Извратени умове не спират да бълват  дезинформация!

Извратени умове не спират да бълват  дезинформация!

На 10 октомври 1990 г. едно 15-годишно момиче от Кувейт получи световна популярност. Представено само със собственото си име – Найра, то  даде показания в Комитета по правата на човека на Американския конгрес. Там Найра разказа, че след  нахлуването на Ирак в Кувейт, тя   се е включила като доброволец към болницата AlIdar заедно с още 12 жени. И така е станала свидетел, как иракски войници са нахлули в болницата с оръжия, извадили са недоносени бебета от кувьозите им и са ги оставили да умират на студения под. А кувьозите са отнесли със себе си.

Благодарение на усилията на пиар-агенцията  Hill & Knowlton  тази история бе незабаввно подета от медиите в САЩ, а и по света. Още същата вечер над 53 милиона американци научиха за нея от  своите телевизори. Историята, разказана от Найра, даде старт на агресивна антииракска кампания. Към нея незабавно се присъединиха и редица авторитетни международни неправителствени организации, включително и  Amnesty International. Появиха се множество  доклади и публикации, в които се твърдеше, че иракските войски  са оставяли стотици кувейтски бебета да умират, защото са разграбвали болниците с високотехнологично оборудване. Седем сенатора в САЩ цитираха показанията на Найра в свои речи, в които призоваха за незабавно използване на военна сила срещу Ирак. На Найра се позова и президентът Джордж Х. Буш, за да обясни решението си да започне война в Персийския залив. И на 17 януари 1991 стартира операцията „Пустинна буря“, в която участваха 230000 американски военнослужещи.

А цялата тази невероятно нагла лъжа бе сътворена от пиар-агенцията Hill & Knowlton, която отдавна действа и у нас – в страната ни неин партньор е М3 Communications Group.   Срещу 12 милиона долара тя е наета от кувейтското правителство да формира изгодно за него обществено мнение в САЩ.  Hill & Knowlton възлага на агенцията за проучвания Wirthington Group да установи, как най-добре може да бъдат  промити мозъците на хората. Препоръката на  експертите е да се акцентира на зверства, като историята с изхвърлени от инкубатори бебета ще е най-ефективна. Пиарите си запретват ръкавите. Те откриват и подготвят Найра за публичните и изяви  и много скоро милиони хора са ужасени от „невероятните престъпления“, които вършат иракчаните в Кувейт.

Естествено, това няма нищо общо с истината. На 6 януари 1992 г. вестник  „Ню Йорк Таймс“ публикува статия на Джон Макартър, озаглавена: „Помниш ли Найра, свидетелят на Кувейт?“  В нея се съобщава, че момичето е дъщеря на кувейтския посланик в САЩ Сауд Насир ал Сабах. И цялата измислена история с кувьозите много „сериозно е изопачила американският дебат за това дали да се подкрепят или не военни действия срещу Ирак”. 

Правозащитната организация Middle East Watch, която е подразделение на Human Rights Watch, също публикува резултати от свое разследване по това събитие. Директорът и Андрю Уитли казва пред  журналисти: „Няма истина в обвинението, което е в основата на пропагандата на войната, че иракчани крадат инкубатори и безцеременно изваждат от тях бебета, като ги обричат да умрат.“ Amnesty International също се отказва от първоначалната си подкрепа на думите на Найра и заявява, че не разполага „с надеждни доказателства иракски военни да са причинили смъртта на бебета или да са се разпоредили те да бъдат извадени от кувьозите им“. Лекари в болницата, за която Найра твърди, че лично и видяла иракски войници да изхвърлят бебета от кувьозите и да ги оставят да умрат,  заявяват пред следователи, че това не е истина. „В родилното отделение има до 30 кувьоза и от нито едно от тях не са вадени бебета, както не са и крадени кувьози“, твърдят лекарите.

Изследователи и честни журналисти определят тази пиар-кампания на Hill & Knowlton  като лъжлива, корумпирана и дълбоко неетична, която е била използвана за разпространение на фалшиви истории за зверства на Ирак. Но благодарение на съвместните усилия на правителството на САЩ и частни пиар и лобистки агенции, целта е постигната: излъгани са милиони хора в Америка и по света! Благодарение на това и войната в Персийския залив става факт.

Нищо ново под слънцето: от фабрикуването на лъжата за убийствата на бебета са изминали малко повече от три десетилетия. Но и днес пиар-общността на Запад и у нас отново е мобилизирана за да разпространява чудовищни лъжи, създавани от извратени украински и западни умове за „зверства на руския окупатор в Украйна“.

Така се появиха дезинформациите за „клането в Буча“,  за „руският“ ракетен удар върху жп-гарата в Краматорски, за бомбардиран родилен дом в Мариупол и много други. Всички те охотно и незабавно бяха разпространявани продължително  от „честни“, „обективни“, „демократични“ медии и у нас.

