Знаете ли с кой си пиете бирата?

Знаете ли с кой си пиете бирата?

Темата за роботите става все по-актуална и все по-често присъства в публичното пространство. За едни те са страховити машини, от които идва сериозна опасност. За други са помощници в работата или у дома. За трети са симпатични играчки за малки и големи.

Естествено, какви ще се окажат роботите – заплашващи или обнадеждаващи ни, приятни или дразнещи ще зависи най-вече от техните създатели. От това, което те ще вложат в изкуствения им интелект. А какво точно да е то, ще определят тези, които плащат за появата на роботите. Точно, както е в житейската правда – музикантите свирят това, за което им се плаща.

Британската компания Engineered Arts създава роботи от петнадесет години. Правила ги е като исторически личности за музеите с восъчни фигури Мадам Тюсо в Лондон, Шанхай, Ню Йорк… А последната и поръчка дойде от създателите на „Западен свят“(Westworld) – те се нуждаеха от машина за кампанията по представяне на поредния сезон на този сериал.


Така се появи робота от най-ново поколение – Фред. Специалисти на Engineered Arts са се постарали той да прилича не въобще на човек, а на мъж с определени навършени години, характер, емоции. И трябва да признаем, че ако сме на средна възраст, имаме посивяли коси, стресирани и нервирани сме от всекидневното напрежение, небрежно сме облечени, то Фред е също като нас.

Engineering Arts built Fred in 12 weeks. It was modelled on actor Tedroy Newell, 55 (left) and shocked drinkers in a London pub, by smashing a pint glass and talking about a 'robot invasion'
Фред си има прототип – 55-годишния лондонски актьор Тедрой Нюъл, чието лице е 3D-сканирано и използвано при направата му. Върху скелета на робота има силиконова кожа, която го прави много приличащ на нас. Има и акрилни очи. В състояние е да имитира различни движения на мускулите на лицето си – мига, натъжава се, радва се, прозява се…

Но най-вече е в състояние да дърдори без умора.
Неотдавна Фред посети пъб в Лондон за да си пообщува с посетители. Там той се “напи”, разби чаша и успя да шокира живи клиенти на кръчмата.

А някои заради неговия твърде реалистичен вид дори не разбраха веднага, че насреща си имат пратеник от бъдещето.
Фред ни показва, колко далеч е стигнала днес робототехниката и изкуствения интелект. Това, за което пишат авторите на фантастични романи, отдавна вече е надхвърлено.

Фред е универсален робот, който може да приема вида на различни хора, да бъде гримиран, облечен подходящо. Впечатлява ни с това, колко близко неговата реч и мимика се доближава до нашата, човешката. А и запаса му от думи определено превъзхожда този на немалко наши съвременици.


Така, че ако имате път към Лондон да не се изненадате, ако съседа ви по маса се окаже робот. А нищо чудно и у него вече да е възникнала любов към добрата английска бира.