Истинската ужасяваща мизерия идва след изборите

Истинската ужасяваща мизерия идва след изборите

https://i0.wp.com/285800.selcdn.ru/upload-media/iblock/3bf/3bf3aad945302fde489b4310b2bff0df/3f1b4216c4a4bd55ab6ec0a97179096e.jpeg?w=640&ssl=1

Европа е засегната от небивала енергийна криза. Цените на газта и електроенергията бележат рекорди. А това е само началото – според експерти на  Goldman Sachs освен резкият скок на цените и затварянето на предприятия, много е вероятно да започне и спиране на тока в цели райони на континента.

Ръстът на цените на електроенергията създава инфлационен натиск на всичко друго. Така например, за да има реколта селското стопанство се нуждае от химически торове, пестициди, инсектициди… За тяхното производство е нужен природен газ, но неговите цени вече не са по джоба на производителите. И затова все повече химически заводи в Европа затварят или им предстои да спуснат кепенците. Така голямата британска компания за производство на подобрения за селското стопанство –  CF Industries Holdings,  спря производството – тя не можа да се справи с неудържимо нарастващите цени на природния газ и на електроенергията. За броени часове цената на тока във Великобритания се увеличи над десет пъти и достигна до рекордните 3180 долара за един мегаватчас  (MWh). Същото се случва и в държави като Испания, Франция, Португалия…

В резултат и цените на храните също започнаха да растат. Милиони хора, дори и да са били осигурени през последните години, скоро ще се окажат на социалното дъно – те ще трябва рязко да намалят своите разходи, да се лишат от много удобства и да живеят през идващите зими на студено. Защото не става дума за краткосрочно поскъпване, а за дългосрочна и тотална икономическа криза, каквато на нашия континент не е имало в последните десетилетия.

Причините за това са много. Европолитиците приеха стратегия за премахване на енергоемките енергийни източници и използване вместо тях на вятър и слънчева енергия. ЕС и Обединеното кралство се стремят да станат световни лидери в декарбонизацията на своите енергийни мрежи. Но една стара английска поговорка казва, че пътя до Ада е постлан с добри намерения.  Европа ликвидира собствените си газови находища за да опази природата. Най-голямото газово находище, разположено в Гронинген, Холандия спря да работи. Великобритания намали с близо една трета добивът на газ. Но се оказва, че възобновяемата енергия, произведена от вятър и слънчева енергия, която сега осигурява една пета от електричеството в Европа, е нестабилна – нея я няма, когато слънцето не грее и вятърът не духа. Тези източници въобще се оказват неустойчиви и неконкурентоспособни на газта.  При това самите те също мърсят и то не малко природата (това е тема на следваща публикация на сайта ми).

https://i0.wp.com/www.topnews.ru/wp-content/uploads/2021/03/Rost-cen.jpeg?w=640&ssl=1

Причина за задаващата се мизерия на милиони хора в Европа е и неистовата омраза към Русия, която демонстрират европолитици. При това за повечето от тях тя е съчетана с тотална некомпетентност, липса на здрав разум и прагматизъм. В стремежа си да намалят „зависимостта  от авторитарния природен газ на Русия“, те се отказаха  от дългосрочни контакти с „Газпром“ и преминаха към пазарно ориентирани цени. Но за разлика от стабилността на установените за продължителен период цени, то пазара е непредсказуем. Както се и случи – за първи път цената на един  кубометър природен газ от Русия достигна фантастичните 1000 долара и продължава  устрема си нагоре.

Парадоксално е, че сега същите тези тъпоглави европолитици обвиняват руската компания „Газпром“ в „извиване на ръцете“. Та става дума за бизнес-организация, чиято основна дейност не е благотворителността, независимо, че тя е известна с щедростта си към много социални области. Тя продава продукт на пазарни цени. А най-малкото пък е длъжна да субсидира Европа,  която прави всичко възможно за да затрудни бизнеса и. Тя направи и продължава да създава невероятни препятствия пред газапровода „Северен поток 2“,  в резултат на което неговото строителство продължи  десетилетие. А по него може да минават над 55 милиарда кубически метра газ в Европа всяка година – количество, напълно достатъчно за снабдяване на над 26 милиона домакинства с евтин и безопасен природен газ.

