Във взривяването на „Каховка“ е съпричастен и Запада!

Във взривяването на „Каховка“ е съпричастен и Запада!

През нощта на 6 юни вследствие на обстрели с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) бе разрушена горната част на язовира на Каховската ВЕЦ. Руският президент Владимир Путин определи случилото се като военно престъпление.

И той е напълно прав – разрушаването на стената на язовир „Каховка“ доведе до голяма екологична и хуманитарна катастрофа. Огромни количества вода се стовариха от повредените горни части на язовирната стена  в Днепър – височината на реката надмина 10 метра. Проблемът се изостря и от факта, че от намиращи се под контрола на украинският режим над „Каховка“ язовири, е изпусната също вода. Летяща с огромна скорост тя потапи над 14000 къщи в 15 населени места. Под водата се оказа територията на  Нижнеднепровският национален природен парк, болница, детска градина, гробища… От травми, хипотермия и др., пострадаха много хора.

Икономическите и екологични щети, нанесени на района, са направо страшни – огромни площи ще бъдат превърнати в истинска пустиня. Прогнозите са, че без вода ще останат 94 на сто от оросителните системи в Херсонска област, 74 на сто в Запорожска, 30 на сто в Днепропетровска. Тепърва от дъното на Днепър ще започнат да изплуват и токсични отлагания, натрупвани в продължение на над 70 години – тежки метали, пестициди, радионуклеиди и др. И ще тровят природата и хората.

Истината как точно се случи тази катастрофа едва ли скоро ще узнаем. Но най-вероятно според експерти,  е станало саморазрушение на конструкциите. А вина точно за това носи украинският режим, който в продължение на повече от година обстрелва Каховската ВЕЦ. Върху язовирната стена са стоварени стотици високоточни боеприпаси.

Това признават и представители на украинския режим Така генерал-майор Андрей Ковалчук в интервю за The Washington Post (от 29.12.2022 г.)  казва, че украинските военни са нанесли прицелен удар от американска РСЗО HIMARS по един от шлюзовете на Каховската ВЕЦ. Задачата им е била да пробият в него дупка и да изчислят, колко ще се повиши водата в Днепър. Тестът им се оказал успешен. А американците, доставили им това страшно оръжие,  не просто са знаели за какво ще го използват техните марионетки на Украйна – това е станало с тяхно съгласие. При това стрелбата по язовирната стена на „Каховка“ не спира и сега – тя продължава, за да се попречи на руски специалисти да  изследват повредите на нея.

Русия неведнъж е предупреждавала ООН за реалната опасност от ударите, нанасяни от украинските въоръжени сили по Каховската ВЕЦ. Така на 21.10.2022 г. руското представителство в Ню Йорк разпространи писмо, в което изразява тревога и загриженост по повод несекващите обстрели на Каховската ВЕЦ от страна на украинския режим. В него се посочват и възможните катастрофални последици от тези варварски акции. Руската страна призова тогава ръководството на ООН да предприеме необходимите мерки, за да прекрати чудовищните провокации на режима на Зеленски. Естествено, за всеки, който следи внимателно поведението на днешните управници на ООН, едва ли ще е изненада, че те въобще не реагираха на руското писмо. Проблемът е, че те отдавна са под пълен контрол на англосаксите.

През цялото това време  западните вождове, които определят реално поведението на украинският режим, си затварят очите за неговите атаки срещу язовир „Каховка“. Така, както го правят и за непреставащите обстрелвания с артилерия и РСЗО от украинския режим на Запорожската АЕЦ. Независимо от реалният риск от възникване на нова Чернобилска катастрофа.

Естествено, след тази трагедия украинският режим включи на пълни обороти пропагандната си машина за дезинформация. Един малък пример: неговата агенция УНИАН разпространи снимка на момче, което спасява кученце от водата от затопена територия в Херсонска област. Тя трябва да докаже варварските действия на Русия, която е взривила Каховската ВЕЦ за да накаже украинците. Но скоро стана ясно, че това си е чиста дезинформация – снимката е от наводнение в Сърбия и е качена на сръбски сайт на 18.05.2014 г.

