Здрав дух в здраво тяло

Здрав дух в здраво тяло

    Няма смисъл  да завиждаме на замогнали се  хора, защото всеки от нас е собственик на фабрика с над 100 милиарда труженика – неврони. Всеки от тях се свързва ежесекундно поне с още 10000 други, за да получава и предава всевъзможни послания. Ако тези труженици си вършат добре работата, то ние раждаме и така потребните ни нестандартни хрумвания.
Но за да правят това, собствените ни милиарди работници, се нуждаят от енергия. Мозъкът ни е  около 2 на сто от общото тегло на тялото ни, но за да работи той ефективно му е нужна една пета от цялата енергия, която получаваме. Дори и когато спим, той харчи страшно много ресурси – 16 пъти повече, отколкото нашите мускули! И колкото по-необичайни решения търсим, от толкова повече калории той се нуждае. Те отиват за филтриране на информация, нейното обработване, за търсене и намиране на необичайни решения.
Ето защо, ако искаме работниците в собствената ни фабрика за креативност да работят успешно, то трябва да се грижим за тях. А това означава качествена храна, само полезни напитки, активен спорт и достатъчен сън. Ако се храним лошо например, то ние подлагаме собствените си работници на силен стрес и нарушаваме жизнено важното за тях кръвообръщение. Резултатът: сами изпепеляваме милиони свои неврони и се лишаваме от така нужните ни нестандартни хрумвания.
Всъщност далеч по-просто и затова и по-умно, го е казал преди маса векове Ювенал: Здрав дух в здраво тяло!
А духът – това е нашата креативност.