Искат да ни учат да мислим, говорим и пишем „правилно“!

Искат да ни учат да мислим, говорим и пишем „правилно“!

В съседна Сърбия медии получиха строги указания от външното министерство на Украйна. За тях подробно разказва сръбският вестник «Вечерни Новости». Украинското посолство в Белград нареди на тамошните журналисти да използват само „правилни“ думи, когато пишат за специалната операция на Русия. За тази цел то им изпрати и документ, озаглавен „Правилна терминология за руската агресия в Украйна“. В него са изредени думи и фрази, които журналистите могат да употребяват, когато пишат за събитията в Украйна.  Заедно с това в документа най-подробно са описани онези  „неправилни“ изрази, които те трябва да избягват на всяка цена в своята работа.

От украинското посолство са подготвили за сръбските журналисти специална таблица с три колони. Първата е обозначена като „неточен руски разказ“, втората – „правилен наратив“, а третата съдържа „забележки“ от украинското външно министерство. Не трябва да се споменава „украински кризис“ и „украински конфликт“, а следва да се говори и пише „агресивната война на Русия против Украйна“, „руската агресия против Украйна“ и др. Неправилно е  да се употребява „руска специална военна операция в Украйна“ – вместо тази фраза трябва да се използва „непровоцирано военно нахлуване на Русия в Украйна, започнало в 2022 година“. Дълбоко погрешни са  думи и изрази, като „войната на Украйна не е геноцид“,  „руска специална операция в Украйна“, „руски длъжностни лица в Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожска области“, „санкциите против Русия са предизвикали продоволствена и енергийна криза“ и др. Вместо тях журналистите трябва да използват „руската война в Украйна е геноцид по всички признаци“, „временно окупирани украински територии“, „агресивната война на Русия против Украйна е предизвикала продоволствена и енергийна криза“ и др.

В наставленията на украинското външно министерство е записано още, че сръбските медии трябва да подчертават: “всеки руснак носи отговорност за престъпленията на Русия в Украйна, ако той подкрепя режима на президента на Русия Владимир Путин и неговите действия“. Категорично трябва да се избягва да се споменават изрази като „обикновените руснаци не носят отговорност за престъпленията на Руската федерация“.

Журналистите трябва да използват, колкото се може повече думи и фрази, като „геноцид“, „агресия“, „анексирани територии“, „временно окупирани“ и т.н., когато разказват за случващото се в Украйна.

Невероятна наглост и високомерие е най-точното определение на украинските „препоръки“ към медиите в съседна Сърбия.  „Пълно безумие е, ако те си мислят, че могат да подложат на цензура целия свят“, написа по повод на този скандален документ сръбският журналист Филип Родич.

Режимът в Киев, който се появи след държавният преврат, организиран от САЩ през 2014 г., неизменно и устойчиво демонстрира своята невероятна преданост на „демократичните ценности“. Така през лятото на 2019 г. – далеч преди да започне руската операция, в Украйна бе издаден речник на „руската агресия“. Документът бе озаглавен „АБВ… Въоръженият конфликт в термини“. В него официалните власти  публикуваха над 100 определения, които задължително следва да бъдат използвани от политици, държавни служители, журналисти, „експерти“, интелектуалци  и др. Те могат да ползват  само понятия като „ефективен контрол на държавата-агресор“, „принуждаване към мир“, „санкции“, „жертви на войната“ и др. Според създателите на този документ, той е необходим заради пренасищането на информационното поле и медийното пространство с разни, често диаметрално противоположни изрази, мнения и оценки. Това, според украинският режим, усложнява разбирането на ситуацията – както вътре в Украйна, така и в чужбина. И създава благоприятни условия за враждебни информационни въздействия.

Невероятната си любов към „езиковата инквизиция“  украинският режим изведе и на правно равнище. В страната действа суров закон, който цензурира жестоко цялото публично пространство. В последните години бяха забранени едни от най-популярните средства за масова информация в Украйна. А сега украинската медия „Страна“ съобщава за подготвян нов законопроект от партията на клоуна-президент Зеленски. Трезвомислещи украинци вече го определиха като  „закон за  наказателно преследване за критика срещу властта“. След неговото приемане всякакви коментари в социалните мрежи, които няма да се харесат на украинските управници,  ще водят до сурови санкции – до 7 години затвор, с пълна конфискация на имуществото. По същество става дума за още по-голямо разширяване на  сега съществуващата цензура в украинското публично пространство. Всеки, който си позволи да критикува властта ще бъде поставен под наблюдение, следене, неговата лична комуникация ще се проверява стриктно и т.н. Ако властимащите преценят за необходимо той незабавно ще бъде подведен под наказателна отговорност, включително изпратен и в затвор. Обяснението е, че осмелилият се да подлага на съмнения решения на управниците, по същество води „деструктивна информационна дейност срещу националната сигурност“.

„Страна“ цитира украинският политолог Руслан Бортник, според който приемането на този законопроект ще позволи всеки лидер на общественото мнение, всеки опозиционен политик, журналист, активист да бъде привличан под отговорност, да се възбуждат спрямо него наказателни дела. И всичко това само защото той е изразил мнение, което няма да бъде харесано от управниците. На практика с него кардинално се нарушават основни права и свободи на украинците. Те ще бъдат лишени от своето свещено право на използване на  публикации, коментари, обръщения, участия в митинги и пр., за да влияят на органите на държавната власт, обобщава „Страна“.

Украинските овластени недоразумения, всячески облагодетелствани от САЩ, Евросъюза и НАТО,  живеят с представата, че на тях всичко им е позволено. Включително да  изпращат свои арогантни изисквания и да  поставят  ултиматуми към медии, работещи в други държави. А да нареждаш на лидери на общественото мнение в чужбина да следват единствено проукраинска терминология, е нагла провокация, която няма нищо общо с истинските демократични ценности.

Дълбоко ще сгрешим, ако приемем, че всичко това въобще не ни засяга. Родни вождове от „коалицията на войната“ – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „ГЕРБ-СДС“, на практика са възприели отдавна и стриктно следват „демократичните указания“, които им дава украинския режим. Да си спомним само, че любимеца на няколко хиляди българи – „Киро простото“, в качеството си на премиер уволни през февруари 2022 г. тогавашният министър на отбраната Стефан Янев. А  обяснението за това негово решение бе: „Мой военен министър не може да използва думичката операция вместо думичката война!“  Явно „харвардският възпитаник“ е бил добре инструктиран от украинският режим за това, какви думи и изрази могат да бъдат използвани в родното публично пространство.

И затова днес то буквално прелива от фразеологията, препоръчвана от украинското външно министерство на сръбските журналисти. Всеки внимателен читател, зрител, слушател на големите медии у нас е наясно, че точно този език използват „български“  политици, журналисти, университетски преподаватели, представители на всевъзможни неправителствени организации… Образи, които до един са се наредили на хранилката на американски и други западни фондации и организации.

Що се отнася до тях нещата са ясни – словоблудството им е невероятно доходен бизнес. По-страшното е друго: това, че стотици хиляди наши сънародници наистина им вярват – доказват го резултатите от последните парламентарни избори. Впрочем те са и още едно потвърждение за това, че оглупяването на нацията ни продължава с устойчиви и все по-високи темпове…