Има ли шанс обединеният Запад да победи Русия?

Има ли шанс обединеният Запад да победи Русия?

Стефано Санино – роден  през 1959 г., е италиански дипломат и висш европейски държавен служител. През декември 2020 г. той бе назначен за генерален секретар на Европейската служба за външна дейност. А в края на януари т.г. световните информационни агенции разпространиха негово изявление, в което той съобщава за започнала война на колективният Запад с Русия. Поводът за това стряскащо негово признание е решението на Германия да достави танкове на украинският режим.

Британският  Daily Mail коментира думите на Санино така: на практика той предупреждава Русия, че тя  вече воюва не с Украйна, а с колективният Запад. Москва приема доставката на танковете като поредно доказателство за нарастващо пряко участие на САЩ, НАТО и Евросъюза в Украйна. А това ражда един ужасяващ призрак – този на глобален конфликт, подчертава Daily Mail.

На 30 януари т.г. любопитен коментар се появи и на страниците на влиятелната американска медия Bloomberg. Той е озаглавен  така: „Западът навлиза твърде дълбоко в Украйна. Стремежът да се победи Владимир Путин придобива опасна и безразсъдна инерция, точно като в Ирак.“ В него се посочва  високата подкрепа на преобладаващата част от руското население (над 80 на сто!) на президента Владимир Путин. Руснаците са категорични: Запада се е обединил срещу страната им!

Проблем на Запада е и факта, че за разлика от Европа, милиарди хора от други райони на планетата, въобще не са против Русия. Впрочем, както пише Bloomberg, какви  реално са нагласите на обикновените европейци също не е известно. Не е ясно „заради липсата на публичен дебат, дали повечето хора в западните нации подкрепят задълбочаването на конфронтацията  с Русия. Всъщност тяхното мнение почти не се търси“, прави извод американската медия. И припомня нещо, което вождовете на Запада и у нас всячески се стремят да скриват: „Всички големи страни в западния съюз бяха съучастници във военни неуспехи, които опустошиха цели региони на Азия, Близкия изток и Африка.“ Тези катастрофи е можело да бъдат предотвратени. Но безумната политика на западните лидери е била мощно подкрепяна от медиите. Те „са заглушавали или преднамерено са делегитимизирали гласовете на другомислещите“, изтъква Bloomberg.

Днес има за какво да се тревожим, защото ненаказани за предишните им пагубни действия западни лидери,  тръгват срещу държава с ядрено оръжие. При това противно на възприетата пропагандна линия от САЩ и подчиненият му Запад, Украйна е една от най-корумпираните държави в света. В нея липсва „честен и отговорен елит“. Но в името на неговото спасение, сега Запада вече воюва реално с Русия. Забравя се историята, двете световни войни. Така Германия усилено се превъоръжава и отново изпраща военна техника на „старите си бойни полета“. Правителствата на Запад стават все по-безрасъдни. За тях военната ескалация започва да изглежда като единственият път към мира. А най-лошото е, че има много хора на Запад, които не са разтревожени  от целият този спектакъл на „склонни към грешки елити, които отново вземат решения, променящи историята и географията, без адекватен демократичен надзор“, обобщава Bloomberg.

Тук ще вмъкна, че неадекватни, глупави, лишени от елементарно критично мислене тълпи преобладават не само на Запад, но вече и у нас. Точно те на 2 април отново направиха погрешен избор и дадоха власт на партиите на войната – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. А техните корумпирани и дълбоко некомпетентни „елити“, без да им мигне окото ще изпратят не само още повече оръжия, но и български войски на Източния фронт. За това е достатъчно да им заповядат САЩ и колективният Запад, чиито интереси  те единствено обслужват.

Това, че в Украйна воюва Запада срещу Русия не е кой знае каква тайна – това той ентусизирано прави от самото начало на руската операция. Но сега Запада си признава: не украинския режим, а той воюва с Русия! В неговата опосредствена (прокси) война украинско  е само „пушечното месо“ – местното население. Всичко друго – оръжия, боеприпаси, разузнавателна информация, планиране на бойните операции, стратегическо командване и пр., е на Запада. Срещу руските военни се сражават  под маската на наемници и хиляди кадрови военни на НАТО, най-вече поляци. Против Русия воюват обединени държави с население общо  над 800 милиона души. Те разполагат с мощна  индустрия и модерни технологии, които  сега преминават на военен режим на работа. За да воюват с една единствена държава – Русия.

