Защо враговете и се страхуват от нейния „Калибър“?

Защо враговете и се страхуват от нейния „Калибър“?

https://i0.wp.com/www.belvpo.com/wp-content/uploads/2015/12/74-1024x645.jpg?resize=640%2C403&ssl=1

Военната  операция на Русия за разоръжаване (демилитаризация) и денафикация в Украйна, несъмнено ще бъде обстойно изучавана във всяка уважаваща себе си военна академия в света. Русия показва, как изглежда войната в 21 век: закриване на въздушното пространство за противника, максимално използване на високоточни оръжия за унищожаване на военни обекти и инфраструктура, обкръжаване на големи градове със стремително придвижване на главните сили към следващи, координация и  свобода за действие на мобилни диверсионни екипи, съставени от суперпрофесионални бойци. А посредством комплекси за радиоелектронно противодействие се блокира  връзката между отделните части на въоръжените сили на противника и той тотално се дезориентира и деморализира.

На сайта ми  ще ви запозная с някои от „инструментите“, посредством които Русия постига една от основните цели на своята операция – пълно разоръжаване на Украйна. По този начин тя елиминира нейната способност да генерира, каквато и да е опасност в бъдеще не само за Донбас, но и за  самата  Русия.

Руската операция започна през нощта на 24 февруари. А вечерта на отминаващият ден стана ясно, че са изведени от строя 118 крупни военни обекти на Украйна. Сред тях бяха 11 военни летища, 13 центъра за връзка и командни пунктове, 14 зенитни комплекса, 36 радиолокационни станции и др. Целите са били прецизно установени със средства на въздушното и космическо разузнаване. Изрично трябва да се подчертае, че не са нанасяни удари срещу мирни жители и гражданска инфраструктура – за разлика от подхода на САЩ и НАТО, широко прилаган от тях в десетките им агресии по света.

Решаваща роля за осигуряването на критични загуби на украинските въоръжени сили още при започване на тази операция, изигра и масираното използване на високоточни крилати ракети „Калибър“. Аналитичната агенция CSIS и медията CNBC сочат, че Русия от началото на операцията до 28  март е направила около 1300 пуска на различни ракети, сред които и стотици крилати ракети „Калибър“. При агресията си в Ирак през 1991 г. САЩ изстреляха 297 крилати ракети с морско и въздушно базиране, а при  нейното повторно нападение през 1998 г. – над 400. В Югославия бяха хвърлени над 300 крилати ракети, в Либия – над 400 и т.н. Затова сега Пентагона е в истински шок – те не са предполагали, че руската армия може да разполага с толкова много „Калибри“. Прогнозите на американските експерти  бяха, че запасите и ще бъдат изчерпани до 20 март.

Но руснаците продължиха да демилитаризират украински военни обекти и в следващите дни с „Калибри“. Особено успешна бе атаката с тях по крупната база на НАТО, разположена в Яворово,  на 25 км от границата на Украйна с Полша. Унищожени и ранени бяха стотици чуждестранни наемници, настанени в базата. Ликвидирани бяха и  огромни количества от най-модерни оръжия, доставени на Украйна от САЩ и други натовски държави в последните седмици.

На 20 март ракети „Калибър“ разгромиха Нежинският завод за ремонт на украинска военна техника. На 24 март изстреляни пак от акваторията на Черно море крилати ракети „Калибър“ поразиха най-голямата база за гориво-смазочни материали, разположена в Калиновка, недалеч от Киев. От нея се осигуряваха с гориво украинските въоръжени сили, действащи в централна Украйна. На 28.03.  „Калибри“ взривиха огромни складове с боеприпаси, разположени в Житомирска област. Те  снабдяваха украинската военна групировка, разположена в предградията на Киев.

