„Империята на лъжата“ е в шок: трябва да плаща с рубли!

„Империята на лъжата“ е в шок: трябва да плаща с рубли!

Известната с многобройните си далавери гинеколожка, която по волята на САЩ е назначена за шеф на Еврокомисията, за пореден път демонстрира невероятната си некомпетентност. Този път изявата и е по повод на решението на Русия „недружествените държави“ (а това са тези, които  са подкрепили санкциите срещу нея, в това число и България), да плащат за руските продукти само в рубли. Това се отнася и за природният газ. Агенция Ройтерс цитира гинеколожката, според която Евросъюза не може да си позволи в никакъв случай да плаща в рубли! „Това би било опит да се заобиколят санкциите и ние няма да позволим да се заобиколят нашите ограничения“, казва  вбесената  шефка на Еврокомисията, която никога не е крила ненавистта си към всичко руско.

Баба ми обичаше да казва: каквото сам си направиш, Здравко, никой не може да ти го направи! Руският президент е не само мъдър, но сериозен и мъжествен човек. За разлика от множеството гейове, лесбийки, трансджендъри, педофили и други недоразумения, с които са пълни коридорите на властта на Запад, а вече и у нас. На 17.12.2022 г. Владимир Путин поиска юридически гаранции за сигурността на страната си и прекратяване на всякакво придвижване на НАТО на изток. Той категорично настоя  САЩ и НАТО писмено да декларират, че няма да приемат Украйна, както и други бивши съветски републики в алианса. В негово лице Русия предупреди, че няма да се съгласи САЩ да разполагат военни бази в държавите от Централна Азия, които са бивши членки на СССР и да държи свое нападателно оръжие, включително бойни кораби и стратегически бомбардировачи  в  държави, които граничат с нея. Русия поиска и военната инфраструктура, разположена след 1997 г. в държави на Източна Европа да бъде изведена оттам, а американските ядрени оръжия, поставени в Европа да напуснат  континента. Владимир Путин откровено и ясно предупреди: при отказ на Запада да предостави исканите гаранции за сигурност  на страната му, ще има неизбежен „военно-технически отговор“!

Но присъщото за лидерите на САЩ и НАТО  високомерие, лицемерие и коварство, съчетано с невероятното им невежество, се прояви и този път. Те пренебрежително игнорираха разумните руски предложения. Последва незабавно и реакцията на Русия – тя започна операция за демилитаризация (разоръжаване) и денацификация на Украйна. А  реакцията на нея на лидерите на САЩ и васалите им от Европа и България, за пореден път  показа, колко глупави са те. Защото, ако имаха поне грам мъдрост, елементарна историческа култура и умения да вникват в редовно предоставяната им от техните секретни служби информация, те щяха да са наясно зя абсолютната неефективност, на каквито и да са санкции срещу Русия. Тя е не само могъща ядрена държава, но притежава една шеста от територията на планетата. И на нея природата щедро е изсипала наистина безценни природни ресурси, благодарение на които тя е напълно самодостатъчна.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков заяви, че за Сърбия няма да има никакви проблеми при заплащането на природния газ. Но това не важи за България, която благодарение на „харвардските възпитаници“ и тяхната шуробаджанашка шайка,  вече е „недружествена държава“ за Русия.  София  „ще трябва да плаща с рубли, независимо дали иска или не, дали това и харесва или не“, изтъкна Песков.

Десетилетия наред Русия коректно е доставяла природен газ на Европа и тя е плащала за него в евро или долари. Русия винаги е била на печалба – това, което тя е изнасяла в Европа е  надвишавало многократно внасяното от нея. Разликата е била натрупвана в  банки на Запад  и тя е формирала златновалутният резерв на Русия. Като въведе абсурдните си санкции Европа на практика открадна стотици милиарди долари, вложени от Русия в европейски банки. Това е е не само поредно доказателство за откровеният бандитизъм, така присъщ на Запада, но и потвърждение, че долара и еврото въобще не са никакви надеждни финансови инструменти. А и за какво са и на Русия тези хартийки, когато заради санкциите тя не може да купува с тях нищо в Европа и САЩ?

Затова закономерно дойде  нейното искане да и се заплащат за всички руски продукти само в рубли. И колкото и  да не се харесва на гинеколожката – шеф на Евросъюза и на неспиращите да и се подмазват „харвардски възпитаници“, барабар с тяхната шуробаджанашка банда у нас, сега ще трябва да се разплащат с „Газпром“ в рубли. Е, има вариант – да си купуват китайски юани или индийски рупии, които „Газпром“ приема охотно. Проблемът е, че става дума за огромни суми: само от природния газ, който  продаде на Европа през 2021 г., Русия спечели над 55 милиарда долара. Сега за да закупят европейските компании необходимият им газ в същото количество за 2022 г., ще им трябват над  шест трилиона рубли, за да се разплатят с „Газпром“.

