Време е да се готвим за промени, които се задават

Време е да се готвим за промени, които се задават

Вероятно и вие като мен сте срещали хора убедени, че парите, които получават, не съответстват на образованието и на способностите им. Те не са осъзнали една немного сложна истина: в този свят не се подаряват високи заплати, само защото сме симпатични или защото много се нуждаем от тях. Честно казано на света въобще не му пука за нас – та ние сме микроскопична частица от над 7,4 милиарда души! Но, ако съумем да предложим нещо ценно за другите, което да ги зарадва и те да се възползват от него в живота си, той със сигурност ще ни обърне внимание.
Добре е да си даваме сметка, че пазара на труда кардинално се променя – на него се предлагат все по-малко работни места, далеч по-неизгодни, без гаранция за постоянна заетост. Там всичко е несигурно, неустойчиво и непредсказуемо. И в нашия език вече трайно се настаняват думи, като фрийлансър, временно зает, частично или непълно зает…

Да вземем позицията на фрийлансъра – човек, който свободно практикува някаква професия. Тя може да е от най-различна област – архитектура, дизайн, програмиране, комуникация… Всеки кадърен нашенец може да поработва, без да излиза от дома си за компания, от която и да е страна. Но е вярно и обратното – чужденци да работят от родината си за наши компании. Ако местен програмист на свободна практика ще поиска 50 евро за час например, то негов колега – фрийлансър от Индия, ще свърши същото, но само за две евро. Сами можете да се досетите, кого ще предпочете работодателя…
Трудолюбието и съвестното отношение към професионалните ангажименти вече са минимални изисквания, които съвсем не са достатъчни, за да успяваме в живота. Друго ни прави конкурентоспособни в дигиталната епоха: какви са нашите уникални умения, навици, знания, поради които не могат да ни заменят, с хора от Индия или с компютри например. Ако ги осъзнаем и се фокусираме върху тяхното развитие, то шансовете ни започват да растат. Но ако искаме просто служба, заради която ще ни дават заплата, то перспективите ни никак не са добри.
И това се отнася за всяка една област – от свръхвисококвалифицирана до не изискваща защитен докторат в някаква научна дисциплина.

Като тази на строителя например. Професия тежка, а и много рискова – факт е, че годишно в света от починалите на работното си място, над една пета са хора, работили по строежи. Но немалко наши съвременици продължават да си мислят, че точно там винаги ще намерят поле за изява, ако всичко друго в живота им тотално се обърка.
Истината е, че и тук след броени години ситуацията ще е коренно различна от днешната. Наскоро екип от Научнотехническия институт за промишлени технологии в Япония показа своя робот-строител HRP-5P. Той е в състояние да върши всичко, което прави един обикновен работник на обект. От видеото ще се уверите, как хуманоида безупречно работи с гипсокартон листа, като ги закрепва към стена с помощта на инструмент. За разлика от живия работник за него е невъзможно да нарани ръката си или да допусне грешка.

Но това е само началото – много скоро армия от роботи, подобни на HRP-5P, ще заменят живите хора не само по строежи, но и при създаването на самолети, кораби, машини, на полето… И не е нужно някои да нареди на работодателите да ги назначат в щата си – точно те ще са най-заинтересовани това бързо да се случи! Та HRP-5P са си направо работници-мечта – в състояние са да се трудят денонощно, не се нуждаят от отпуск, не се карат с началниците си, не искат дори и заплати…
В този различен свят, който идва, ще оцеляваме, ако имаме не една, а много идеи. Така сред тях ще намираме и онези, която ще ни осигуряват мечтания успех в живота. Адам Грант – професор в Уортънската школа по бизнес, консултант и автор на много интересни книги, ни припомня нещо любопитно. Лондонският филхармоничен оркестър е избрал 50 от най-великите класически композиции. Сред тях е имало шест творби на Моцарт, пет – на Бетховен, три – на Бах. Но за да създаде своите 6 шедьовъра Моцарт е съчинил 600 композиции, Бетховен – 650, Бах – над 1000! Оказва се, че колкото по-продуктивен е един композитор в продължение на пет години, толкова по-големи са неговите шансове да създаде истински хит.


Има прогнози, че още към 2025 година половината от сега познатите ни професии няма да ги има. Промените няма да са в отделни страни, а повсеместни, включително и на нашия пазар на труда. Това ще доведе до сътресения навсякъде. Да вземем социалната политика на държавата ни например – от здравеопазване до пенсионната система: тя е построена, като се предполага, че ще има стабилни работни места. Но точно те предстои стремително да намаляват, което означава, че възникват нови заплахи – като тази например, откъде ще идват парите за пенсионерите…
В тази ситуация е важно, какъв ще е нашия подход към това, което ще се случи неизбежно. Дали ще изпаднем в паника, депресия, отчаяние или ще приемем промените, като източник на нови възможности и перспективи. Ще следваме стереотипите си или ще потърсим други гледни точки. Ще осъзнаем потребността от нови знания и умения и своевременно ще се погрижим да ги получим.
Истината е, че спокоен ще е само този, който съумее да поеме своята отговорност за утрешния ден.