Запада също подема поредна чудовищна кампания за насаждане на ненавист срещу Русия – този път като виновник за техногенна катастрофа и екологичен геноцид.  Западни вождове мигновено реагираха, след като се появи новината за разрушаването на язовирната стена „Каховка“. Така Шарл Мишел – председател на Европейския съвет, заяви, че е шокиран от безпрецедентната атака на язовир Нова Каховка. Според него за това престъпление „ние ще държим Русия и нейните подставени лица отговорни.“

Много точен и верен анализ на поведението на Запада към трагедията с Каховската ВЕЦ, даде един от най-популярните не само в САЩ, но и в света американски журналисти – Тъкър Карлсън. Направи го в първият епизод на новото си авторско шоу в Twitter. Той зададе най-важният в подобна ситуация въпрос: на кого е изгодно случилото се? Тъкър обясни, че Каховската ВЕЦ се намира под контрола на Русия и затова последиците от разрушенията ще понесе  най-вече тя. И припомни: официалните киевски власти неведнъж досега са нанасяли удари по тази ВЕЦ!

Пълна глупост са твърденията, че Русия е взривила Каховската ВЕЦ, подчертава Тъкър. Западните медии незабавно започнаха да издигат лозунги: „Това е Путин! Това е само Путин!“ Аргументите им са прости: „Путин е зъл!“ А „злите хора правят зли постъпки само за да получат тъмно удоволствие от това, което е зло. В този конкретен случай Путин е нападнал себе си, а това е най-лошото нвещо, което може да извърши. Ето защо то прекрасно се вписва в характера на този зъл човек. Така те ни го обясняват. Никой, на който плащат за осветяване на тези новини, не допуска възможността, че това може да са извършили украинците. „Това е невъзможно!“, казва Тъкър.

Той не пропуска да спомене и президента Зеленски, който на Запад величаят като „жив светец“ и представят като „твърде порядъчен, за да бъде терорист“. Американският журналист го характеризира като „потен, подобен на мишка комик, превърнал се в олигарх, преследващ христяни и приятел на BlackRock“ (американска инвестиционна компания). Тъкър е категоричен: украинците са взривили язовира, точно както вече направиха това с руския тръбопровод „Северен поток“!

Според Тъкър за западните медии изобщо не са важни фактите – главното е незабавно да обвинят във всичко Кремъл. И това да е нов аргумент да поискат от съгражданите и съюзниците си още повече пари за Киев, без да  задават никакви други въпроси.

Това предаване на Тъкър в Twitter бе видяно от над 80 милиона души, дори предприемачът Илън Тъск лично го  популяризира.

В момента скоростта на течението на Днепър – четвъртата по дължина река в Европа след Волга, Дунав и Урал, се е увеличила над десет пъти. Това затруднява определено евакуацията на хората от зоните, затопени в Херсонска област в резултат от обстрелването на Каховската ВЕЦ. Но въпреки това руските власти успяха да евакуират вече над 4000 души от този район.

Преместването на населението от Херсонска област, пострадало от този терористичен акт, се осъществява под непреставащи обстрели на украинските военни. Те стрелят целенасочено, за да убиват деца, жени, възрастни хора… Така на 8 юни бе атакуван пункта за евакуация на жителите на град Голая Пристан, разположен в югозападната част на Херсонска област. Украинските военни, чиито дронове са непрекъснато във въздуха,  са стреляли целенасочено по мирните хора. Точно в момента, когато те са се качвали в автобусите, за да бъдат извозени от опасната зона. Един от снарядите  буквално е разкъсал автобус, пълен с хора. Има убити и ранени, разстреляна е и 33-годишна бременна жена.

Сега да не останете с впечатление, че случилото се въобще не ни засяга. Експерти предупреждават: цялото черноморско крайбрежие на Украйна ще бъде поразено от отточни и токсични води! Те ще попаднат в река Дунав, а след това ще навредят на Румъния и България. Вероятността да загубим плажовете във Варна и Бургас е напълно реална. Макар, че е трудно сега да бъдат точно определени щетите – ясно е само, че те ще са големи и за нас, българите.

Поражението на язовирната стена на „Каховка“ е поредно доказателство за истинската, терористична същност на украинският режим. Но това очевидно не впечатлява западните марионетки, натрапени ни от англосаксите на власт у нас. Освен настаняване на властови позиции на „наши хора“, сред първите им действия ще е и рязко увеличаване на  помощта точно за украинският режим. За това самите те говорят в публичните си изяви.

И така ни демонстрират за пореден път пълното си пренебрежение към съдбата на над 80 на сто от българското население, което  продължава да обеднява още повече…