И нейната армия се нуждае от нашата подкрепа!

И нейната армия се нуждае от нашата подкрепа!

Ако има държава в света, към която определено трябва да проявяваме устойчив и силен интерес, то това несъмнено е далечна Америка. През последните три десетилетия съдбата здраво ни свърза с нея и няма сили, които да разрушат обвързаността ни. Като отчитат тази наша насъщна (също като слънцето и въздуха!) информационна потребност за случващото се в Америка, родните ни управляващи полагат наистина колосални усилия, за да я задоволяват. Милиони граждани на прекрасната ни Татковина се събуждат и  лягат с новини за Америка, гледат нейните филми, слушат музиката и, следят за модата и. Те дори са забравили вкуса на родната кухня – ядат най-вече от създадените по американски тертип заведения за бързо хранене, услужливо пръснати навсякъде по територията ни.

Могъща Америка днес се грижи не само правилно да мислим, но  и да се развиваме като истинска демокрация. Затова тя лично определя, кой на какъв пост да е в държавата ни. И така  строи не само   нашето, но и  бъдещето на децата и внуците ни. А в тези трудни времена отново се надяваме на Америка –  с нетърпение очакваме нейната флотилия с доста  скъпичкият и несигурен в доставката, но за сметка на това наистина  демократичен газ! Радваме се, че благодарение на Америка и назначените от нея родни управляващи, най-сетне ще се освободим от тази наша проклета зависимост от евтиния, сигурен и лесно достъпен, но крайно  авторитарен  руски газ.

Има, обаче, нещо много  по-важно от всички тези измерения на днешната ни крепка дружба с братска Америка: това е нашата национална сигурност. В дереджето, в което се намират родните ни въоръжени сили, само който не е пожелал не ни е превзел. Но имаме щастието зад гърба ни да стои един непоколебим и могъщ съюзник: Америка. Благодарение на нея коварният агресор, който вече ни е взел на прицела, все още не ни е нападнал. Името му не е никаква тайна: ясно, точно и най-вече смело ни го  разкриха и предпоследните ни управляващи – славните възпитаници на Америка с харвардските дипломи: страшният враг  е   Русия!

Емоциите са полезно нещо, но те не ни позволяват да открием пропуски в информацията, която денонощно ни дават за Америка родни политици, евроатлантици, журналисти и други умни глави. Защото и тя си има главоболия в излишък – ситуация, добре описана от заглавието на един много популярен в миналото мексикански сериал „Богатите също плачат!“ На добрата стара Америка никак не и леко, макар да не си го признава. Тя  също има своите  нерешени проблеми и вероятно няма да ни откаже, ако и ние и протегнем ръка – така, както тя го прави за нас вече повече  от три десетилетия.

В интерес на истината за някои проблеми на днешна Америка знаем – за кошмарната инфлация, разтърсваща страната, за ръста на престъпността, наркоманията,  за трудностите, които тя има в сферата на образованието, медицината, жилищата и т.н.

Но почти нищо не ни се казва за нейната армия – тази, на която се надяваме да ни защити от коварният „руски агресор“. От  страната, която не е загубила мерака си да ни окупира, както непрекъснато ни  предупреждават родни политици, евроатлантици, академични преподаватели и други истински демократи, мислещи като тях. И така да заграби огромните ни природни богатства. Затова е съвсем естествено да проявяваме интерес към състоянието на американските въоръжени сили.  Ако те имат проблеми няма да е зле и ние да им помогнем – в наш интерес е те да са непобедими, за да респектират всеки враг.

За съжаление, американската армия има все по-сериозни затруднения. Нещо повече: американски анализатори твърдят, че собствените им въоръжени сили стават все по-безпомощни. Ядрените им оръжия стареят стремително, докато тези на коварните и авторитарни държави като Русия и Китай се модернизират, развиват и са все по-ефективни. Американските военно-въздушни сили са в наистина окаяно състояние. Дори символът на американското могъщество – самолетоносачите, днес са лесна плячка на руските и китайските хиперзвукови ракети. От които, за съжаление, могъща Америка няма никаква защита.

А сега се оказва, че в тази братска нам страна се е появила и още една много тревожна тенденция: няма американци, които да служат във нейните въоръжени сили! Една от най-големите информационни агенции на планетата – Bloomberg, публикува статия, озаглавена: „Проблемите с набирането на военни застрашават националната сигурност“. В нея се отбелязва, че стремително намаляват американците, които могат и желаят да служат в армията. И перспективите наистина са твърде обезпокоителни: на армията спешно и трябват 150000 новобранци, но до края на месец юни в нея са се записали едва 22000 души. Или с около 60 на сто по-малко, отколкото е определения размер на американските въоръжени сили от Конгреса.

Това е един от най-големите дефицити в американската история, изтъква  Bloomberg.  Причините да го има това много опасно за националната сигурност на страната явление, са различни – като се започне от растящото затлъстяване на младите американци и се стигне до злоупотребата им с наркотици. Заради това делът на американците на възраст от 17 до 24 години, които отговарят на условията да служат в армията, сега е едва около една пета. Твърде сериозен проблем е и липсата на мотивация у младите американци да защитават родината си.

За да запълни недостигът на висококачествени новобранци, армията предлага различни стимули. Но и тук има проблем – повечето от тях са опасни за самата нея, защото подкопават   боеспособността и дисциплината и. Такива са  снижаването на приетите стандарти за физическа годност, облекчаването на медицинските изисквания относно вземането на наркотици, стремежът лошо представителите се на различни квалификационни тестове все пак да се изпратят в тренировъчни лагери с надеждата да се „поправят“ и др.

На недостигът на новобранци посвети голяма статия и друга влиятелна американска медия – NBC News. Нейните автори – Кортни Кубе и Моли Бойгон, пишат, че  се увеличава делът на младите хора, които не желаят да служат във въоръжените сили на Америка. Те цитират вътрешно проучване на Министерството на отбраната, което е установило: само 9 на сто от младите американци, които отговарят на изискванията да служат в армията,  имат някакво желание да го направят. Това е най-ниският брой от 2007 г. насам!

Много голям проблем е и рекордно малкият  брой на американците, които отговарят на условията за служба в армията. Повече от всякога млади мъже и жени са дисквалифицирани поради затлъстяване, употреба на наркотици или криминални досиета. Само 23 на сто от американците на възраст между 17 и 24 години отговарят на изискванията за служба в армията, което е спад от 29-те процента през последните години.

От анкетираните млади американци около две трети са убедени, че ще имат психични проблеми, ако влязат в армията. Около половината от тях са на мнение, че като постъпят в нея те ще бъдат физически или емоционално съкрушени.

Много сериозен проблем, който затруднява все повече и армията на САЩ, е сривът на общото доверие към всички държавни институции на Америка, изтъква  NBC News.  Медията се позовава на друго проучване, което показва: едва 45 на сто от американците имат доверие в армията. Това е спад с цели 25 пункта спрямо 2018 г. Прогнозите на експерти са, че тази тенденция най-вероятно ще продължи.

Ето така стоят нещата с  „лидера на свободния свят“ – Америка. Което никак не е добре, защото точно тя е „нашият защитник“ от зловещият „руски агресор“, както денонощно ни обясняват натовци от калибъра на Соломон Паси и цялата кохорта от заклети евроатлантици. Не бива да позволим  ядрените и сили окончателно да ръждясат,  славните и бойни самолети да останат съвсем без пилоти, а пехотните и батальони  без мераклии да служат в тях.

Ето защо няма да е зле да помогнем и ние на някога могъщата американска армия –  кой, с каквото може….