Но възможно ли е колективният Запад, ръководен от кръвожадни англосакси, да разгроми самотна Русия, разполагаща с население от около 140 милиона души? Точно в това е и парадоксът: многократно превъзхождащият я Запад е невъзможно да реши задачата, която си е поставил. Няма да му помогнат въоръженията за милиарди долари, които вече повече от година стоварва в Украйна. За това ясно заяви и руският президент наскоро. В интервю за телевизионният канал „Россия 1“ Владимир Путин изтъкна:  руският военно-промишлен комплекс се развива с изключително  високо темпо. За времето, когато Запада ще достави на украинския режим боеприпаси, той вече ще е произвел три пъти повече от техните! За руският президент доставките на въоръжения от Запада за Украйна представляват само „опит за удължаване на конфликта“ и водят единствено до „по-голяма трагедия“. И нищо повече!

В момента Русия воюва срещу колективният Запад с много малка част от своите ресурси – на въоръжения и на хора. Тя вече направи изводи от грешките, които  допусна в началния етап на своята операция. Сега бойната и стратегия е друга, а въоръженията, които използва – все по-мощни и ефективни.

Това неохотно призна в интервю за Defense One и най-важният американски генерал – Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете в САЩ. За него победата на Украйна е много, много трудна задача и през тази година тя е малко вероятна.

Интересен анализ се появи и в китайската медия  Global Times. Негов автор е бившият главен редактор на всекидневника на Централният комитет на Китайската комунистическа партия Ху  Сицзин. Според него въпреки, че се предполага НАТО да е по-силен от Русия, положението в Украйна не доказва това. И затова Запада става все по-разтревожен. Той започва да разбира, че е далеч по-трудно от очакваното да победи Русия. Въпросът, който преследва неговите вождове  е, след като Русия успешно се справя със сегашната ситуация, то какво ли ще се случи, ако Китай започне да използва огромният си промишлен капацитет и реши да задоволява  потребностите на руската армия? Едно активно сътрудничество между Китай и Русия ще постави край на всичко това, което наблюдаваме сега – САЩ и съюзниците му безнаказано да вредят на други, по-слаби и малки държави в света, прави извод Global Times.

Ще си позволя да цитирам и още една публикация на Bloomberg, която се появи наскоро. Нейният автор – Макс Хейстингс, задава също ключов въпрос: защо милиарди хора по света не подкрепят „нашата кампания за свободата на Украйна“? Според него много държави, които помнят времето на доминирането на Запада знаят, че той отново ще стане високомерен, надменен и непоносим, ако победи Русия. В публикацията се цитират резултати от проучване на агенция YouGov, които сочат: 65 на сто от населението в Европа гледа на Русия като на противник. Но за 51 на сто от индийците тя е съюзник и само за 5 на сто от тях  е противник. През 2022 г. Индия – държава, чието население е над 1 милиард и 408 милиона души, е увеличила вносът от Русия с над 400 процента! Елитите на Индия не приемат западната интерпретация на събитията в Украйна. А когато наскоро в Делхи руският външен министър Сергей Лавров обвини  Запада в лицемерие и двойни стандарти, думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти, отбелязва американската медия.

За Bloomberg е шокиращо, че огромната част от населението на планетата предпочита руската версия за събитията на Украйна. За милиарди хора президента Зеленски е просто марионетка на Запада. Всички те  не искат  държавите им да попаднат под американска хегемония, която  смятат за угнетителна. И според Bloomberg Сергей Лавров е напълно прав, когато заявява: „Еднополярният свят отива в миналото. Ражда се многополярният свят.“

Владимир Путин неведнъж е изтъквал: невъзможно е да се победи Русия на бойното поле!  Събитията в Украйна ще са поредно доказателство, че както винаги той ще се окаже прав.