Инженерите са малко, но пък корупцията е все по-голяма!

Инженерите са малко, но пък корупцията е все по-голяма!

Икономиката на Русия е по-силна, отколкото тази на Евросъюза. А нейната военна промишленост превъзхожда военното производство на НАТО. Пример за това е „Сармат“ („Сатана II“)  – хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета. Способна да носи  15 ядрени бойни глави тя е в състояние да мени траекторията и височината на полета си. Лети със скорост, която 20 пъти превишава тази на звука и поразява прецизно цел, която се намира на разстояние  18000 км. Пред този супер технологичен руски комплекс американците са напълно безпомощни – те не са в състояние да прехващат „Сармат“. И това не уникален случай – все повече са военните технологии, в които руснаците изпреварват американците.

Това написа във вестник  Il Fatto Quotidiano Алесандро Орсини – изтъкнат италиански социолог, експерт към  Съвета на Европа и  комитета за „бъдещи сценарии“ на Генералния щаб на отбраната на италианските въоръжени сили. И добавя, че заради комплекса си за превъзходство на Запад за тази истина знаят много малко хора. Орсини дава пример с Италия – тамошните водещи медии продължават да лъжат своята публика и да скриват високо технологичните руски иновации.

Орсини ни припомня, че западните медии предсказваха лесна победа на киевския режим, банкротство на Русия три седмици след началото на конфликта и падане на Путин в резултат на правителствен метеж или народно въстание. Докато истината е, че контранастъплението на Киев, подкрепяно всячески от Запада, стана колосален провал. А Украйна вече загуби битката. Медиите на Запад се отказаха от всякакъв сериозен анализ и причината за това е, че в тях прониква не наука, а политическа власт. Нещо, което не е за благото на свободното общество, обобщава Орсини.

Сега темата за увеличаващата нееефективност и неконкурентоспособност на западния военно промишлен комплекс (ВПК) в сравнение с руската военна индустрия, се превръща в една от водещите в западните медии. Британският The Telegraph пише за превъзходството на Русия в производството на оръжия, което изправя косите не само на управниците в Киев, но и на „елитите“ на САЩ и съюзниците му от НАТО. Показателите на колективния Запад в тази област вече не са в състояние да се сравняват с успехите на руската военна индустрия.

А Foreign Affairs  – списание за международни отношения и външната политика на САЩ,  публикува анализ, посветен на иновациите във военната област на Русия. Негов автор е Ерик Шмидт – бивш главен изпълнителен директор и председател на Google, а сега ръководител на проект за специални конкурентни изследвания. Ако в началото на 2022 г. Украйна е имала надмощие в дронове (благодарение на доставки от Запад), то в края на годината ситуацията вече е била съвсем друга – категорично в полза на Русия. Една от основните причини за това, според Шмидт,  е внедряването на руски научни открития във военната индустрия. Благодарение на тях тя е започнала да произвежда и страхотни уникални дронове. Шмидт отбелязва конкретно изключително ефективните „Орлан“ (разузнавателен дрон) и „Ланцет“ (ударен – дрон камикадзе), които сега руснацията все по-успешно комбинират. Той  разказва и за превъзходните руски системи за радиоелектронна борба (РЕБ). „Повечето доставени от Запада оръжия се справят зле срещу противовъздушните системи и електронните атаки на Русия“, пише Шмидт.

Бившият шеф на Google особено е впечатлен от възможностите на руската военна индустрия. Сега тя може да произвежда и да доставя около 100000 дрона всеки месец, докато Украйна (разбирай Запада, защото киевският режим вече не разполага с военна индустрия – тя е унищожена от руските крилати и балистични ракети, дронове и самолети) не може да достигне и половината от тази бройка. Шмидт е шокиран и от факта, че един руски снаряд струва едва около 600 долара, докато произведен на Запад той е десет пъти по-скъп.

Бившият шеф на Google е прав, когато говори за превъзходството на руската военна индустрия над тази на САЩ и съюзниците му. Така спрямо 2021 г. производството на снаряди за артилерията в Русия е увеличено около 50 пъти, на високоточни средства за поражение – осем пъти, на танкове – седем пъти, на друга бронирана техника  – пет пъти и т.н.

