Идва ли краят на капитализма?

Идва ли краят на капитализма?

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u11/photoF428/20526395459-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Франсис Фукуяма е име, добре познато на социолози, политолози, икономисти. Има японски произход, но живее и работи в САЩ (роден е в Чикаго през 1952 г.). Професор е по публична политика и международно развитие, изследовател е в университета Станфорд. Автор е на много книги, сред които и  „Доверие. Обществените ценности и създаването на благосъстояние“, която се появява в средата на 90-те години на миналия век (преведана е и на български).

Edelman е световноизвестна американска международна агенция за изследвания, връзки с обществеността и стратегически комуникации. Основана е през 1952 г. от Даниел Дж. Еделман и носи неговото име. Синът му Ричард днес я ръководи в качеството на неин президент и изпълнителен директор. Агенцията се намира в Чикаго и в нея работят около 3000 сътрудника, пръснати в над 50 отделения по целия свят. Тя е една от трите най-влиятелни компании за публична комуникация, нейни клиенти са крупни корпорации, държави, международни организации и др.

През 2000 г. агенция Edelman поставя началото на свое дългогодишно глобално проучване, чиято цел е да провери теориите на Франсис Фукуяма. Според него капитализмът се е отказал от съперничещите му идеологии, защото е дошъл  „края на историята“. Особен интерес изследователите проявяват към един важен проблем, дълбоко и точно анализиран от Фукуяма: доверието. Интересува ги, как хората възприемат самият капитализъм като социална система и доколко имат доверие на неговите основни институти.

Сега са публикувани най-новите данни от това проучване – „Барометър за доверие на Еделман“  (Edelman Trust Barometer). И те съвсем не са обнадеждаващи за радетелите на капитализма – преобладаващата част от хората в света заявяват: тази социална система нанася повече вреда, отколкото полза!

https://i2.wp.com/beprettyplease.dk/wp-content/uploads/2018/09/dagens-citat-john-lanchester.jpg?fit=1280%2C853

В предишни свои изследвания екипът на Edelman е установил нарастваща тревога и негодувание сред преобладаващата част от човечеството заради увеличаващото се социално неравенство при капитализма. Това е сред мотивите, които са ги довели до решението да проверят дали хората се съмняват в западните капиталистически демокрации. Авторитетната информационна агенция – Ройтерс, интервюира един от водещите изследователи, участвали в това проучване – Дейвид Берсъф. И той отговаря: да, хората все повече се съмняват в капитализма! Те не вярват, че той е в състояние да им осигури по-добро бъдеще.

Самото проучване е обхванало повече от 34000 души в 28 държави – от страни като САЩ и Франция до Китай и Русия. От всички анкетирани 56 на сто са напълно съгласни с твърдението, че капитализмът, който съществува днес, носи повече вреда, отколкото полза за света. На национално ниво недоверието към него е най-високо в Тайланд – 75 на сто и в Индия – съответно  74 на сто. Любопитен е фактът, че и във Франция, която в последните месеци е залята от граждански протести, на капитализма не се доверяват 69 на сто от французите. Недоверието към тази социална система е твърде високо и в много други европейски, азиатски, американски, африкански държави.

Проучването установява, че все повече хора се тревожат за темпото на развитие на новите технологии и обусловената от него несигурност за работните им места. Сремително се увеличава и недоверието към журналистиката. И още нещо важно – расте делът на хората, които имат чувството, че техните правителства не реагират адекватно на предизвикателствата, които поставя нашето време.

Интересно е, че самият Франсис Фукуяма, който с книгите си е породил интереса на експертите на  Edelman да поставят преди две десетилетия началото на своето проучване, промени през този период също отношението си към капитализма. В свое интервю, което той дава на  Джордж Итън от медията the New Statesman, той споделя: „Социализмът трябва да се върне!“ Фукуяма признава, че някои неща, за които е говорил Карл Маркс, се оказват истина. „Той е писал за кризата на свръхпроизводството… за това, че работниците обедняват“, изтъква Фукуяма.

Той не е нито първият, нито последният, който забелязва същностни недъзи на капитализма като социална система. И един от най-големите, но иманентно съпровождащи го е задълбочаващото се неравенство, разделянето на хората на шепа страшно богати и останалите, които едва оцеляват с мизерните си доходи. Признава го и Бил Гейтс, за когото най-сигурното доказателство за несправедливостта на капитализма е това, че той е собственик на 109 милиарда долара!

https://i0.wp.com/media2.ledevoir.com/images_galerie/nwl_758420_595335/image.jpg?w=640&ssl=1

Преди три десетилетия улиците на големите наши градове бяха препълнени с хора. И хиляди от  тях заклеймяваха социализма като обществена система – за тях истинският рай, който очакваха с нетърпение, бе точно капитализма. Днес, обаче, от опияненението почти няма следи – недоволни  от капитализма в прекрасната ни Татковина са над 71 на сто от българите. Това показа едно от последните изследвания на друг авторитетен институт– американският Pew Research Center. Все по-широко разпространено мнение сред родното население е, че единствените, които са спечелили от разрушаването на социализма като социална система,  са новобогаташите и обслужващите ги корумпирани политици, висши чиновници, интелектуалци, журналисти…

Впрочем те щяха да разберат истината за това, което ги очаква още преди три десетилетия, ако проявяваха интерес към творчеството на един велик китайски мъдрец, живял 600 години преди новата ера – Лао Дзъ. Той ни е оставил максимата, която много точно разкрива истината и за  раждането на нашенските милионери и милиардери, и за социалното неравенство: честните не са богати, богатите не са честни!