Изнася ли Америка затлъстяване?

Изнася ли Америка затлъстяване?

Един от интересните проекти в областта на медиите, който стартира в средата на 90-те години на миналия век, е нетърговската организация Project Syndicate. Тя разпространява и публикува коментари и интересни статии за международните отношения, икономика, финанси, глобално развитие, екология, здравеопазване… Нейни материали се появяват в издания на 154 страни в света. Сред авторите и са нобелови лауерати, държавни глави, изтъкнати учени и публицисти. Финансова подкрепа на Project Syndicate оказва и Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Тя е в петицата на най-добрите новинарски сайта по версията RealClearWorld.
Project Syndicate разпространи една любопитна публикация, озаглавена “САЩ експортират затлъстяване”. Нейният автор – Кенет Рогоф, не е случаен човек: той е професор по икономика и публична политика в престижния Харвардски университет. Носител е на наградата на Deutsche Bank от 2011 г. за финансова икономика. Бивш главен икономист е на Международния валутен фонд (2001-2003 г.).
Основната идея, която Кенет защитава в публикацията си е, че като натрапват своята култура на хранене на други страни, САЩ реално действат за затлъстяване на тамошното население. А това на свой ред влошава здравето на хората и намалява продължителността на живота им.
За Кенет един от парадоксите на съвремения глобален капитализъм е, че докато над 800 милиона души гладуват, други около 700 милиона, от които 100 милиона деца, страдат от затлъстяване. Над два милиарда и сто милиона души на планетата имат наднормено тегло, като се очаква след десетилетие над половината от човечеството да се окаже в тази група.

В държави като САЩ, Великобритания и Канада равнището на затлъстяване е едно от най-високите в света. Над 40 на сто от американците страдат от него, в това число 20,6 на сто от американските тинейджъри (от 12 до 19 г.). Средното тегло на американската жена днес е 75 кг., докато през 1960 г. то е било 63,5 кг.
Затлъстяването расте като истинска епидемия на планетата – има го в Европа, Латинска Америка, Китай… И се отразява крайно негативно на здравето на хората – води до диабет, сърдечносъдови заболявания, рак. По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, излишните килограми са обусловили рака у над 630000 американци. Става дума за 13 вида рак: на мозъка, хранопровода, на млечната жлеза, щитовидната жлеза, стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, панкреаса, яйчниците, матката, дебелото черво и на костния мозък. Точно на тези заболявания се падат 40 на сто от всички случаи на рак в САЩ. При това, докато заболяваемостта от останалите разновидности на рак в периода от 2005 до 2014 г., е намаляла с 13 на сто, то туморите, причинени от затлъстяване, са се увеличили със 7 на сто. Съответно и медицинските разходи за борба с неговите последици непрекъснато растат – само в САЩ за това всяка година се харчат над 200 милиарда долара.
Причините за затлъстяването са комплексни, но има все повече доказателства, че главната сред тях е културата на хранене. Американците се хранят самоубийствено – в менюто им преобладават полуфабрикати, разхладителни и газирани напитки и други вредни продукти, които те консумират в огромни количества. Преди четвърт век американеца е поемал около 1850 калории дневно, а сега – 2154. Това е напълно достатъчно всяка година той да увеличава теглото си с по 15 килограма. Но точно копирането на американския модел – ядене на фаст фууд, полуфабрикати, пиенето на напитки като Кока-кола и седящия начин на живот, води до ръста на затлъстяването по света.

Кенет подчертава и пагубната роля на лобистите, работещи за американските производители и търговци на преработени хранителни продукти и фаст фууд навсякъде по света. Според него виновник за увеличаването на затлъстяването в Мексико и Канада например, е Северноамериканското споразумение за зона за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA), влязло в сила през януари 1994 г. То е довело до преки инвестиции в хранителната промишленост и рязко увеличение на рекламата в тези страни. Обемът на сладките напитки в Мексико се е утроил след 1993 г. В Канада вносът от САЩ е довел до рязък спад на цените на фруктозата и съответно – до ръст на затлъстяването.
Особено опасна е рекламата на американския модел на хранене сред децата – затлъстяването в детска възраст гарантира много сериозни здравословни проблеми на човека през целия му живот.
САЩ са създали изключително ефективна система за промиване на мозъците на хората и по отношение на начина им на хранене и пиене. В условията на глобализма те агресивно я изнасят навсякъде по света – включително и у нас. Разработили са безотказни техники за въздействие върху хората, които в съответните държави имат властта да регулират пазара на храни и напитки. Можем да се ориентираме в тези американски практики, ако хвърлим поглед как те действат в САЩ – същия модел те експортират навсякъде в света.
Така според американските учени Даниел Арон и Майкъл Зигел от Бостънският университет, Coca-Cola и PepsiCo са плащали на 96 организации в областта на здравеопазването в САЩ в продължение на пет години. Посредством тях те са изграждали позитивната марка на своите продукти и са неутрализирали закони, насочени към ограничаване на търговията с газирани напитки. Така са били блокирани или атакувани 28 законопроекта, насочени към здравословния начин на живот на хората. Двамата автори отбелязват, че вместо да защитават обществото, здравните организации са станали партньори на корпоративната пиар-стратегия на Coca-Cola и PepsiCo, която води до увреждане здравето на американците. Според Даниел Арон и Майкъл Зигел, лобистката дейност на двете компании директно вреди на здравето на населението и способства за разпространение на епидемията от затлъстяване, която в САЩ е достигнала до фантастични мащаби.

Това, че храната в американските вериги за бързо храненене не става за ядене, доказа един от най-известните готвачи в света – Джейми Оливър. Той осъди McDonald’s за това, че предлага на клиентите си храна, изключително опасна за здравето им. По думите на Джейми в McDonald’s работят с продукти, които даже куче не би хапнало. Те ги правят пригодни за консумация с помощта на химическа обработка. Така месото за храната, която веригата предлага, се промива в амоняк (аммиак, амониев хидроксид), който е отровен за човека. Цветът на продуктите също се освежава с помощта на химия.
Яденето на конвейр, на готови сандвичи и всевъзможни закуски, чипсове, салати, сладкиши, газирани и разхладителни напитки – всичките натъпкани със захар, консерванти, подобрители, подсладители, оцветители, ароматизатори и пр., го внесохме от Америка. Броят на затлъстелите българи расте право пропорционално на количеството готова храна в магазините и заведенията за бързо хранене. Индустриализацията на храната – измислена и доведена до съвършенство в САЩ, се оказва пагубна за здравето и на нашенеца.
Американският модел на хранене и пиене, който рекламата в родните медии агресивно ни натрапва, ми напомня на един образ от древногръцката митология – този на любопитната Пандора, първата смъртна жена, създадена от бога Хефест, по повеля на Зевс. Точно тя отворила съда, в който били затворени бедите и неволите и те се разбягали по земята. Ще бъдем не само стройни, но и здрави, ако забравим за фаст фууда и полуфабрикатите, ако избягваме газираните напитки и всевъзможните готови храни.
И похапваме така, както са го правели нашите предшественици.