военно-промишленият комплекс на САЩ се оказа напълно неподогтвен да задоволява потребностите  на своите въоръжени сили, камо ли на украинските, при конфликт с голяма интензивност.  Той просто не е в състояние да произвежда необходимите количества въоръжения и боеприпаси, без които е немислимо поразяването на противника.

За разлика от Русия. Тя съумя да мобилизира  военната си индустрия и сега напълно задоволява потребностите на своята армия от въоръжения и боеприпаси. Направи го в условията на „адски санкции“, които въведе срещу нея Запада и които трябваше да съсипят икономиката и. Естествено, за всеки, който има що годе ясна представа за ресурсите на Русия и възможностите на руснаците е пределно ясно, че това няма как  да се случи. Сега това се вижда и от резултатите на бойното поле. Само за пет дни руски зенитен ракетен комплекс С-400, насочван от самолет за далечно радиолокационно следене А-50, свали  24 самолета на противника. За тази цел са били използвани ракети със съвсем нови бойни части. А на 24 октомври руските военни унищожиха и две от прехвалените американски ракети ATACМS, наскоро доставени от САЩ на режима на Зеленски. Заедно с тях бяха ликвидирани и други „високо технологични“ продукти на САЩ – две противорадиолокационни ракети HARM и два реактивни снаряда на система за залпов огън HIMARS. Американският Forbes ни информира и за друга тежка загуба на Запада – в последните дни са унищожени и три от най-модерните немски танка „Леопард  2А4“. Те са били на въоръжение на 33-та механизирана бригада на киевският режим.

Ново ярко доказателство за потенциала на руската научна мисъл и военна индустрия е и появата  на невероятно ефективната самоходна артилерийска установка (САУ)  „Коалиция– СВ“. По своите основни бойни характеристики тя няма равни на себе си в света! Създадоха я  специалистите от Централният научно-изследователски институт „Буревестник“, разположен в Нижний Новгород. Произвеждат я в Уралският завод за транспортно машиностроене  («Уралтрансмаш»).

„Коалиция-СВ“ е предназначена за унищожаване на командни щабове, центрове за комуникация, артилерийски и минохвъргачни батареи, бронирана техника, танкове, средства за противовъздушна и противоракетна отбрана и др. Тя  се използва и за ликвидиране на  живата сила на противника, в това число и негови резерви, намиращи се в дълбокия му тил.

В САУ „Коалиция–СВ“ са внедрени уникални иновационни технически решения. Това е най-вече роботизираното бойно отделение, което е позволило екипажа на установката да се намали до трима души (командир, водач и оператор). Те са разположени комфортно в изолирана бронирана капсула. Тя има кондиционер и система, която изхвърля газовете от изстрелите извън оръдието и така въздухът остава чист. „Коалиция-СВ“  може да бъде управлявана и от дистанция – екипажът да е извън нея.

Бойното отделение (кулата) на САУ е необитаема, което е позволило да се увеличи нейният боен комплект. „Коалиция–СВ“ е с много висока степен на автоматизация. Така за подаване на снарядите в установката от транспортно-зареждащата машина  са нужни не повече от 20 минути. Автоматично се извършва и избора на целта, насочването на оръдието, навигацията, позиционирането. За тази цел САУ използва и изкуствен интелект. Благодарение на него тя е в състояние  и сама да преценява, кой от множеството обекти да порази най-напред.

Всички данни постъпват на дисплеи, разположени пред работното място на командира и  оператора. Установката получава в реално време по защитени канали за връзка указания за обектите, които трябва да бъдат унищожени. Но и самата тя е в състояние да внася  корекции в стрелбата. Същевременно обменя информация с другите САУ (в една батареия са включени 6 самоходни установки „Коалиция– СВ“).

Оръдието 2А88, калибър 152 мм, с което е въоръжена установката, е в състояние да стреля и в изключително ефективният режим „огнена вихрушка“. Става дума за изстрелване на боеприпаси на всеки 3.5 секунди. При този вид стрелба снарядите се стоварват върху целта от различни балистични траектории. Противника се оказва в истински огнен ад, в който нищо не може да оцелее. За да се включи режима „огнена вихрушка“ е достатъчно да се въведат координатите на целта – автоматизираната система за управление на огъня сама  изчислява ъгъла и паузата между изстрелите и дава команда за стрелба.

По своите качества – огнева мощ, проходимост, точност, безопасност за екипажа и др., новата руска САУ превъзхожда всички съществуващи аналогични системи на въоръжение в държавите-членки на НАТО. С високоточни реактивни снаряди „Краснопол-Д“  тя покрива разстояние от около 80 км с минимално отклонение от целта, което гарантира нейното унищожение. Траекторията на полета на снарядите се следи и корегира автоматично с помощта на руската глобална спътникова система ГЛОНАСС, независимо от капризите на времето.   Подобна далекобойност е недостижима за съществуващите натовски гаубици.

САУ „Коалиция–СВ“ превъзхожда западните аналози и по други основни показатели. Така американската САУ  М109 „Paladin“ изстрелва 4 снаряда в минута, немската PzH 2000 – 5, френската  CAESAR – 6,  а „Коалиция-СВ“ прави за същото време  16 изстрела.  Американската САУ може да носи  39 снаряда, немската –  60, френската –  18, но руската тръгва на бой, заредена със 70 снаряда!

САУ „Коалиция-СВ“, както и  транспортно-зареждащата машина към нея (2Ф66-1)вече са в серийно производство и започват да постъпват в зоната на бойните действия. Благодарение и на нея Русия  получава абсолютно огнево превъзходство над противника – колективният Запад с неговото  украинско „пушечно месо“, взето под наем. Много точно  перспективите пред тази уникална гаубица очерта  специализираната по военни теми белгийска медия Army Recognition: „Коалиция-СВ“  ще е едно  от „оръжията на пробедата“ в решителната фаза на сраженията през 2024 г.!