Ще ни учат ли „правилно“ да мислим и журналистите утре?

Ще ни учат ли „правилно“ да мислим и журналистите утре?

На сайта на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на СУ можем да прочетем за състояла се среща на студенти с български журналисти, посетили Украйна и отразявали събитията там. Според лаконичната информация младите хора са дискутирали заедно с гостите теми, като „обективност на журналистическото отразяване при военни конфликти, има ли етични граници, които не бива да се пресичат в репортажи за насилие и конфликти, как да различаваме пропагандата и да противодействаме на онлайн дезинформацията.“

Несъмнено подобни разговори са особено важни днес, когато всеки що годе мислещ човек непрекъснато открива лъжи и дезинформация в медии, претендиращи за точност, независимост и безпристрастност в работата си. Но аз се съмнявам, че  гостите на ФЖМК са разказвали истината за Украйна – както пред студентите, така и в медиите, за които работят. В това ме убеждава присъствието на събитието на заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез и заместник-посланикът на Украйна д-р Анна Тертична. Представители на две държави, благодарение на които се появи чудовищната манипулация, осъществявана вече над 600 дни върху милиони хора по света и у нас.

Възможно е у някоя читател на тези редове да възникне въпрос, какво правят представителите на САЩ и Украйна в родния университет и не противоречи ли това на правилото „образованието е вън от политиката“. Човек наистина трябва да е невероятно наивен, ако допусне, че пред такива гости студентите ще получат обективна информация за ролята на журналистиката днес. А най-малкото пък ще добият реална представа за събитията в Украйна.

За мен и тази среща показва, че стотиците хиляди долари, които тази година наля у нас правителството на САЩ за „медийна грамотност“ (евфемизми – думи прикрития, в случая се използват за да скрият истинският, но раждащ негативни асоциации израз „промиване на мозъци“)  и борба с „руската дезинформация“, вече се реализират най-активно. В това число и чрез иначе представящият се за аполитичен и независим  СУ. Ето още едно потвърждение за това: през октомври т.г. ФЖМК организира и специална международна конференция, наречена „Дезинформацията: презареждане“. На нея родни и чужди експерти по борба с дезинформацията имаха възможност ентусиазирано да разобличават и демонизират „путинска Русия“ и нейната журналистика. И най-вероятно са го направили.

За все по-активното ангажиране на СУ в манипулацията на общественото мнение у нас говори и факта, че негови преподаватели се изявяват най-активно и в ролята на т.н. „проверители на факти“. Под тази формулировка днес се води истинска война срещу другомислието, осъществява се невиждана дори и в най-мрачните години на „тоталитаризма“ цензура.

Ако съдим и по други публични изяви на преподаватели от СУ не е трудно да стигнем до извода, че днес в неговите зали немалко неистови русофоби правят  всичко по силите си студентите да намразят Русия. Да се научат „да мислят правилно“, включително и за събитията в Украйна.

И в интерес на истината те успяват в това. Лично аз съм убеден, че огромната част от студентите по журналистика и представа си нямат за това,  че точно САЩ са основният фактор за появата на антидемократичният, свръхкорумпиран и антируски режим в Киев. Както и за опосредствената (прокси) война на Запада срещу Русия на украинска територия  с украинско „пушечно месо“, жертва на която вече са стотици хиляди украинци и руснаци. За тях остава скрито и кой всъщност е платил и  организирал посещението на българските журналисти в Украйна. Впрочем най-вероятно и самите журналисти, „отразявали на терен войната в Украйна“ не си дават сметка, че те са били обект на един режисиран спектакъл. На тях им е пробутвана целенасочено подготвена и смляна информация, която впоследствие те е трябвало да тиражират в публичните си изяви.

Защото точно така работят специалистите по промиване на мозъци от САЩ и техният верен послушник – режимът в Киев. За това наскоро разказа и  независимата медийна платформа Redacted News. Нея я създадоха  бившият водещ на  американският телевизионен канал Fox News Клейтън Морис и съпругата му Натали. Както изтъкват те целта, която са си поставили с нея е да попречат „да не бъде компрометирано от медийни лъжи и корпоративни сюжети“ конституционното ни право да знаем.

В студиото на Redacted американският изследовател Дан Коен разказа, как украинският режим контролира чужди журналисти. Негови специалисти по манипулация предварително ги селектират и проверяват основно. Те сами подготвят за тях  материалите, които впоследствие те ще излъчат или публикуват за населението в своите държави. Но всичко това остава скрито за публиката – тя си мисли, че получава безпристрастно отразяване на конфликта в Украйна от очевидци.

