Интелигентни и креативни ли са жените?

Интелигентни и креативни ли са жените?

https://i0.wp.com/shneider24.ru/wp-content/uploads/2018/05/iso-2.jpg?w=640&ssl=1

И в наше време продължават да се срещат доста странни за епохата на четвъртата индустриална революция, възгледи.  Ето един от тях: мъжете са по-интелигентни и креативни от жените. А като аргумент в подкрепа на тази теза, се сочи теглото на женския мозък – това, че то е с около 8 на сто по-малко от мъжкия. Мозъкът на мъжа тежи средно 1,25 килограма, а на жената  – с около 100 г по-малко.
Означава ли това, обаче, че наистина мъжете са по-интелигентните и креативни деца на майката Природа?

Научни проучвания ни убеждават, че е  важно не колко тежи мозъка и колко са неговите клетки на брой, а как те се свързват помежду си. Е, точно от тази страна погледнато твърденията за интелектуална недостатъчност на жените, се оказват мит. По-малката черепна кутия, характерна за женската глава, е ограничила в хода на еволюцията растежа на нейния мозък. Затова неговото развитие е тръгнало по вътрешен път, за сметка на усложняване на структурата му. Невроните в женския мозък са разположени по-близо един до друг, което създава предпоставки за по-високи способности за мислене и по-добра връзка между тях в сравнение с мъжкия мозък.

Характерно за жените е умението да се концентрират върху детайлите. Докато мъжете имат добре изразено пространствено мислене, на жените е присъща вглъбеност, интерес към подробностите, които те забелязват, възприемат и анализират несравнимо по-добре от мъжете. Дори,  когато виждат  определен проблем  в неговата цялост, те не губят погледа си от съставящите го елементи. За тях е естествено да намират равновесието между голямото и малкото. А точно работата с детайлите е много важна за креативността. Микеланджело е забелязал, че дребните неща създават съвършенството, но съвършенството не е дреболия.


Мъжът трудно разчупва стереотипите си на поведение – на агресията, например, той отговаря с агресия. За разлика от него жената е маневрена, а това и дава повече шансове за съразмерно реагиране в динамично променящи се ситуации. Гъвкавостта на жената, съчетани с нейната проницателност и способността и адекватно да оценява различни позиции, са от ключово значение за креативният процес.
Мисленето на жената и позволява да обединява несъвместими на пръв поглед факти. Като добавим към това и нейната интуиция, то става ясно защо тя не просто е открита към новите идеи, но и сама ги генерира успешно.

Редингският университет е разположен в град Рединг, Великобритания. Основан е през 1892 г. като Университетски колеж, а статут на университет с кралска харта получава през 1926 г. Негови специалисти анкетираха 1000 души – хора, които се занимават професионално с наука и други, които нямат нищо общо с тази професия. А ето и извода, до който стигнаха експертите: за разлика от мъжете у жените има хармоничен баланс на различни образи мислене. Жените са по-склонни от мъжете за нестандартни подходи и открития.
И група невробиолози от Университетите в Калифорния и Мадрид изследваха различията между женския и мъжкия мозък.

Главният им извод е: независимо, че мозъка на жената е по-малък в сравнение с този на мъжа, то жените го използват много по-ефективно. Жената  изразходва по-малко енергия и мозъчни клетки за намиране на същия резултат, до който стига мъжа. Ето защо жените и мъжете са с равни интелектуални способности.
Впрочем, ако сме коректни, ще трябва да приемем, че женския мозък  съвсем не е по-малък от мъжкия, а точно обратното: спрямо пропорциите на тялото на дамата, той е и по-голям от  него. А и повечето мозъчни грамове съвсем не гарантират автоматично и повече акъл. Името на Алберт Айнщайн е синоним на нашите представи за гений, защото наистина творчеството му е оставило отпечатък върху почти всеки аспект на физиката, а това означава и на най-модерните технологии. Но не знам дали ви е известно, че всъщност неговия мозък тежи 1230 грама, докато има мъже с тегло на  мозъка над 1400 грама, които не могат да свържат и две изречения…

Ако проявим интерес към историята на редица открития, ще се убедим в истината на тези твърдения. Идеята за филтъра на кафе хрумва на Мелита Бенц. Миялната машина е открита от Джоузефин  Кокрейн. Мариън Донован измисля памперсите за еднократна употреба. Чистачките за предното стъкло на автомобила са изобретени от Мери Андерсън. Стефани Куолек открива кевларните нишки и така осигурява материал за производство на бронирани жилетки, дискови спирачки, мобилни телефони, за части за самолетостроенето…

Жените са пълноценни и активни участници и в света на голямата наука. През 1921 г. Айнщайн открива своята теория на относителността и получава световна известност. Но всъщност идеята за нея е на първата му жена и майка на три деца – математичката Милева Марич.
Теорията за разбиване на атома е с баща  Ото Хан, но е открита от виенската физичка  Лиза Майтнер.
Мария Кюри е пионер в областта на радиологията. Тя създава термина “радиоактивност” и успява да извлече радий в чисто състояние. Става първия носител на две Нобелови награди – за физика и химия.


Дороти-Мери Ходжкин е биохимик, която установява структурата на съединения като пеницилин, витамин В12 и инсулин. И съвсем заслужено получава Нобелова награда за химия през 1964 година.
А според американския изследовател Робин Уилямс,  истинския автор на значителна част от творбите, подписани от английския драматург Уилям Шекспир, е поетесата Мери Сидни Хърбърт (1561-1621 г.), графиня на Пемброук. Първите осем Шекспирови пиеси са без авторски подпис, като три от тях са били издадени от  “Пемброукс мен” – компанията на Мери и мъжа й. Това обяснява и защо някои любовни сонети на Шекспир са посветени на по-млад от него мъж – поетесата  Хърбърт е имала любовник, значително по-млад от нея…

С други думи по-голям съвсем не значи и по-умен. Важен е не размера на сивото вещество, а най-вече начина, по който се изгражда и работи мозъчната кора. Жената е напълно равностойна на мъжа в света на интелекта и на креативноста. Ако и бъдат създадени условия за пълноценна реализация, то тя ще ни изненадва и с нови идеи. Затова за благото на всички ни е в обществото да има равни възможности за реализация на мъжете и на жените.