Идва пролет и фигурата ни вече няма да е скрита…

Идва пролет и фигурата ни вече няма да е скрита…

Зимата властва над страната ни – поне като дата на календара. Но скоростта, с която летят дните никак не малка. Ето, вчера чествахме коледните и новогодишните празници, а вече сме към края на февруари. Неусетно ще долети и пролетта – един от любимите ни сезони, който ни носи много радост и вълнения.
Но тя идва и със своите проблеми. Като този например – последиците от вкусотиите, с които сме се глезили през зимните месеци, ще станат очевидни. Затова все по-актуален е въпроса: как да си върнем хубавата фигура и същевременно да укрепим и здравето си?
Това е напълно възможно, но при две условия. Първо, започваме да следим какво и колко хапваме. И второ – ако сме престанали, отново започваме да спортуваме.
Причини да сме физически пасивни винаги ще се намерят. Не се занимаваме със спорт, защото не ни стига времето за него. А освен това наблизо до дома ни няма и подходящ фитнес-салон. Плувният басейн е трудно достъпен, не сме свикнали и да размахваме сутрин гири и дъмпели в хола.

Болничният комплекс „Клиника Мейо“, разположен в град Рочестър, САЩ, е известен в цял свят. Тук се правят много полезни проучвания, като например – кои са най-ефективните способи за сваляне на излишни килограми чрез изгаряне на калории. Ето някои любопитни резултати от тяхната дейност:

-спокойно се разхождаме по улицата – ще изгорим 255 килокалории за един час;

-кротко си караме колелото – и 364 килокалории за час отлитат от нас;

-на ски сме – разделяме се с 391 килокалории за час;

-ходим бързо – няма ги 391 килокалории за час;

-спокойно плуваме – похарчваме 528 килокалории за час;

-вървим в планината – изгаряме 637 килокалории за час;

-играем тенис – отлитат 728 килокалории за час;

-бягаме със скорост от 8 км в час – изгаряме 755 килокалории за час;

-тичаме нагоре по стълбите в блока – махаме 819 килокалории за час;

-скачаме с въже – и се разделяме с 1074 килокалории за час.

Излиза, че тази така добре позната ни от детските години игра – да скачаме на въже, се оказва и отлично средство за премахване на излишните килограми от тялото ни. При това не са ни нужни абонаменти за фитнес зали, скъпи екипи, уреди. Трябва ни само едно въже и подходящо пространство, за да си скачаме. Можем да го правим в кварталната градинка, в парка, в дома дори, стига жилището ни да е на първия етаж.
Истината е, че скачането на въже си е сериозен спорт, по който се провеждат и световни първенства. А майсторите в подскачането правят невероятни неща, от които може да ни спре дъха. Като Вивиен Вайда – тази симпатична дама е 14-кратен световен шампион по скокове на въже.
Вижте какви неща ги върши Вивиен. Красота, атлетизъм, грация – какво ли няма в нейното изпълнение!

Можете да задигнете някои идеи за скачане на въже и от страницата на Вивиан в Инстаграм.

Друга шеметна изпълнителка на скокове на въже е унгарката Адриен Банхеджи. Тя е родена в Будапеща и от малка се занимава с гимнастика. Но любимото и увлечение е да скача на въже. Невъобразимите трикове, които тя е способна да прави с него, вече и донесоха световна слава. Адриен има два световни рекорда по скачане с въже, безброй победи в различни спортни състезания. Неслучайно тя бе поканена и е част от екипа на знаменития Cirque de Soleil. А когато няма ангажименти Адриен работи като учителка по физкултура.

Можете да следите за успехите на Адриен и в страницата и в инстаграм – определено това занимание ще ви мотивира и вие да сте физически дейни.

Скоковете на въже развиват издръжливостта и силата ни, укрепват дихателната и сърдечносъдовата ни система, тренират всичките ни мускулни групи, развиват ловкостта и координацията ни. При скоковете на въже се похарчват много повече калории, отколкото ако бягаме например. Благодарение на въжето ние ще забравим за излишните килограми. Особено ефективно се отразява на жените – над 80 на сто от натоварването при скоковете с въже се пада на най-проблемните участъци на женското тяло: бедра, корем, гръб.
Остава ни да се снабдим с въже и да поемем по пътя на доброто здраве и отличното самочувствие, което си върви със стройната фигура.