Но защо могъща Америка – страната с най-големи военни разходи на планетата (за 2024 г. нейният военен бюджет е с рекордните 886 милиарда долара!), не е в състояние да произвежда в достатъчни количества и качество въоръжения и боеприпаси? А отбранителната индустрия на  Русия, чийто военен бюджет за тази година е около 12 пъти по-малък от този на САЩ (65.9 милиарда долара), е в истински възход?

Този въпрос си задават днес много анализатори по света. Според Bloomberg американският ВПК страда от недостиг на конкуренция и липса на потенциал за растеж. Американската информационна агенция вижда причината в това, че ако през 1980 г. за Пентагона са работили над 70 военни компании, то след 2000 г. те са само пет: Lockheed Martin, Raytheon Technologies, General Dynamics, Northrop Grumman и Boeing. Това е довело до липса на креативност и иновации в индустрията. Резултатът е непрекъснат растеж на цената на продукцията на ВПК и възприемане на културата на Пентагона да се избягват всякакви рискове. За производството на изтребителя F-35 са похарчени досега над 1.7 трилиона долара, но той си остава все така неефективен и несигурен. Спрени или ограничени са разработки на редица перспективни системи на въоръжения. Сред тях е и програмата „Бъдещи бойни системи“ (Future Combat Systems), въпреки, че за нея са били похарчени над 20 милиарда долара. Реизултатът е, че днес САЩ имат бронетехника от времето на студената война – танкове  Abrams и бронетранспартьори Bradley, отбелязва Bloomberg.

Тук ще вмъкна, че американският ВПК няма нужда от иновации – той и така  печели колосални суми, като пробутва остарелите си оръжия на „туземни“ държави с корумпирани управници. Като България например – излъчените от антибългарските партийки „ПП-ДБ“ и „ГЕРБ-СДС“ „вождове“ спретнаха наистина невероятна далавера. Те хвърлиха над един милиард и 210 милиона долара наши, на данакоплатците пари, за покупка на морално остарелите и небоеспособни бронетранспортьори „Страйкър“. А колко милиона от тях са отишли вече в офшорни сметки на родни „елити“, едва ли скоро ще узнаем…

Друг голям проблем не само за САЩ, но и за Запада като цяло (в това число и за прекрасната ни Татковина!)  е катастрофата на образованието им. Днес то произвежда все повече неподготвени, откъснати от реалността, инфантилни, ненужни на индустрията млади хора. В свое интервю френският антрополог и историк Емюанюел Тод ни припомня, че САЩ са два пъти по-населени от Русия. Но при съпоставими пропорции на младите хора, които следват, в САЩ едва 7 на сто учат инженерни науки, докато в Русия те са над 25 на сто. При 2,2 пъти по-малко учащи се, руснаците обучават с 30 на сто повече инженери. САЩ запълват празнината с чуждестранни студенти, но те са главно индийци и още повече китайци. Този заместващ ресурс не е сигурен и вече определено намалява. А това е все по-сериозен проблем и за американският ВПК – няма кой да работи и да прави научни открития.

Но има още една причина, която съсипва  военната индустрия на САЩ и съюзниците му. Тя се нарича „корупция“. В интервю за Dialogue works американският професор Ричард Улф твърди: ако САЩ в нещо са надминали Русия, то е в невероятно високото равнище на корупцията! Точно тя според него пречи на Запада днес да произвежда достатъчно боеприпаси. Американският бруто вътрешен продукт е около 22 трилиона долара, а този на Русия – около 1,5 трилиона долара. Но руснаците имат ефективна, конкурентоспособна военна индустрия, защото „нямат толкова високо равнище на корупция, колкото е при нас“ казва проф. Улф. Според него това е проблем, от който са страдали всички империи в човешката история. По тази причина римляните не са могли да победят варварите в V век и са се разпаднали средновековните кралства. Проблемът не е, че те не са могли да произведат достатъчно ножове, копия и всичко останало, а в това, че вътрешните механизми на системите им са престанали да функционират. И причината затова е тяхната корупция, обобщава проф. Улф.

Това обяснява и защо прокси войната на западните държави и България на украинска територия и с украинско „пушечно месо“, е обречена неизбежно на провал.

Просто корупцията в тях е в невероятни размери!