А на 20 май т.г. много медии в света изведоха на преден план нова поредна и безумна лъжа.  Business Insider публикува статията на Шинед Бейкър, озаглавена: „Едногодишно момче почина, след като беше изнасилено от двама руски войници, съобщи Украйна“. Медията цитира украинският омбудсман по правата на човека  Людмила Денисова, която е заявила  фициално за починало едногодишно момче, след като е било изнасилено от руски войници. „Обвинението е едно от най-ужасяващите от руската инвазия в Украйна, но не е уникално. Людмила Денисова каза в изявлението си, че всеки ден получава съобщения за сексуално насилие срещу украинци, включително и срещу деца“, съобщава Business Insider. И цитира призива на украинският омбудсман към Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека по време на руската военна инвазия в Украйна, „да вземе предвид тези факти на геноцид на украинския народ“. Като използва този случай Business Insider напомня на читателя, че „нахлуването на Русия в Украйна многократно е описвано като геноцид от украински официални лица, включително президента Владимир Зеленски, а съобщенията за изнасилвания са широко разпространени“.

Лъжите на украинската администрация с удоволствие разпространява и The Daily Beast. В заглавието на негов материал също е изведено внушението за страховито руско  зверство: „Руснаци са обвинени в изнасилване и убийство на едногодишно дете, каза служител на Украйна“. А в подзаглавие медията добавя: „Ужасяващите обвинения от страна на комисаря по правата на човека в Украйна включват 9-месечно бебе, в което е проникнато със свещник и тризнаци на 9, които са били изнасилени пред майка им“. The Daily Beast  пише: „Нарастващият брой обвинения, че руски войници изнасилват най-младите и най-уязвими жертви на войната, е последният тревожен обрат в съвременна война, определяна от архаична бруталност. Мъртвото момче е сред десетките предполагаеми жертви на изнасилване на деца, включително две 10-годишни момчета, тризнаци на 9 години, 2-годишно момиче, изнасилено от двама руски войници и 9-месечно бебе, в което е било проникнато със свещник пред майка му, според украинския комисар по правата на човека Людмила Денисова.“ Медията съобщава, че  Прамила Патън, специален представител на ООН за сексуалното насилие в конфликт, на преснконференция в Киев е потвърдила получаването на доклад от украинската  администрация за изнасилване на деца пред майките им от руски войници.

Британската медия Daily Mail озаглавява материала си за доклада на Людмила  Денисова така: „Украйна твърди, че едно момченце е починало, след като е било изнасилено от руски войници, които също нападнаха и деветгодишни тризнаци пред майка им“.  Медията цитира, какво пише в доклада на Денисова:  „Само за един час бяха получени 10 съобщения за изнасилвания от окупаторите, включително 8 деца от новоосвободените села в Харковска област. Вчера – 56 доклада. Сред децата: две 10-годишни момчета и 1-годишно момче, което почина от нараняванията си.“ Докладът също така обвинява руски войници, че са изнасилили двама мъже на 67 и 78 години.  Daily Mail коментира, че „във всеки регион, който се освобождава, се появяват съобщения за ужасяващи военни престъпления.“ Медията цитира още и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, която обвинява  Русия, че „използва изнасилването като тактика в своята брутална инвазия.“

Украинските манипулатори, явно отлично са усвоили технологията за промиване на мозъци, която от десетилетия усъвършенстват и практикуват най-вече англосаксите – САЩ и Великобритания. А и координацията между тях и пиар-компаниите на англосаксите определено е безупречна – и най-безумните им дезинформации незабавно биват подети от тях и разпространявани по света и у нас.

Точно такива са и историите, сътворени от определено извратеният ум на омбудсманът на Украйна  и пиар-екипът, който обслужва президента Владимир Зеленски. Най-сигурното потвърждение за това е, че Людмила Денисова спешно бе уволнена с решение на украинския парламент от поста си. Причината – разпространяване на лъжливи новини за издевателства и изнасилвания на непълнолетни на териториите, които не са контролирани от Украйна. Този случай е един от малкото, когато украинските депутати показаха, че са в състояние да мислят с главите си. Така те стигнаха до верния извод, че разпространяваните лъжи за сексуални престъпления, които не могат да бъдат доказани, само вредят на Украйна.

В това, че украинските манипулатори и техните наставници и шефове от САЩ и Великобритания няма да престанат да „творят“ нови чудовищни измислици, може да не се съмняваме. За тях  освен всичко друго тази дейност е източник и на огромни печалби.

Но не те са сериозният проблем, а съществуването на милиони тъпоглави наивници, лишени дори от наченки на здрав разум, които искрено продължават да се връзват на лъжите им.