„Газпром“ стриктно следва правилата, установени от европолитиците. Те ограничават   компанията да доставя до 50 на сто от необходимият на Европа природен газ. И тя го прави. По договора с „Газпром“ на компанията се забранява  да продава над това, което е поела като задължение. Сега Европа е готова да купува още газ от „Газпром“, но Китай, Южна Корея и Япония и предлагат много по-високи цени за нейния продукт. И затова руския природен газ е поел по нови направления.

Реалността се оказва по-силна от фанатизма на позеленяли европолитици. Така сега в „зелена“ Великобритания започват да работят пак вече закрити въглищни рудници. А се откриват се и нови – пример за това е шахтата West Cumbria Mining. Британският национален оператор на електромрежите (ESO) поиска от собствениците на три ТЕЦ-а, работещи на въглища (West Burton, Drax и Ratcliffe-on-Soar) да активизират дейността си по подаване на електроенергия на потребители и т.н.

И у нас цените на стоките и услугите вече започнаха да хвърчат нагоре – засега все още в проценти (около 15), но много скоро ще са в пъти. Предстои фалита на предприятия от химическата индустрия. Ще изчезнат много фирми от  малкия и средния бизнес, а това ще увеличи и безработицата. В резултат с по-високите заплати/пенсии ще стане невъзможно да купуваме много от нещата, които обикновено сме пазарували. Милиони български семейства ще започнат да се ограничават до най-насъщното, да се лишават от осветление и отопление.

Но най-големият проблем е в това, че на т.н.  „партии на протеста“, както и на новоизлюпената „коалиция на почтените“ на Кирил Петков и Асен Василев, въобще не им пука за нас, простосмъртните избиратели. Далеч по-важно за тях е да се харесат на своите спонсори от демократическата партия на САЩ, фондацията на Джордж Сорос и други западни държави. Затова те сляпо следват освен налудничавата „политическа коректност“ и ЛГБТ- идеологията и тяхната „зелена стратегия“.

Вестник „Капитал“, който сега се е посветил изцяло (заедно с вестник „Дневник“) на  вкарването във властта на Петков и Василев, разказва и за целите им в областта на енергетиката. За двамата новоизпечени политици „природният газ“ е изключително неизгоден източник на енергия, а освен това  води до енергийна зависимост от Русия. Според тях  соларните и вятърните източници на енергия са по-изгодни от въглищата и от природния газ.

https://i0.wp.com/www.blackpantera.ru/articles/wp-content/uploads/2019/10/chego-nikogda-ne-sdelaet-lyubyaschiy-muzh-3.jpg?w=640&ssl=1

Техните разбирания са напълно идентични с тези на дошлите на власт в САЩ демократи, които искат сега да  изключат природния газ от списъка на безопасните източници на енергия. Възгледи, които будят ужас сред самите американци, защото са свидетелство за невероятно разминаване с реалността. Така през лятото на тази година губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в щата, защото нетрадиционните източници на енергия не можаха да издържат на нарастващото потребление заради горещините. Отменени бяха всички ограничения за разход на гориво и качество на въздуха за електростанциите, работещи на газ. Властите в Калифорния признаха, че „зелените очаквания“ нямат нищо общо с  живота – ветрените електростанции въобще не са способни да компенсират мощностите, работещи на основата на природен газ. А независими наблюдатели коментират, че зад подобни „зелени стратегии“ се крие една грандиозна афера за грабеж на държавни средства, маскирана зад красиви „екологични“ приказки.

За разлика от другите държави в Европа, Германия не се отказа от дългосрочни контакти с „Газпром“ и не премина към пазарно ориентирани цени. Затова тя сега плаща за природен газ не 1000 долара за кубометър, като всички останали, а само 220 долара. Но у нас, както може би сте забелязали има огромен дефицит точно на мислещи и прагматични хора във властта. България не последва немския пример и отхвърли  предложението на „Газпром“ за дългосрочно договаряни цени на природния газ. Е, сега ще си плащаме за „гяволъка“…

Нашенецът е известен  с късата си памет. И най-вероятно на предстоящите избори той пак ще вкара в парламента същите тези празноглавци, осигурили му скока на тока.

За да вгорчат през следващите четири години яко живота му.