Измамата на века се пука като сапунен балон!

Измамата на века се пука като сапунен балон!

Конфликтът в Украйна се превърна в златна мина не само за производителите на оръжия и обслужващите ги корумпирани управници, но и за всевъзможни манипулатори, изявяващи се активно в публичното пространство. Журналисти, пиари, рекламисти, университетски преподаватели, представители на „неправителствени организации“ и тем подобни тарикати, запретнаха ръкави и започнаха да тиражират небивалици за случващото се на украинска територия. В продължение на близо две години те всячески демонизираха Русия и героизираха и идеализираха режима в Киев. За тази цел те получаваха и следваха точни указания от пропагандният център на Запада, разположен във Великобритания. Активирани бяха най-съвременни информационни технологии, но не бе забравен и славния опит на Холивуд – най-добрата фабрика за пране на мозъци.

И в интерес на истината милиони хора на Запад и у нас се подадоха на лъжите и дезинформацията на продажните манипулатори. Те наистина повярваха, че Русия е една изостанала „бензоколонка с атомна бомба“, която непременно ще бъде напълно разгромена в обявената и от Запада опосредствена (прокси) война на украинска територия и с украинско „пушечно месо“. А резултатът от тази величествена победа на Запада ще е възтържествуване на демокрацията над авторитаризма, на прогресивната западна цивилизация над демодираната руска.

Но всичко тече, всичко се променя, както са казвали древните ни предшественици. Днес дори  арогантни и лицемерни либерали, глобалисти, евроатлантици и други подобни на тях недоразумения,   вече започват да забелязват разширяващата се пропаст между митовете на пропагандата и реалността. Особено, когато истината достига до техните болни мозъци  от  средства за масова комуникация, които те ценят и на които вярват. Така влиятелната  американска медия The Hill, разположена във Вашингтон, заяви: Украйна се движи към катастрофа и западните медии вече не са способни да скриват този факт! Истината се оказва по-силна от дезинформацията:  пропагандните внушения, които близо две години се втълпяват в главите на милиони хора по света, сега стремително  се разпадат. Въпреки огромната военна подкрепа, която Запада оказва на киевският режим, той не е в в състояние да спечели битката с Русия, изтъква в The Hill журналистът Дейвид Сакс.

Според  авторитетната швейцарска медия  Die Weltwoche  (издава се на немски език), Украйна вече не представлява интерес за медиите на Запад. Близо две години те настройваха своята публика, че Украйна „защитава душата на Запада“ и че за нея трябва да се борят хората. Затова на Киев е нужно да се изпраща оръжие, потребни са и жестоки антируски санкции. Населението на Запад „морално се самовъзвеличаваше“ и подготвяше да се бие на барикадите против „варварството на самодържавието“, против „дявола от Москва“, изтъква Die Weltwoche. За западните медии конфликтът в Украйна бе защита на свободата,  правовата държавност, на западните ценности. Този ореол, който си  присвоиха манипулаторите на общественото мнение, ставаше все по-ярък и все по-лицемерен, отбелязва швейцарската медия.

Но сега всичко вече е различно. Ако преди месеци американското списание  Time представяше клоуна-президент Зеленски като „новият месия“, сега то го изобразява като безумен диктатор. Изгражданата близо две години представа за конфликта в Украйна като „финална битка на цивилизации“  сега се „руши с главоломна скорост“, сблъсквайки се с реалността, обобщава Die Weltwoche.

Френският Le Figaro публикува интервю с американският стратег Уолтър Ръсел Мийд – изследователски директор в института Хъдсън, професор в Бард Колидж. То е озаглавено така: „Западът изпита илюзията за карнавален свят, но трябва да се върне на земята“. Проф. Мийд е категоричен: „Аз не виждам перспектива за победа на Америка в Украйна!“ Според него от момента на свършване на студената война САЩ се намират в един постоянен „карнавал“. Те се опиват от идеята за това, че всичко е възможно за тях, че света е създаден за „победителите“. „Ние живеем в илюзии. Но света повече не може да ни позволи това… Американците обикновено избират правилното решение едва тогава, когато са изчерпани всички други“, заключава проф. Мийд.

На Запада бяха необходими две години и стотици хиляди загинали хора, за да признаят поражението на Украйна, пише и издаваната в Нашвил, вторият по големина град на щата Тенеси (САЩ) медия The Daily Wire. Според нея Запада е продължил да игнорира разрушенията и човешките жертви, крещейки за „велика битка за демокрацията“. А крайният резултат от конфликта неизбежно ще е подписване на договор между Русия и Украйна, която ще и отдаде част от своята територия, ще се съгласи да не влиза в НАТО и няма да бъде приета в Евросъюза. Зеленски ще бъде отстранен от власт, а Украйна ще се превърне в неголяма буферна държава. Резултат, който можеше да бъде достигнат и в началото на конфликта, като се избегнат кръвопролитните бойни действия. Та какво се случи с великата битка за демокрацията, иронично пита The Daily Wire.

Алексей Арестович е украински специалист по комуникация, бивш съветник на всемогъщият шеф на офиса на президента Зеленски Андрей Ермак, който всъщност управлява скрито Украйна. Алексей има огромен личен принос в разпространението на лъжите и дезинформацията за „коварният Путин“ и „невинният киевски режим“. Той бе любима звезда и на медиите в прекрасната ни Татковина, които послушно следват волята на управниците – наши и чужди. Сега Алексей признава, че е създавал за украинците „илюзия“ за бърза победа над Русия. „За да повярва обикновеният гражданин в нашата бърза и красива победа отговорност нося и аз лично… Аз създадох тази илюзия тогава, за да оцелеем. Днес аз я разрушавам, за да продължим да живеем по-нататък“, пише  Алексей.

RAND Corporation е една от най-влиятелните американски неправителствени организации за провеждане на изследвания и анализи. Финансира се от правителството на САЩ и частни фондации, а в  нея работят 1850 души. Сега нейните сътрудници Алиса Демус, Кристина Холинска и Кристина Марцинек публикуваха резултати от свое изследване, възложено им от военното министерство на САЩ (Пентагона). Основният извод на експертите на RAND е: популярното твърдение, че Русия е загубила информационната война, докато Украйна е спечелила победа в нея, твърде опростява проблема. Според анализаторите, украинските комуникатори се опитват „много гръмко“ да донасят информацията до населението, често и с помощта на „неуместни начини за комуникация“. Докато руснаците подхождат сдържано и премерено в информационната си политика. Руската аудитория се доверява на своите източници много повече, отколкото си мислят на Запад. А тезисът за „победа“ на Украйна в информационната война не е актуален и е много далеч от истината, заключава RAND.

Древнокитайският военен стратег и мислител Сун Дзъ (544 пр.н.е. – 496 пр.н.е.) е написал и следните редове: „Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки. Ако познаваш себе си и не познаваш врага, за всяка победа ще получиш страхотно поражение. Но ако не познаваш себе си и не познаваш врага, то тогава ти си глупак и ще търпиш поражение във всяка една битка.“

Последните две години категорично ни доказват: управниците на Запада и прекрасната ни Татковина не познават нито себе си, нито измисленият си противник. Затова не е трудно да предвидим и резултатите от идиотската им политика.

Големият  проблем, обаче, е, че цената на тоталното им поражение ще плащат не те, а ние – наивниците, които сме ги изпратили във властта.