Знаем ли, какво има в храната, която купуваме

Знаем ли, какво има в храната, която купуваме

Едва ли си даваме сметка, когато нетърпеливо посягаме към чинията с храна, че може би се подлагаме на сериозен риск. По-голямата част от хранителните продукти, които всекидневно са на трапезата ни, съвсем не са така безобидни за здравето ни, както изглеждат. В името на своите печалби алчни производители ни предлагат продукти, които не само, че не стават за ядене, но са и много опасни за организма ни.
Ние оценяваме вкуса на една или друга храна най-вече чрез нейния мирис и цвят. И от това естествено се възползват компаниите, които вилнеят в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Всички производители на колбаси ги боядисват, защото вареното месо, от което се приготвят повечето от тях, е с малкопривлекателен сив цвят. Експерти са направили следния експеримент: на група хора те предложили пържола с пържени картофи – всички много я харесали. На друга група предоставили същата храна, но в чиния, която правела пържолата да изглежда синя, а картофите – зелени. Участниците дали негативна оценка на храната, а на някои от тях дори им прилошало само от вида й.
Неслучайно в света стремително нараства търсенето на всевъзможни подобрители на миризмите и цвета на продуктите. А ние, обикновените потребители, намираме на щандовете в магазините продукти и напитки, които изглеждат великолепно и неустоимо.

Купуваме ги, без да си даваме сметка, че в повечето от тях има истинска отрова за организма ни, маскирана като консерванти, подобрители, набухватели, подсладители, оцветители, стабилизатори… Задачата им е да направят конкретния продукт колкото се може по-изкусителен за нас, купувачите. Обикновено са обозначени с буквата Е, следвани от цифра. Разновидностите на Е са повече от 1000. От Е-100 до Е-182 са оцветители (прилагат ги масово в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, сладолед); от Е-200 до Е-299 са консерванти (намират се във всички консервирани храни, колбаси и др.); от Е-300 до Е-399 са антиокислители (в млечно-кисели продукти, колбаси, шоколад и др.); от Е-400 до Е-499 са стабилизатори (в сладка, конфитюри, десерти, млечни произведения); от Е-500 до Е-599 са емулгатори (запазват формата на продукта); от Е-600 до Е -699 са ароматизатори и подобрители (засилват вкуса и аромата на продукта); от Е-900 до Е-999 са пенорегулаторите (прилагат се в газираните напитки).

Може да сме любители на бекона, но добре е да се замислим над следното: привлекателното парче, което сме си харесали от щанда на магазина би трябвало да съдържа свинско, вода и сол. И то ги има, но заедно с консервантите Е-250 и Е-252, антиоксиданта Е-301, стабилизаторите Е-407, Е-450, Е-451, емулгатора Е-536, подобрителя на вкуса – Е-621.
Но какво всъщност означават буквите и каква е тяхната връзка със здравето ни?
Ето какво се крие зад някои от добавките в продукти и напитки, които масово консумираме:

Е-102 – татразин
– жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки (лимонада и др.). Експерти не препоръчват консумация на храни, в които има това обозначение.
Е-120 – червен оцветител
– опасен
Е-122 – азорубин
– използва се най-вече в сладкарската промишленост за оцветяване, може да причини раково заболяване.
Е-123 – амарант
– високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка, забранен за употреба в САЩ от 1976 г.
Е-124 – ярко червен оцветител
– препоръчва се да се избягва, защото причинява алергични реакции.
Е-127- еритрозин
– червен оцветител, използван за бисквити и сладкиши – много опасен, защото може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза.


Е-210 – бензоена киселина
– добавя се към алкохолни и безалкохолни напитки и сокове – води до нежелани здравословни ефекти.
Е-211 – натриев бензоат
– широко се използва у нас за приготвяне на различни туршии, при натуралните сокове, но е добре да се замислите преди да посегнете към него – канцерогенен е.
Е-212 – калиев бензоат
– възможни са алергични реакции.
Е-214 – етил 4 – хидрокси бензоат
– забранен за употреба в някои страни, защото е опасен за здравето.
Е-216 – парабен
– причинява псевдоалергични реакции.
Е-220 – серен диоксид
– унищожава витамин В1, в някои ситуации може да предизвиква и астматични пристъпи.
Е-310 – пропилгалат
– дразни храносмилателната система и кожата.

Е-338 – фосфорна киселина
– предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания.
Е-249- калиев нитрат
– използва се много широко в месарската промишленост, въпреки че е канцерогенен.
Е-621- мононатриев глутамат
– подобрител на вкуса, масово се използва от вериги за бързо хранене, а в действителност е същинска отрова за нервните ни клетки, предизвиква главоболие, гадене и учестяване на сърдечния ритъм.
Е-951 – аспартам
– подсладител, който е 160 пъти по-сладък от захарта и присъства във всевъзможни сладкиши, сладоледи и пр. Изключително е опасен – поражда дисфункция на ендокринните жлези и умствена изостаналост, стомашни смущения, мозъчни нарушения, включително деменция и болестта на Алцхаймер, в състояние е сериозно да увреди плода в майчината утроба.
Е-954 – захарин и неговите соли
– предизвиква диария, повръщане и болки в стомаха.