Истински са воювали веднъж – в гражданската война

Истински са воювали веднъж – в гражданската война

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1527906/ef5aa411-d3f0-4c73-81d8-985483992a75/s1200?webp=false

Съвсем близко до руската граница – само на 110 км от нея, американската армия ще проведе бойни стрелби в близките дни. Тази новина съобщи Бен Волфганг – журналист, който наблюдава за един от най-авторитетните американски вестници – The Washington Times, дейността на военното министерство на САЩ (Пентагона). Ученията Rail Gunner Rush са с използване на истински, а не на учебни боеприпаси. Те ще бъдат проведени от 41-ва полева артилерийска бригада на САЩ край Тапа, Естония в партньорство с естонските въоръжени сили. Според Бен така американските военни изпращат послание до „все по-наглия Кремъл“.  Ученията ще тестват способностите на американската бригада за разполагане, готовност и оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО, се твърди в изявление на Пентагона.

Тези дни американски стратегически бомбардировачи В-52 летяха около Русия в поредна демонстрация на сила в Европа. За първи път след приключването на т.н. Студена война,  американски военни кораби навлязоха и в Баренцово море. Особена активност американците сега демонстрират и в зоната на Черно море.

Тед Карпентър е изтъкнат американски учен, старши сътрудник  по изследвания на сигурността в Института Катон,  автор на 12 книги и повече от 850 статии по международни въпроси. Последната му книга е „НАТО: Опасният динозавър“ (2019). Във влиятелното списание The American Conservative се появи интересна негова статия, посветена на съзнателно осъществяваните и растящи  провокации от страна на САЩ срещу Русия. Според Тед последните военни акции на Вашингтон, особено в Източна Европа и в Черно море, предизвикват основателно безпокойство. САЩ разполагат и свои въоръжени сили на източната граница на Полша с Русия. Увеличават се опасните инциденти между руски и американски военни самолети, които летят в непосредствена близост до руското крайбрежие в Черно море. Да се лети на хиляди километри от територията на САЩ е безрасъдна практика, която лесно може да ескалира в много опасна конфронтация, отбелязва Тед. Той пита как биха реагирали американците, ако Русия реши да установи свое военно морско и въздушно присъствие в Мексиканския залив, действащо от бази в съюзнически страни като Куба, Венецуела и Никарагуа.

Тед е убеден: не Русия застрашава САЩ, а Америка и техните съюзници в НАТО заплашват сигурността на Русия. И, ако не се трансформира тази все по-агресивна политика в благоразумна, то опасността от война става реална, обобщава той в публикацията си  в The American Conservative.

До ядрена война едва ли ще се стигне – това би било самоубийство за човечеството като цяло. Но конфликт с  Русия по вина на САЩ, става все по-реалистичен. Само дето Америка има голям проблем: шансовете и да победи точно Русия във военен сблъсък са нереалистични. И най-верното потвърждение за това е, че в своята история Америка не е побеждавала никого. Независимо от факта, че точно тя е държавата, която е воювала най-много в света.

Патрик Армстронг е анализатор в канадския департамент за национална отбрана, специалист е за СССР/Русия, бил е и съветник в канадското посолство в Москва. В медията Strategic Culture той публикува интересна статия, която започва с цитат на популярния американски журналист Фред Рийд: освен с гениалност, с нищо друго не могат да се обяснят последователните военни загуби на Америка, ако се отчетат огромните ресурси, с които разполагат американските въоръжени сили; в светлината на изключително ниското ниво на военна компетентност, може би войните не са най-добрият ни избор на хоби.

Патрик припомня, че от 1776 г. до днес САЩ не са воювали само 17 години. А при толкова много войни би следвало да са доста добри в тази дейност. Но те не са: „най-великите военни в историята на света“  винаги са се самозаблуждавали, подчертава той. Те надценяват своята мощ, подценяват врага и погрешно разбират вида на войната, в която влизат.

https://i0.wp.com/rossaprimavera.ru/static/files/32e8582d.jpg?w=640&ssl=1

Бамбардировките са американският начин на водене на война. Корея получи четири пъти повече тонаж от бомби, отколкото Япония. Върху Виетнам американците хвърлиха три пъти повече бомби, отколкото върху немците и японците за цялата Втора световна война. Между 2013 и 2019 г. в Афганистан те осъществиха над 26000 бомбени удара. Американците говорят, че използват „интелигентни бомби“, но те са толкова умни, колкото и тези, които ги насочват, пише Патрик.

Някога  американската армия наистина е изучавала войната и е направила първокласни изследвания на съветските постижения през Втората световна война. Но днес това се определя като глупост от различни мозъчни тръстове. Според Патрик отличен пример за фантазии, маскирани като сериозна военна мисъл, е измислицата за т.н. „Сувалски коридор“. Става дума за границата между Литва и Полша. Според американски военни теоретици неговата защита има огромно значение за запазване „доверието към НАТО и сплотеността на Запада“. Те очакват, че при война със САЩ и НАТО Русия би се притеснявала от тяхното военно присъствие в Прибалтика. Но, ако Москва наистина реши, че трябва да се бие с тях, то тя ще нанесе удар с всичко, което има, отбелязва Патрик. Войната няма да започне в „коридора Сувалски“: ще има руски залпове от ракети, удрящи цели в цяла Европа, САЩ и Канада. Още през първият ден ще бъде унищожена от руската армия голяма част от инфраструктурата на НАТО: бази, пристанища, летища, депа, комуникации… А пораженията през втория ден ще са много повече (и това е само при „конвенционална“ война.) Патрик цитира американският историк от руски произход Андрей Мартянов, който определя същността на американската военна стратегия:  твърде много Холивуд, твърде много умници, които казват това, за което са им платили, за да сигурни, че ще продължават да им плащат. САЩ просто нямат идеи.

Американският начин на воюване предполага безспорно въздушно превъзходство и надеждна комуникация. Но какво би се случило, ако самодоволните американски военни се срещнат със сериозна интегрирана противовъздушна отбрана и свръхмодерни средства за радиоелектронна война? Малкото, което те вече  са видели от способностите на руските системи за радиоелектронно противодействие (РЕП) в Сирия и Украйна, буквално ги „разплаква“, подчертава Патрик.

Американските военни и представа си нямат, какво всъщност е истинска война. Безспорен факт е, че през всичките битки на САЩ на тях не им се е налагало да се срещнат с равностоен противник. Единственото изключение е, когато те са се сражавали помежду си. По официални данни в Гражданската война в САЩ са убити около 500000 американци – близо половината смъртни случаи от всички други войни на САЩ, обобщава Патрик.

За съжаление, опасността от военен сблъсък по вина на САЩ с Русия става все по-реалистична. А най-страшното е, че не е изключено заради тъпоглави родни управляващи, които отлично финансово се мотивират от Америка, страната ни да се присъедини към подобна безумна авантюра. Още повече, че историята ни е пълна с избор на съюзници, които са били побеждавани.

А потърпевши от неправилната ориентация са били винаги българите.