За пръв път крилати ракети „Калибър“ бяха използвани на 7.10.2015 г. в Сирия. Тогава четири руски военни кораби изстреляха 26 от тях от акваторията на Каспийско море по обекти на ислямски терористи. Всички цели бяха поразени. С „Калибър“ руските въоръжени сили продължиха и през следващите години да чистят Сирия от терористи.Според военни експерти, поради изключителната си точност „Калибър“ постига резултати, сравними с тези на използване на тактическо ядрено оръжие. The National Interest  озаглави своя публикация, посветена на „Калибър“ така:  „Защо враговете на Русия се страхуват от крилатата ракета „Калибър“ – московската „томахавка“? Известната американска медия изтъква, че изстреляните 26 крилати ракети от кораби, плаващи в Каспийско море,  по обекти на ислямистки терористи в Сирия, са „демонстрирали способности за нанасяне на далечни удари, с които много малко държави разполагат.“ The National Interest коментира, че има различни варианти в семейството на ракетите „Калибър“, които се различават по платформа за изстрелване, обхват, профил на целта, скорост и др.  Изключително трудно е тези ракети да бъдат поразени – те са в състояние да маневрират по време на полета, за да избегнат откриването им, подчертава The National Interest. А тяхната далекобойност позволява на операторите да избират оптималният маршрут за поразяване на целта.

Русия използва и многобройни малки плавателни съдове, на които монтира крилати ракети „Калибър“. The National Interest подчертава, че това не се е удало на САЩ – тяхната програма  Littoral Combat Ship за разпределение на силите, среща много сериозни проблеми. Ето защо американски фрегати нямат толкова мощни оръжия, за разлика от далеч по-малките руски корвети, които са въоръжени с „Калибър“.

Руските крилати ракети наистина са смъртоносно оръжие. И въпреки, че руският флот изостава от американския по отношение на броя на корабите, способността му да разгръща ефективни оръжия на кораби с малка водоизместимост, би трябвало да  накара американските военноморски специалисти сериозно да се замислят, обобщава  The National Interest.

Адмирал Джеймс Г. Фого е командир на Военноморските сили на САЩ в Европа, както и на военноморските сили на САЩ в Африка и на натовските сили в Неапол. Той заяви пред Atlantic Council, че възможностите на руската крилата ракета „Калибър“ наистина са „впечатляващи“. В случай на изстрелването и от различни морета, включително Каспийско, тя ще долети до всяка европейска столица, подчерта Фого.

Крилатите ракети дълго време бяха монопол на САЩ. И те масово ги използваха в агресиите си в Близкия Изток, в Африка, с тях избиваха мирни жители на Югославия. Но Русия успя не просто да елиминира американското господство в тази област, но да създаде превъзхождаща американските „томахавки“ своя крилата ракета – „Калибър“. Далечината и на действие е около 3000 км, скоростта и на полет достига до 3000 км/час. Може да носи експлозив до 400 кг.

Крилатата ракета „Калибър“ е създадена за кораби и подводници. Тя не е предвидена за самолети – за тях има  друга уникална ракета – Х-101. „Калибър“ се използва там, където не е ефективно да се изпращат самолети. В Русия създават и вариант на крилата ракета „Калибър“, която да се изстрелва от суша.

Според различни източници Русия вече разполага и с модернизиран вариант – „Калибър-М“, чиято максимална далекобойност е над 4500 км. Ракетата може да носи както обикновени, така и ядрени бойни глави. По своите тактико-технически характеристики тя определено превъзхожда най-новите американски „томахавки“.

САЩ засега изпреварват Русия с количеството на своите крилати ракети, но тенденцията е тази разлика да намалява. Само за периода от 2012 до 2020 г. броят на крилатите ракети, които са на въоръжение на руската армия, е увеличен 37 пъти!

Крилатата ракета „Калибър“ в Русия отнасят към силите за стратегическо неядрено възпиране. Тя е универсална, може да се разполага в стандартни пускови установки и на неголеми кораби. С нея са въоръжени ядрени и конвенционални подводници, различни  плавателни съдове, включително и малки катери.

Операцията за демилитаризация и денацификация на Украйна доказва: крилатата ракета „Калибър“ е изключително надеждно и ефективно оръжие! То е разработено от руски конструктори и инженери, създава се само от руски технологии, използва руската навигационна система „Глонас“. За  нейното серийно производство Русия е напълно независима от други държави.