Истински дворец за бъдещи звезди на изкуството

Истински дворец за бъдещи звезди на изкуството

Борис Ейфман е един от най-известните хореографи на планетата. В края на 70-те години на миналия век той създаде първия независим авторски театър за балет в тогавашния Съветски съюз. Той се превърна в невероятно успешна творческа лаборатория, където се формираше уникален стил, съчетаваше се театър с балетен спектакъл, раждаха се завладяващи емоции за зрителите.
Днес Петербургският академичен балетен театър на Борис Ейфман е познат в цял свят. С невероятните си експерименти в хореографията, обединяващи класика и авангардност в танца, той очарова хиляди хора. Негови постановки, като „Чайковски”, „Руският Хамлет”, „Анна Каренина”, „Чайка”, „Онегин”, „Роден”, “Реквием” и много други, са истински шедьоври на балетното изкуство. Те са желани гости на най-големите театрални сцени в света.
Но креативната личност и по това се познава, че тя не престава да ражда и да реализира нови идеи. През 2013 година бе открита Академията на танца на Борис Ейфман в Санкт-Петербург. Идеята на знаменития хореограф е талантливи деца да съчетават получаването на общо образование с овладяване изкуството на танца и актьорското сценично майсторство. И така се появи едно необичайно училище на бъдещето, което подготвя всестранно развити хора и утрешни звезди на хореографията.
В Академията на танца образованието на децата се осъществява по собствена учебна програма. Освен общообразователни предмети, още от първи клас те се занимават активно със спорт – гимнастика, акробатика, плуване и съвременни танци. В по-горните класове изучават балетни и бални танци, ритмопластика, импровизация, музика… В Академията на танца съхраняват традициите на класическия балет, но експериментират и с нестандартни подходи в подготовката на бъдещите артисти.

От цяла Русия се набират талантливи деца за първи и пети клас. Академията стана първа в рода си, която приема седемгодишни деца. Завършилите я получават диплом за средно образование и диплом “Артист от балета”, с който могат да работят във всяка балетна трупа в света. Няма никакво съмнение, че бъдещите випускници ще блестят на най-добрите сцени на Русия и планетата.
Интересът към Академията на танца на Борис Ейфман е изключително висок. Желаят да постъпят в нея всяка година около 5000 деца. След първоначален тест до втория етап на конкурса се допускат близо 1400 от тях. А за обучение в академията се приемат 90 деца.
Тук е възприет принципа на руското императорско балетно училище – учениците постоянно живеят в общежитие и педагози работят с тях не само по време на уроците, а непрекъснато. Децата се занимават и в майсторски класове, където ги поемат световно известни артисти и преподаватели. Специални грижи се полагат за децата от семейства със скромни възможности. Образованието в академията е напълно безплатно за всички деца – цялостната издръжка на това уникално учебно заведение, е поета от правителството на Санкт-Петербург.

Утрешните звезди на танцовото изкуство заслужават да живеят и се учат в най-добри условия. И това е точно така: комплексът, в който се намира учебния корпус и общежитието за учениците, е едно невероятно архитектурно решение. Проектът е дело на руската “Студия 44”, под ръководството на Никита Явейн – професор по архитектура от Санкт-Петербургския държавен академичен институт по живопис, скулптура и архитектура на името на И.Е.Репин. “Студия 44” има реализирани блестящи проекти, като реконструкцията на централата на Ермитажа, Казахската национална академия за хореография в Астан, музея за наука и техника в Томск и много други.
Вдъхновеният и креативен екип на “Студия 44” е създал истинска приказна среда за живеене и работа. Комплексът на Академията на танца на Борис Ейфман е с обща площ от 12000 квадратни метра и е разположен в старинен квартал на Санкт-Петербург – един от най-красивите градове на планетата. Той включва два четириетажни корпуса – учебен и жилищен, които са съединени с атриум (двор). В него са разположени 14 балетни зали, в това число и една, която съответства на размерите на сцената в императорския театър – в нея има сто места за родителите. Построена е и специална актова зала. Басейнът е с размери 15 на 6 метра, а освен него има и много други зали за различни спортни занимания. Комплексът разполага със собствен медицински център с най-модерно оборудване.

За децата са създадени всички условия да живеят, учат, тренират. Архитектите са се стремяли да не им е скучно в комплекса. И затова са създали много преходи, конзоли, стълби, измислили са удачни места за стъклени прикрития, огледални панели… Осветителните тела са оригинални, подовете и стълбите са от натурално дърво, порталите на танцувалните зали са разноцветни. В комплексът има много въздух и светлина. И съвсем заслужено това творение на санкт-петербургската “Студия 44” спечели първо място в категорията “Училище” на Световния фестивал по архитектура.
Академията на танца на Борис Ейфман е пример за това, как трябва да се съхранява не само класиката и да се развива съвременното изкуство, но и как да се създават бъдещите негови звезди.