Изключителна държава, но в своята посредственост

Изключителна държава, но в своята посредственост

https://i0.wp.com/cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/200408162250-04-hf-coronavirus-new-york-super-tease.jpg?w=640&ssl=1

Понятието истаблишмънт (establishment) има много значения, като установяване, формиране, основаване, дом, институт, ведомство, щат, персонал, кадри и др. Често то се използва и като „върхушка“ – с него се обозначават избранници, властимащи елити, които управляват една държава, както и различни социални институти и организации, с чиято помощ те съхраняват съществуващото статукво.

Всеки, който проявява интерес към американският истаблишмънт – хората, които са начело на САЩ, няма начин да не е забелязъл нещо, което е характерно за тях: искрената им вяра, че Америка не е като другите държави. За тях тя е нещо изключително, докосната е от Всевишният, който я е избрал да бъде лидерът на планетата. А всички останали (изключение се прави за най-близкият и съюзник – Великобритания), са нещо второстепенно – просто туземци, които съществуват за да обслужват нея, всемогъщата Империя.

Представата за американската изключителност се внушава непрекъснато и на населението на страната от неспиращата нито за миг мощна манипулативна машина. В интерес на истината в публичното пространство на Америка се появяват и публикации, които я поставят под съмнение. Нещо повече – дори я подлагат на остра критика. Сега това става все по-често на фона на пандемията от коронавирусът. Вероятно защото тя разкри истинската картина – пълната безпомощност, за разлика от много други страни на Америка да и противодейства ефективно.

Новинарската платформа Business Insider  (създадена е през 2007 г. в САЩ), днес е сред водещите световни медии. Заради обективността, достоверността, качественият анализ на събитията и бързината на информирането, публикациите и достигат до над 300 милиона души по целия свят всеки месец. Днес това е глобална журналистическа организация с над 600 служители и филиали в повече от 17 държави. Редовно я цитират  медии от цял свят. През 2015 г. Business Insider бе купена от немския концерн Axel Springer, но 3 на сто от акциите и са собственост на Джеф Безос – основателят на Amazon. Централата и остава разположена в Ню Йорк.

https://i0.wp.com/s0.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/1/54/755856798764541.jpeg?w=640&ssl=1

В Business Insider  се появи интересна статия на двама видни американски журналисти – Дейвид Плоц и и Хенри Блоджет. Дейвид е бивш главен изпълнителен директор на медии като Atlas Obscura,  Slate, работил е за New York Times, Harper’s, Rolling Stone, GQ, New Republic, Washington Post и др. Автор е на две книги и баща на три деца. Сега е главен редактор в Business Insider.  Хенри Блоджет е съосновател, главен изпълнителен директор и редакционен директор на Insider Inc., член е на Международния медиен съвет на Световния икономически форум, автор на книги.

В своята публикация Дейвид и Хенри си задават въпроса дали пандемията не смаза окончателно идеята за американската изключителност. Същата тази нагласа, която не може да допусне, че други хора, организации, държави могат да правят нещата по-добре от Америка.

Двамата припомнят, че когато става дума за реакцията на Америка на пандемията президентът Тръмп и неговите съюзници заявяват: свършена е невероятна работа! Страната триумфира над коронавирусът. Президентът декларира, подчертават Дейвид и Хенри, че тестването ни е най-доброто, здравната ни система е най-добрата, икономиката ни ще възстанови най-доброто.

Но дали точно така стоят нещата в сегашна Америка, атакувана от пандемията? Всеки честен преглед на фактите, изтъкват двамата автори показва: коронавирусният отговор на САЩ е един от най-лошите в развития свят! Близо три месеца след кризата страната няма национална стратегия за ограничаване на разпространението на Covid-19, разпределението на лични защитни средства е диво, степента на тестване на населението е многократно по-ниска от това, което реално е необходимо. Почти всяка страна, срещнала се с пандемията, намали броя на случаите и смъртността далеч по-бързо от САЩ.

Не сме най-лошите, но сме толкова далеч от това, че сме толкова добри, колкото се преструваме. Обичаме да говорим за американска изключителност, но в този случай тя означава само едно: че сме изключително посредствени, пишат Дейвид и Хенри. Това би било по-поносимо, ако бяхме почтени и честни за своята посредственост, обобщават авторите. Президентът отново заявява, че всеки може да получи тест, докато всички знаем, че всеки не може. Белият дом обработва данните за пандемията, за да  манипулира хората да мислят, че тя е приключила. Да казваме, че се справяме чудесно, когато не сме, всъщност не спира смъртта, загубата на работа и страха, твърдят Дейвид и Хенри.

https://i0.wp.com/ds1.static.rtbf.be/article/image/1248x702/0/2/c/cbdf42951b268b2b5385bf6fa406f013-1585815297.jpg?w=640&ssl=1

Двамата цитират британският политик от ХХ век Уинстън Чърчил, който е казал: на американците винаги може да се вярва, че правят правилните неща, след като опитат всичко останало. Да се надяваме скоро да започнем да го правим, заключават Дейвид Плоц и и Хенри Блоджет.

Позволих си накратко да ви запозная с тази публикация не само защото тя е честен разказ за днешна Америка. А и защото тя твърде много напомня на ситуацията у нас сега. Подобна на реакцията на американският е и тази на родния истаблишмънт: хората, които по иронията на съдбата са в коридорите на властта, не спират да се перчат с добре свършената работа, благодарение на тяхното управление. И старателно забравят да споменат за изключително ниският брой на тествани хора (за разлика от истаблишмънта), за недостигът и лошото качество на личните защитни средства, за изключително високото заразяване на медицински персонал и смърт на лекари, за хаоса в решенията на здравното министерство и т.н. Подобно на Америка и България в последните три десетилетия демонстрира невероятна изключителност – но не във високото качество, а в продължаващата да се задълбочава посредственост на държавното управление.

Това е истината. За разлика от нестихващото перчене в строго контролирани и цензурирани от същият този нашенски истаблишмънт, медиии…