Алтернатива на руският природен газ  „империята на лъжата“ (по много точното определение на колективният Запад на Владимир Путин) няма! Европа всяка година консумира около 480 милиарда кубометра природен газ, от които около 203 милиарда и доставя „Газпром“. От Норвегия идват около 24 на сто, а от Алжир – други 11 на сто от необходимият на европейската индустрия природен газ. Трансанадолският газопровод  (TANAP) е в състояние да достави от Азербайджан смешно количество газ – не повече от 16 милиарда кубометра годишно.

Австрия  купува до 80 на сто от необходимият и природен газ  от „Газпром“. Огромна е зависимостта от руските  продукти и на Германия. Роберт Хабек – германски вицеканцлер и икономически министър, заяви: „Ние не сме в състояние да наложим ембарго на въглищата, нефта и газа от Русия. Трябва да признаем това и е достатъчно горчиво да го признаваме.“

Не е възможно руският природен газ да бъде заменен и с този на Катар – друг негов голям производител. На 26 март т.г. държавният министър на Катар за енергетиката и президент на Qatar Petroleum  Саад бен Шарида ал-Кааби заяви, че емирата не е е в състояние да доставя газ на Европа. „Никой не може да заеме мястото на Русия в доставката на енергоносители“,  изрично  подчерта министърът.

Невероятно наивно е да  вярваме и на твърденията на манипулаторите, обслужващи „империята на лъжата“,  че американският втечнен газ  (LNG) е в състояние да задаволи потребностите на Европа от природен газ. САЩ произвежда не повече от 90 милиарда кубометра  LNG, но основният негов потребител са американски компании. За да помогне на Европа американците ще трябва да блокират собствената си енергетика, което няма как да стане. А да не забравяме, че Азия е в състояние да плаща в пъти повече от Европа за LNG. А познайте, кои клиенти ще предпочетат прагматичните американци. Да не говорим пък за това, че в Европа няма мощности за приемане и обработка на LNG. Комплекси за неговата регазификация  притежават само Франция, Испания и Великобритания. Но те реално не могат да приемат, преобразуват и изпратят до потребителите повече от 50 милиарда кубометра  LNG. Затова Европа само за периода от 24 февруари (началото на руската операция в Украйна) до 16.03. т.г. е платила на Москва за доставеният от нея природен газ  над 13 милиарда долара!

Европа я чака още един шок – изчезването от нейния пазар на руското втечнено гориво, което тя получава по тръбопровода от Ямал. Само Германия задоволява с него 12 на сто от потребностите си. Но от месец май т.г., когато се стопят ледовете, цялото количество от този вид природен газ ще  замине за Азия по северния морски път.

И не става дума само за природен газ – Русия доставя на Европа ресурси, без които нейната икономика напълно ще катастрофира: нефт, въглища,  уран, паладий, никел, титан, дървен материал, пшеница… А също и така необходимото и дизелово гориво, без което транспорта спира. Американската агенция Bloomberg съобщи на 26.03. т.г., че Европа има от него запаси за не повече от 40 дни. След това европейските камиони и леки коли, които масово го ползват, ще им се наложи да спрат. Европа получава една пета от необходимото и дизелово гориво от Русия. Компании като Shell Plc, BP Plc и TotalEnergies SE  вече започнаха да ограничават доставките му в Германия. А това означава, че се задават сериозни проблеми с осигуряването на всичко, без което живота ни е немислим – от храна до лекарства.

Русия несъмненно успешно излиза от ситуацията, в която я вкараха овластени дебили от „империята на лъжата“. Сега всичките тези 48 „недружествени държави“, спешно ще трябва да купуват рубли в огромни количества. За това ще им се наложи и да внасят продукти в Русия, за които  тя е готова да плаща с рубли. Руската парична система ще укрепне, докато на долара вече му се вижда края като международна резервна валута. Той много скоро ще бъде отнесен от китайският юан. За това ще допринесе и руският ултиматум за нейните продукти да и се плаща само в рубли.

От древни времена е дошла поговорката „който сее ветрове, жъне бури“. А и никой не е карал милиони  простосмъртни европейци, както и наши сънародници, да допускат на власт образи, които нямат не само обща култура, но  са и напълно некомпетентни  да управляват. Защото само истински дебили могат да обявяват самоубийствена икономическа война на Русия.

А на война като на война.