Специална украинска организация контролира и насочва това, което ще се появи в над  2200 вестника, списания, теле- и радиостанции по света и у нас. Тя осигурява информацията, която разпространяват медии като CNN, The New York Times, The Washington Post, BBC, NBC, France 24, PBS News Hour… Но в тях никога не се споменава, че репортажите, статиите, коментарите, интервютата и др., са създадени и предадени на журналистите от  украински специалисти по манипулиране на общественото мнение. Естествено, чуждестранните журналисти крият най-старателно от своята публика, че всъщност получават „пропаганда от правителството на Украйна“,  подчертава Дан. Той привежда като доказателство признанието на Ани Алонсо от испанският вестник  El Independiente, че украински експерти са и оказали „огромна помощ в търсенето на източници за написване на статии за това, което се случва в Украйна. Мрежата от експерти, с които те си сътрудничат, е също много полезна. Ние им благодарим за тази тяхна помощ“. За това, че редовно и изпращат материали, сюжети, помагат и да прави интервюта и пр.,  на украинските манипулатори е благодарна и Джеймс Фрейни от британската медия The Daily Mail, изтъква Дан.

Нещо повече – украинските специалисти по форматиране на общественото мнение са изготвили и специално ръководство за това, как да се осветява конфликта от чужди журналисти, какъв език е допустим те да използват и какъв не се препоръчва. Неприемливо е да се казва „кризис“, защото се възприема като вътрешнополитически. Не трябва да се казва и „войната на Путин“ – правилно е да говори за „войната на Русия“. Това е така, защото за киевския режим „цялото население на Русия носи отговорност за политиката на правителството“. Украинците искат колективно наказание на всички руснаци, което не е нищо друго освен вариант на расова дискриминация.

Чужд журналист няма право да потърси украински специалист за коментар или анализ. Тамошните манипулатори първо проверяват дали той е благонадежден или не и едва тогава могат да дадат разрешение да се общува с него.

Съществуването на армията от украински манипулатори финансово се осигурява от американската Агенция за международно развитие (USAID, наричана още „хуманитарната агенция на ЦРУ). Или промиването на мозъците на чуждите журналисти става  с пари на американските данакоплатци, изтъква Дан.

В „правилното осведомяване“ на чуждите журналисти особено важна е и ролята на украинският Център за информационно-психологически операции (ЦИПсО). Той е създаден през 2003 г. по модел на прословутата американска 4-та група за психологически операции (Psychological Operations – PSYOP) на Пентагона, разположена във Форт Брег (Калифорния).

Разходката на българските журналисти до Украйна не е нищо друго, освен реализация на  т.н. операция по информационна поддръжка   (military information support operation – MISO). Официалният речник на Пентагона на военни и свързани с тях теми, определя MISO като „планирани операции за предаване на избрана информация и индикатори за чуждестранни аудитории, за да повлияят на техните емоции, мотиви, обективни разсъждения. И в крайна сметка и на поведението на чужди правителства, организации, групи и лица по начин, благоприятен за целите на създателя.“

Род Лидъл написа в британският The Times, че западният поглед на конфликта в Украйна въобще не е обективен и безпристрастен. Точно обратното: „той се формира, като се приема желаното за действително. И така е от първия ден на конфликта“. На незначителните победи на украинците се предоставя огромно количество от информация. Но за руските военни най-вече се пише, че те са абсолютно безпомощни, лошо подготвени, недисциплинирани, тактиката им е архаична, а командните им пунктове с лекота се унищожават от украинската артилерия. Всяко заявление на украински политик, колкото и да е нелепо, се представя като забележително на публиката.

За съжаление, родните политици и медии са пълни копия на западните. А тях много точно ги оцени професорът от Чикагския университет Джон Миършаймър. Световно известният учен написа: „в случая с Украйна нивото на глупостта и безчестието на западните елити и официалните западни медии е стъписващо!”

Ето защо едва ли е имало и  капчица истина в разказите на журналистите на срещата им със студентите от СУ за случващото се на „терена на войната“. Още повече, че гарант за изявата им като дезинформатори и пропагандатори на киевския режим, е присъствието на американски и украински официални лица в учебната зала на ФЖМК.

А що се отнася до студентите по журналистика то  те ще продължават да излизат от СУ с фалшиви „либерални и евроатлантични“ идеи и ценности в главите си, лишени от критично мислене. Но за сметка на това те ще са отлично подготвени и мотивирани да ни заливат най-вече с „правилна“ информация за случващото се по света и у нас.